Ο κ. Γ. Παπαδομανωλάκης
Ο κ. Γ. Παπαδομανωλάκης

Το 2020 o αντιστράτηγος – υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (ε.α) Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο άνθρωπος που είχε δημιουργήσει τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, είχε σε άρθρο του εκθειάσει το ανακριτικό γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου ως ένα από τα καλύτερα της χώρας.

Τρία χρόνια μετά η εικόνα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο γραφείο του Σώματος στον νομό φαίνεται να απέχει πολύ από τα όσα  έγραφε τότε ο συγκεκριμένος απόστρατος αξιωματικός. Περιγράφονται ελλείψεις και μια πραγματικότητα που έχει δυσαρεστήσει τόσο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής όσο και την τοπική ηγεσία που γνωρίζει  την άσχημη κατάσταση που επικρατεί.

Ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, υπηρεσίες που βγαίνουν με πολλή δυσκολία, προσωπικό που προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για να το κρατήσει σε υψηλό επίπεδο, αλλά που δύσκολα επιτυγχάνεται αυτό, λόγω και της αύξησης των συμβάντων χρόνο με τον χρόνο.

Και είναι εντυπωσιακή η αλλαγή προς το χειρότερο που υπήρξε αυτό το διάστημα  και παρά τις προειδοποιήσεις και τις γνωστοποιήσεις για απομάκρυνση του προσωπικού που υπηρετούσε εκεί  σε ποσοστό 50% προς άλλες υπηρεσίες. Όμως,  τίποτα δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί.

Ο γενικός γραμματέας του σωματείου πυροσβεστών νομού Ηρακλείου Γιώργος Παπαδομανωλάκης ερωτηθείς από την «Π», περιέγραψε ένα μέρος των όσων συμβαίνουν και έχουν οδηγήσει ένα εξειδικευμένο γραφείο, υψηλού επιπέδου κατά το παρελθόν,  να έχει καθοδική πορεία ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Ο συνδικαλιστής της Πυροσβεστικής αναφέρεται αρχικά στις ελλείψεις τονίζοντας ότι στο ανακριτικό γραφείο υπηρετούν πέντε υπάλληλοι, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται τουλάχιστον εννέα. Τι σημαίνει αυτή η διαφορά σε έμψυχο δυναμικό; Ο ίδιος εξηγεί:

«Καταρχάς σε καθημερινή βάση θα έπρεπε να υπάρχουν δύο συνάδελφοι. Αυτό όμως δεν γίνεται. Το άτομο που κάνει βάρδια, καλείται να κάνει στο πλαίσιο της υπηρεσίας του και τον οδηγό και την προανάκριση, τη συλλογή στοιχείων σε ένα περιστατικό και ό,τι άλλο χρειαστεί». Προσθέτει, δε, ότι οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό δεν είναι οι μονές.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις τους, ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος, «δεν υπάρχουν σύγχρονα μέσα, φωτογραφικές μηχανές, θερμικές κάμερες και όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται το έργο της ανάκρισης, ώστε να είναι αποτελεσματικό». Λόγω της φύσης του αντικειμένου, τα στελέχη του συγκεκριμένου γραφείου θα κληθούν να κάνουν αυτοψία, ακόμα και σε βουνά. Και πώς ανεβαίνουν εκεί;

Όχι με κάποιο όχημα με το οποίο θα είναι εύκολη η πρόσβαση, εξηγεί. «Με ένα Citroen Xsara 20ετίας γίνονται οι μετακινήσεις» σχολιάζει με νόημα και προσθέτει: «τι κι αν οι συνάδελφοί είναι άριστοι επαγγελματίες και σωστά εκπαιδευμένοι.

Αυτό δεν είναι αρκετό. Ίσως και λόγω αυτής της αρτιότητας των συναδέλφων κάποιοι να έχουν επαναπαυτεί». Ένα άλλο θέμα που θίγει αφορά στα ειδικά καθήκοντα  των στελεχών του συγκεκριμένου γραφείου και την έλλειψη εκπαίδευσής τους σχετικά με τα καθήκοντα αυτά. «Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι καλούνται να εκτελέσουν και το έργο της αστυνομίας.

Είναι ένοπλοι, έχουν αναλάβει αστυνομικό έργο, είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, δέχονται απειλές, αλλά κανείς δεν τους έχει εκπαιδεύσει, αν και το έχουν ζητήσει, για το τι θα πρέπει να κάνουν».

Ελλείψεις παντού…

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, και ο ίδιος ρωτήθηκε και για τα άλλα κενα στις υπηρεσίες. Αρχικά, όπως λέει, είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον, η αντιπυρική στην Κρήτη να ξεκινά νωρίτερα από τις άλλες περιοχές της χώρας. «Οι πυρομετεωρολόγοι του Σώματος επεξεργάζονται στοιχεία και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει η συγκεκριμένη περίοδος νωρίτερα.

Στην Κρήτη έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, ξηρασία και κατοίκους που προχωρούν σε καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων από τις οποίες ξεκινούν πολλές φωτιές. Ως προς αυτό θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση και ενημέρωση του κόσμου, όχι μόνο πρόστιμα» τονίζει.

Γενικά, σε όλες τις υπηρεσίες, συμπληρώνει, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 60 άτομα στον νομό Ηρακλείου. «Εάν θέλουν να είμαστε αποδοτικοί, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση» σημειώνει.

Πριν 3 χρόνια το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. Ηρακλείου ήταν “πρωταθλητής”, τρία χρόνια μετά η εικόνα είναι διαφορετική

Ο πυροσβέστης στο νομό Ηρακλείου όσο φιλότιμος και αν είναι, είναι άνθρωπος, έχει αντοχές και όρια. «Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε χωρίς άδεια όλο το καλοκαίρι, ενώ υπάρχει και απλήρωτη υπερεργασία. Τους θερινούς μήνες ένας υπάλληλος μπορεί να κάνει μέχρι και 15 απλήρωτα 8ωρα πέραν του ωραρίου του. Η υπηρεσία τα δίνει σε ρεπό, που όμως δεν χορηγούνται γιατί δεν υπάρχει προσωπικό».

Στο θέμα του μηχανοκίνητου στόλου και κυρίως στα δασικά οχήματα του νομού (πρόκειται για τα βαρέα οχήματα 3,5 τόνων), αυτά έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 30χρόνια. «Χρειάζονται νέα. Τα παλιά που υπάρχουν σημαίνει πιο αργή μετάβαση σε ένα συμβάν, αλλά και κίνδυνος για το προσωπικό.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται και στις ελλείψεις που υπάρχουν στα μέσα ατομικής προστασίας (κράνη, μπότες, στολές κοκ) τα οποία είναι φθαρμένα, μη λειτουργικά και όσα νέα έρχονται είναι από δωρεές. Τέλος υπογραμμίζει ότι πάγιο αίτημα που θα πρέπει να ικανοποιηθεί είναι το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.