Αναδρομικά πρόστιμα: Τι «χρεώνουν» οι καταστηματάρχες στον Δήμο και τι απαντά η Λότζια

Ενώ φουντώνουν οι αντιδράσεις για τα πρόστιμα – «φωτιά» στους καταστηματάρχες της εστίασης που παραλαμβάνουν μετά από επτά χρόνια πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών που αφορούν σε κατασκευές σκίασης, ο Δήμος Ηρακλείου απαντά ότι προχωρά στην εφαρμογή του νόμου διότι η οφειλή δεν έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης της 20ετίας.

Όπως έγραψε η «Π» οι καταστηματάρχες εστίασης κυριολεκτικά τραβάνε τα μαλλιά τους, επειδή -όπως καταγγέλλουν- χωρίς καμία προειδοποίηση παρέλαβαν πρόστιμα που έχουν αφετηρία το μακρινό 2018. Τότε σε έλεγχο που έγινε από τον Δήμο Ηρακλείου χρεώθηκαν βαριά πρόστιμα, σε 29 καταστηματάρχες της εστίασης στο κέντρο της πόλης για την τοποθέτηση κατασκευών σκίασης που κρίθηκαν ως αυθαίρετες.

Οι καταστηματάρχες αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι οι άδειες των καταστημάτων τους μέχρι και το 2018 είχαν τις εγκρίσεις όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (αρχαιολογίας τεχνικής υπηρεσίας κ.α.) και δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο στη λειτουργία τους.

Μάλιστα κάποιοι από αυτούς προσέφυγαν στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) το οποίο απέρριψε τις προσφυγές που κατατέθηκαν από καταστηματάρχες, προκειμένου να καταφέρουν να διατηρήσουν τις κατασκευές των σκιαδίων που καλύπτουν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοση πρωτόκολλων κατεδάφισης, με σκοπό να ξηλωθούν οι παράνομες κατασκευές των καφετεριών.

Ακολούθησαν έντονες διαπραγματεύσεις με την πρώην δημοτική Αρχή και σύμφωνα με κάποιους καταστηματάρχες, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα κλείσει και δεν θα έχει συνέχεια αρκεί να απομακρυνθούν οι κατασκευές, κάτι που δεν έγινε καθολικά όπως εξηγεί με ανακοίνωση του ο Δήμος Ηρακλείου με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Π» στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με αφορμή δημοσιεύματα στην εφημερίδα σας σχετικά με πρόστιμα σε αυθαίρετες κατασκευές καταστημάτων εστίασης και για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες σας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής: Οι Δήμοι υποχρεούνται να φροντίζουν για την είσπραξη κάθε οφειλής πολιτών ή/και επιχειρήσεων που έχει βεβαιωθεί τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης της 20ετίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συγκεκριμένη κατηγορία προστίμων, τα οποία αφορούν στη διατήρηση σταθερών αυθαιρέτων κατασκευών, τα οποία είχαν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν εξοφληθεί. Το ζήτημα των ανείσπρακτων οφειλών προς τους Δήμους έχει ιστορία δεκαετιών. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία σύμφωνα με τον Νόμο οφείλει να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, χειρίστηκε το θέμα με υπευθυνότητα, διαφάνεια, απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και γνώμονα το συμφέρον του συνόλου των δημοτών».

Γιατί χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια

Στο μεταξύ η πλευρά των καταστηματαρχών επιμένει ότι θα έπρεπε στοιχειωδώς να έχει προηγηθεί μια ενημέρωση τους για να γνωρίζουν ότι είναι οφειλέτες και να αναζητήσουν ένα τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι την ίδια ώρα που ο Δήμος εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο, δεν έχει στα χέρια του μια πειστική απάντηση γιατί εδώ και επτά ολόκληρα χρόνια δεν έχει τελειώσει η περίφημη μελέτη που θα ορίζει τις όψεις και τη μορφολογία των καταστημάτων.

Γιατί δηλαδή ο Δήμος δεν δείχνει το ίδιο σθένος στην ολοκλήρωση της μελέτης που θα είναι ένας «μπούσουλας» για τους καταστηματάρχες σε σχέση με τις συντεταγμένες που θα δίδονται για όψεις των καταστημάτων, ενώ εμφανίζεται εξαιρετικά σχολαστικός σε σχέση με την είσπραξη χρημάτων για τα οποία εδώ και επτά χρόνια δεν είχε στείλει μια ειδοποίηση…;

Τι συμβαίνει με τα πρόστιμα στην πλατεία Δασκαλογιάννη;

Ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους καταστηματάρχες και το Δήμο Ηρακλείου για τα πρόστιμα φωτιά που χρεώθηκαν μέχρι και 18 χιλ. ευρώ (!) αίσθηση προκαλεί η περίπτωση της πλατείας Δασκαλογιάννη για την οποία αξίζει να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση από το Δήμο Ηρακλείου.

Όπως έχει γράψει η «Π» ανάμεσα στις απίστευτες ιστορίες που μπορεί να δει κανείς στην εστίαση, είναι η περίπτωση ιδιώτη στην πλατεία Δασκαλογιάννη στον οποίο χρεώθηκε πρόστιμο για την ανέγερση πέργκολας στο κατάστημα του την οποία όμως δεν την κατασκεύασε ο ίδιος αλλά ο Δήμος! Μάλιστα ο άνθρωπος χρειάστηκε να προσφύγει δικαστικά για να δικαιωθεί αφού απέδειξε ότι δεν είναι δική του η κατασκευή της πέργκολας.

Ο ίδιος μάλιστα όταν σε απόγνωση απευθύνθηκε σε δημοτικό παράγοντα για το αν θα πρέπει να ξηλώσει την πέργκολα προκειμένου να μην του χρεωθεί και άλλο πρόστιμο, δέχτηκε την φιλική προτροπή να μην το κάνει αφού πρόκειται για φθορά κατασκευής του Δήμου.

Το ερώτημα είναι αν πράγματι είναι παράνομη η κατασκευή γιατί η χρέωση στρέφεται στον ιδιώτη; Και ασφαλώς εάν πράγματι είναι αυθαίρετη η κατασκευή πόσο εκτεθειμένος είναι ο Δήμος που προσπαθεί να εφαρμόσει τη νομιμότητα σε όλη την πόλη την ώρα που ο ίδιος αυθαιρετεί και χρεώνει και το πρόστιμο σε πρόσωπα που δε φταίνε…