Του Γιάννη Ζωράκη
Ένα βήμα πριν την κατάρρευση φαίνεται πως είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» που πραγματοποιούν εκατοντάδες καθημερινούς ελέγχους για την COVID – 19.
Στο αεροδρόμιο πραγματοποιείται ρεκόρ ελέγχων τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις αυξημένες ροές επισκεπτών στην Κρήτη που παρατηρούνται κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του αεροδρομίου προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σε δειγματοληπτικούς ελέγχους 1.060 δειγμάτων, ξεπερνώντας εκτός από τον μέγιστο αριθμό των ελέγχων και τα όρια των αντοχών. Για να μπορέσει, ωστόσο, το σύστημα να λειτουργήσει επαρκώς, ειδικότερα σε μια περίοδο που οι αφίξεις των επισκεπτών αναμένονται ιδιαίτερα αυξημένες, κρίνεται αναγκαία η σοβαρή ενίσχυση σε επίπεδο, τόσο προσωπικού όσο και εξοπλισμού, καθώς το σύστημα μπορεί ακόμα και αντέχει, χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού και τον υπερβάλλοντα ζήλο των ιθυνόντων.
Οι εκκλήσεις των επικεφαλής υγειονομικών για υποστήριξη και βοήθεια, προς το παρόν έχουν πέσει στο κενό, αφού υπάρχει μια πολυγλωσσία σε σχέση με το ποιος είναι υπεύθυνος σε ποιο τομέα, η οποία μοιραία καταλήγει στην επιβάρυνση του προσωπικού, που αν και ζητά δεν λαμβάνει. Πάρα τις πολλαπλές προφορικές εισηγήσεις για ενίσχυση σε υλικά και προσωπικό η κατάσταση παραμένει οριακή κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή ή ενίσχυση θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα όρια αντοχών τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα «σπάσουν» με όποιες συνέπειες περιλαμβάνει η συγκεκριμένη εξέλιξη.
Οι αρμόδιοι υγειονομικοί ήδη έχουν απευθυνθεί σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στη Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης που δηλώνει αναρμόδια για να προωθήσει το οποιοδήποτε σχετικό θέμα, όσο όμως και στο ίδιο το γραφείο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και φαίνεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις πως στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει η αναγκαία ενίσχυση τουλάχιστον σε προσωπικό.
Στο μεταξύ ωστόσο, οι όποιες προσλήψεις και ενισχύσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα, τη στιγμή που κάθε μέρα που περνά, στο αεροδρόμιο αυξάνονται οι αφίξεις και μειώνονται δραματικά οι αντοχές του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, το οποίο πασχίζει να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος, αλλά και τη Δημόσια Υγεία σε ένα κλειστό σύστημα όπως είναι αυτό της Κρήτης.
Όπως προκύπτει, ωστόσο, από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά που έχουν δείξει τα συναρμόδια Υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς, φαίνεται πως η πολιτική προοπτική είναι να περάσει με όποιο τρόπο είναι εφικτό ο «καυτός» απ’ όλες τις απόψεις Αύγουστος και να προωθηθούν στη συνέχεια τμηματικά, τοπικά lock downs, όπου τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα.