Δύο εικοσιτετράωρα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν στο πάρκο Γεωργιάδη καταγράφεται μια γενικευμένη δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα, η ερμηνεία των οποίων διχάζει.
Ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και τις «Φυλές του Πάρκου» εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης για τι ακριβώς θα γίνει σε ένα από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις και άλλων φορέων, όπως για παράδειγμα της προέδρου του ΤΕΕ ΤΑΚ Ε.Βρέντζου και της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.Κοζυράκη που μιλούν σήμερα στην «Π».
Γ. Αναστασάκης: “Τι θα γίνει στο πάρκο;”
Το κρίσιμο ερώτημα που διχάζει όλες τις πλευρές είναι η διαχείριση του πρασίνου στο πάρκο Γεωργιάδη. Τι θα κοπεί; Απειλείται ο δασώδης χαρακτήρας του πάρκου; Προστατεύεται το πράσινο; Αυτό το οποίο διαβεβαιώνει η πλευρά του Δήμου είναι ότι οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, διασφαλίζουν και καλύπτουν πλήρως τα αιτήματα που έχουν αναδειχτεί από τις «Φυλές του Πάρκου».
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης, στη διαχειριστική μελέτη του πάρκου, η οποία είναι προϊόν της επιστημονικής επιτροπής που συγκλήθηκε, έχουν περιληφθεί τρία κομβικά στοιχεία που είναι απολύτως δεσμευτικά. Το πρώτο είναι ότι δεν θα γίνουν κλαδέματα και κοπές, παρά μόνο για λόγους ασφάλειας.
Το δεύτερο είναι ότι δεν θα γίνουν οι φυτεύσεις -που έχουν σχεδιαστεί- στα δύο παρτέρια του πάρκου, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για εκδηλώσεις. Το τρίτο είναι ότι σε όποια σημεία οι ρίζες των δέντρων είναι επιφανειακές, οι εργασίες θα γίνουν χειρωνακτικά ώστε να μην τραυματιστούν τα δέντρα».
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος «οι περιορισμοί αυτοί είναι απολύτως δεσμευτικοί διότι η εφαρμοστική μελέτη, που καλείται να εκτελέσει ο ανάδοχος του έργου, είναι υποσύνολο της διαχειριστικής μελέτης, καθώς εμπεριέχει όλο το σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργήσει το πάρκο την επόμενη δεκαετία»
. Σε ερώτηση της «Π», γιατί οι προσαρμογές αυτές δεν έγιναν απευθείας στην εφαρμοστική μελέτη ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο δυσπιστίας, ο αντιδήμαρχος απάντησε: «Eπειδή οι αλλαγές που έγιναν δεν είναι δραστικές, σύμφωνα με το δασαρχείο, δεν χρειάζεται αλλαγή της μελέτης, που σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να εγείρει και ζήτημα απώλειας κονδυλίων».
Φυλές του Πάρκου: “Να ακυρωθεί η μελέτη εφαρμογής”
Την αγωνία τους ότι το πάρκο μπορεί να καταντήσει μια νέα πλατεία Ελευθερίας και να πνιγεί στο μάρμαρο, όπως και η πλατεία Κορνάρου, εκφράζουν οι «Φυλές του Πάρκου», ξεκαθαρίζοντας ότι ο μόνος τρόπος που αυτό μπορεί να διασφαλιστεί είναι να ακυρωθεί η μελέτη εφαρμογής.
Δηλαδή τα σχέδια που έχει στα χέρια του ο εργολάβος του έργου που καλείται να υλοποιήσει το έργο της ανάπλασης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «O Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να υλοποιήσει το έργο «ανάπλασης» του πάρκου.
