Η Πανεπιστημιακή Αναισθησιολογική Κλινική πρωτοπορεί σε θέματα εκπαίδευσης και ασφάλειας
Η Πανεπιστημιακή Αναισθησιολογική Κλινική πρωτοπορεί σε θέματα εκπαίδευσης και ασφάλειας

Είναι πρωτοπόρος σε θέματα εκπαίδευσης και ασφάλειας, εφημερεύει καθημερινά και οι γιατροί της χορηγούν αναισθησία σε ασθενείς όλων των ηλικιών για όλο το εύρος των χειρουργικών επεμβάσεων, ακόμη και εκείνων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστο΄υν σε κανένα άλλο νοσοκομείο της Κρήτης.

Για το σημαντικότατο έργο που γίνεται στην Αναισθησιολογική Κλινική του νοσοκομείου, η οποία παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και πρωτοπορεί σε θέματα ασφάλειας, μιλά στην “Π” η διευθύντρια του τμήματος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου, η πανεπιστημιακή κλινική είναι επιφορτισμένη με την περιεγχειρητική διαχείριση όλων των χειρουργικών ασθενών που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο.

Είναι η κλινική που εφημερεύει καθημερινά για περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε άλλο νοσοκομείο της 7ης ΥΠΕ, όπως παιδοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά και θωρακοχειρουργικά, ή ασθενείς που λόγω της ιδιαιτερότητας της πάθησής τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Επίσης, οι αναισθησιολόγοι καλύπτουν την αρχική αντιμετώπιση και σταθεροποίηση όλων των επειγόντων περιστατικών του ΠαΓΝΗ στις κλινικές και στο ΤΕΠ”.

Η ομάδα του τμήματος

Η κλινική αποτελείται από:

  • 2 μέλη ΔΕΠ, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου και την Επίκουρη Καθηγήτρια Βασιλεία Νύκταρη,
  • 11 Διευθυντές του ΕΣΥ, τους κ.κ. Αικατερίνη Μακατουνάκη, Μαρία Νεονάκη, Γιώργος Φραντζέσκος, Γεωργία Τσαγκαράκη, Γεωργία Γεωργοπούλου, Φωτεινή Χανιωτάκη, Νεφέλη Στεφανίδου, Αικατερίνη Χατζημιχάλη, Δέσποινα Δερμιτζάκη και Καλλιόπη Καυκαλάκη
  • Μία επιμελήτρια Α ΕΣΥ, την κ. Ελισάβετ Αστυρακάκη
  • 4 Επιμελητές Β ΕΣΥ, Ελένη Διαμαντάκη, Μαρία Χριστοφάκη, Μανόλης Λιλίτσης και Χρυσάνθη Γεωργακάκη.
  • 12 Ειδικευόμενους, τους κ.κ. Ανθή Ντάκουλα, Κώστα Σορώκο, Βλάση Καργεώργο, Νίκο Τσερλικάκη, Περικλή Βασιλό, Εμμανουέλα Κουτουλάκη, Δημήτρη Κουβιδάκη, Γιώργο Παπαστρατηγάκη, Παναγιώτα Δαριβιανάκη, Σίμο Δοντσόπουλο, Ευφημία Πάμπουκα και Αλέξανδρο Μπογά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι από τις λίγες αναισθησιολογικές κλινικές στην Ελλάδα που έχουν αναμονή για την έναρξη της ειδικότητας.

Τα επιστημονικά της αντικείμενα

Οι αναισθησιολόγοι του ΠαΓΝΗ χορηγούν αναισθησία σε ασθενείς όλων των ηλικιών για όλο το εύρος των χειρουργικών επεμβάσεων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι  πραγματοποιούνται  ιδιαίτερα πρωτοποριακές επεμβάσεις,  όπως η διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτική βαλβίδας, κρανιοτομή σε ξύπνιο ασθενή και η ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος θωρακικής και κοιλιακής αορτής.

Τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης λειτουργίας της ομάδας που αποτελείται από χειρουργούς, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους και νοσηλευτές. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τοποθέτηση ενδοτραχειακής πρόθεσης (stent) για αντιμετώπιση ασθενούς με στένωση τραχείας.

Στην κλινική ανήκουν η Μονάδα Μετα-Αναισθηστικής Φροντίδας, τα Ιατρεία Οξέος και Χρονίου Πόνου και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, Ιατρικής Προσομοίωσης και Διαχείρισης Αεραγωγού.