Φυσικά, μετά από το 10μηνο αγώνα και τις συνεχείς διαμαρτυρίες, ο Δήμος γνώριζε ότι θα μας έβρισκε απέναντί του, όπως είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε. Οι διαβεβαιώσεις του Δήμου και του δημάρχου προσωπικά ότι δεν θα υλοποιηθεί κατά γράμμα η «Μελέτη Εφαρμογής» και άρα ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές, για δύο λόγους:
1) Στη μελέτη που έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ, δεν γίνονται τροποποιήσεις και αλλαγές γιατί διαφορετικά δεν θα χρηματοδοτηθεί το έργο,
2) Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για το ότι το πάρκο Γεωργιάδη δε θα καταντήσει σαν την πλατεία Ελευθερίας, το πάρκο Θεοτοκοπούλου ή την πλατεία Κορνάρου. Και ποιος δεν θέλει να αναβαθμιστεί το πάρκο, για παράδειγμα να φτιαχτεί το οδόστρωμα, να συντηρηθεί η παιδική χαρά, να γίνει προσβάσιμος ο χώρος στα άτομα με κινητικές δυσκολίες;
Καλούμε τον Δήμο να ακυρώσει τη «Μελέτη Εφαρμογής» και να ξεκινήσει τη δημόσια διαβούλευση για μια νέα μελέτη, όπου θα συζητηθούν όλα εξ αρχής.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια στο Ηράκλειο να παίζουμε με το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει».
Ειρήνη Βρέντζου: “Δεν έχουμε στοιχεία από τον Δήμο για το αν έγιναν προσαρμογές στην εφαρμοστική μελέτη του έργου”
Έλλειμμα ενημέρωσης και σαφείς αποστάσεις από την προσέγγιση του Δήμου Ηρακλείου παίρνει το ΤΕΕ ΤΑΚ στο επίμαχο θέμα του έργου ανάπλασης στο πάρκο Γεωργιάδη.
Με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ειρήνη Βρέντζου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε ενημερωθεί για το αν έχουν γίνει προσαρμογές της εφαρμοστικής μελέτης του πάρκου στο πλαίσιο της διαχειριστικής μελέτης που έχει αποφασιστεί από την επιστημονική επιτροπή. Διότι ο εργολάβος έχει στα χέρια του μια μελέτη, που δείχνει ότι πρέπει να εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες στις οποίες θα έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές που αποφασίστηκαν. Αυτό είναι το ζητούμενο».
Παράλληλα η κ. Βρέντζου διαπιστώνει ότι δεν έχει ακόμα συσταθεί η επιτροπή παρακολούθησης που είχε προτείνει εγγράφως το ΤΕΕ ΤΑΚ στην παρέμβαση του για το επίμαχο θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει μια πιο στενή παρακολούθηση της εξέλιξης των εργασιών.
Μ. Κοζυράκη: “Υπάρχουν εχέγγυα για την προστασία του πρασίνου στο πάρκο Γεωργιάδη”
Τη βεβαιότητα ότι το πάρκο Γεωργιάδη δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά εκφράζει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη με δηλώσεις της στην «Π» υπογραμμίζοντας: «Mετά τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν πλέον υπάρχουν τα εχέγγυα ότι το πράσινο του πάρκου δεν κινδυνεύει».
Αρχικά, όπως εξηγεί, η δασική υπηρεσία είχε εγκρίνει τη μελέτη εφαρμογής του πάρκο, βάζοντας όμως σαν απαραίτητη προϋπόθεση, να υπάρξει ένα διαχειριστικό σχέδιο του πάρκου, το οποίο θα περιείχε ένα πλάνο για το πως θα λειτουργεί ο χώρος με προοπτική 10ετίας.
Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με τις αντιδράσεις που υπήρξαν η Διεύθυνση Πρασίνου ενέκρινε τη διαχειριστική μελέτη υπογραμμίζοντας με κόκκινη γραμμή τις προϋποθέσεις που τέθηκαν οι οποίες διασφαλίζουν την προστασία του πρασίνου και το δασώδη χαρακτήρα του πάρκου. Δηλαδή η υπηρεσία ενέκρινε τη μελέτη βάζοντας όμως όρο απαράβατο ότι στα έργα που θα ακολουθήσουν δεν θα γίνουν κοπές δέντρων…
Παράλληλα η κ. Κοζυράκη εξηγεί ότι αποτελεί εγγύηση το γεγονός ότι η δασική υπηρεσία θα συνεπιβλέπει τις εργασίες που θα γίνουν στο πάρκο σε ότι αφορά στο πράσινο. Αυτό όμως που έχει αξία να ξεκαθαριστεί με τρόπο κατηγορηματικό είναι ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ο ρόλος και η σημασία της συνεπίβλεψης που θα γίνει στο έργο, διότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας είναι νομικά υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα το οποίο θα προκύψει καθώς είναι σε θέση να διασφαλίσουν με την εξαιρετική επιστημονική τους συγκρότηση.