Κορυφαία στην εκπαίδευση και την ασφάλεια

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, η Αναισθησιολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ, από την εποχή της Καθηγήτριας Ελένης Ασκητοπούλου πρωτοπορεί στην εκπαίδευση. Είναι η μοναδική Κλινική που έχει εισαγάγει  την Προσομοίωση Υψηλής Πιστότητας ως μέσο εκπαίδευσης τόσο τεχνικών όσο και μη τεχνικών δεξιοτήτων. Κάθε χρόνο διοργανώνει τουλάχιστον 2 σεμινάρια προσομοίωσης που απευθύνονται σε αναισθησιολόγους από όλη την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι τα ιατρικά λάθη  οφείλονται σε συμπεριφορές και όχι σε έλλεψη γνώσεων, θα μπορούσαμε  να πούμε ότι η Αναισθησιολογική Κλινική πρωτοπορεί σε θέματα ασφάλειας”.

Δραματική μείωση χειρουργείων λόγω  covid

Η αναπλ. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας σημειώνει ότι:

“Στην προ covid  εποχή στο ΠαΓΝΗ πραγματοποιούνταν περισσότερες από 7.500 επεμβάσεις, ενώ το Ιατρείο Πόνου παρακολουθούσε πάνω από 1.200 ασθενείς.  Η περικοπή των χειρουργείων λόγω της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των χειρουργείων περίπου στα 4.500 και τη δραματική αύξηση της λίστας αναμονής των χειρουργείων”.

Εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο

Οπως εξηγεί η διευθύντρια της κλινικής:

«Παράλληλα με το κλινικό έργο διενεργούνται πρωτόκολλα που αφορούν την επίδραση της καταστολής στο μετεγχειρητικό παραλήρημα, τρόπους για τη μείωση των μετεγχειρητικών αναπνευστικών επιπλοκών, την επίδραση της αναισθησίας χωρίς οπιοειδή στην έκβαση των ασθενών, τη διαχείριση ασθενών με ινομυαλγία και τον ρόλο του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού κατά την περιεγχειρητική περίοδο.

Εκπαιδευτικά, το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης παρέχει σεμινάρια Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής, πιστοποιημένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και το κοινό.

Επίσης, έχει υπογραφεί σύμβαση με τον Δήμο Ηρακλείου για την εκπαίδευση υπαλλήλων του δήμου και την υποστήριξη του δικτύου Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών.

Σε προπτυχιακό επίπεδο, οι φοιτητές Ιατρικής 3ου έτους εκπαιδεύονται στην Βασική Υποστήριξη της Ζωής (στο πλαίσιο του μαθήματος της Επείγουσας Ιατρικής),  οι φοιτητές του 4ου έτους εκπαιδεύονται σε προπλάσματα στη διαχείριση του αεραγωγού (στο πλαίσιο του μαθήματος της Αναισθησιολογίας), ενώ οι τελειόφοιτοι μπορούν να έχουν την επιλογή του μαθήματος «Διαχείριση Επειγόντων Περιστατικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» που διεξάγεται αποκλειστικά με χρήση σεναρίων προσομοίωσης.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, διενεργούνται σεμινάρια προσομοίωσης μηχανικού αερισμού κατά την αναισθησία, σεμινάρια μη τεχνικών δεξιοτήτων και σεμινάρια διαχείρισης επειγόντων περιστατικών».

Στόχος η νοσηλεία ασθενών τις πρώτες κρίσιμες ώρες

Αναφερόμενη στον σχεδιασμό που γίνεται για το αύριο της κλινικής, η ίδια επισημαίνει:

“Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη της Μονάδας Μετα-Αναισθητικής Φροντίδας, ώστε να μπορεί να νοσηλεύει μετεγχειρητικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου για τις πρώτες κρίσιμες 24-48 ώρες.

Σήμερα, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και συχνά ελλείψει διαθέσιμης κλίνης αναβάλλεται η επέμβασή τους, με όλη την αναστάτωση που αυτό προκαλεί τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών υψηλού κινδύνου είναι απαραίτητη η ανάπτυξη εξωτερικού ιατρείου προεγχειρητικού ελέγχου.

Τέλος, στην ψηφιακή εποχή, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού διαγράμματος αναισθησίας”.