Αρωγή στους σεισμόπληκτους… αλλά μετ’εμποδίων, αφού η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gr, μέσω της οποίας θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις, άνοιξε, αλλά καταγράφεται ένα αλαλούμ σε μια σειρά από διαχειριστικά θέματα που μπλοκάρουν την εξέλιξη της διαδικασίας. Το πρώτο και βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι ότι η πλατφόρμα δεν περιλαμβάνει το σύνολο των δήμων που έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτοι, αλλά μόνο τον δήμο Μινώα και των Αρχανών – Αστερουσίων.
Όμως, ακόμα και εκεί υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, καθώς πολλά χωριά δεν έχουν ενταχθεί και βρίσκονται εκτός. Για παράδειγμα στον δήμο Μινώα απουσιάζουν τα χωριά του Καστελλίου, του Καραβάδου, των Κασάνων, των Καστελλιανών, της Παναγιάς, του Πανοράματος. Αντίστοιχα, στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων σύμφωνα με τον δήμαρχο Μανόλη Κοκοσάλη, δεν έχουν ενταχθεί χωριά όπως το Μαδέ, οι Αστρακοί, τα Φιλίσια και άλλα.
Ο ίδιος εκτιμά ότι όλα τα ζητήματα αυτά θα λυθούν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να ακολουθήσει για να αποκαταστήσει αυτής της μορφής τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και να οριοθετήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το πλαίσιο σε ό,τι αφορά στις διοικητικές ενότητες που είναι κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ, καθώς η πλατφόρμα ακόμα και για τα χωριά που έχουν ενταχθεί και θεωρητικά η όλη διαδικασία θα έπρεπε να κυλάει ομαλά, τελικά εμφανίζει προβλήματα. Για παράδειγμα, σε δύο όμορα σπίτια δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των ιδιοκτητών για λόγους εντελώς αδιευκρίνιστους. Καταγράφεται δηλαδή μια τεράστια δυσκολία στην ταυτο- ποίηση των ιδιοκτησιακών στοιχείων, αλλά και στην αποδοχή τους από την πλατφόρμα, που πολλούς ιδιοκτήτες τους «πετάει» έξω.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Π.Μπαριτάκης, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν και προβλήματα και δυσκολίες και σύγχυση, που όμως θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τις επόμενες μέρες σταδιακά.
Όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης για να μπορέσει ένας πολίτης που έχει υποστεί καταστροφή από τον φονικό σεισμό να αποζημιωθεί, μέσω της πλατφόρμας, θα πρέπει να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία και τους κωδικούς του και παράλληλα να χρησιμοποιήσει το Ε9 και το Ε1 για να αποδείξει τα περιουσιακά του στοιχεία για τα οποία θα αποζημιωθεί. Επίσης ανάμεσα στους κωδικούς είναι και ένας λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που να πιστοποιεί την ιδιοκτησία.
Στη Βουλή τα προβλήματα της πλατφόρμας
Με ερώτηση στα Υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της πλατφόρμας arogi.gr για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης.
Ο βουλευτής αναφέρει ότι εκτός από τα προβλήματα που εντοπίζονται σε ό,τι αφορά στα χωριά που έχουν μείνει εκτός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπάρχουν καταγγελίες πληγέντων ιδιοκτητών ή ενοικιαστών που έχουν προσπαθήσει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της arogi.gov.gr και δεν αναγνωρίζεται η οικία ή ο επαγγελματικός τους χώρος, παρότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Επιπρόσθετα, αποκλείονται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα και εξαιρούνται της συνδρομής, αφού το δικαιούμενο ποσό που υπολογίζεται είναι μηδενικό. Ομοίως, η πλατφόρμα δεν περιλαμβάνει καθόλου τις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης κτίσματος. Τέλος, αποκλείονται τα ακίνητα που κτυπήθηκαν από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου και είχαν περάσει τον πρώτο έλεγχο.
Δηλαδή «αρκετές υφιστάμενες οικίες, επαγγελματικοί χώροι, γεωργικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν αναγνωρίζονται στην πλατφόρμα με συνέπεια να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι πληγέντες και ούτε να λάβουν άλλα μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης».
Οργανώνονται οι Δήμοι Μινώα και Αρχανών-Αστερουσίων
Οργανώνουν τη λειτουργία τους οι Δήμοι Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων προκειμένου να διευκολύνουν τους πολίτες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσής τους.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος κ. Μανόλης Κοκοσάλης, οργανώνει ήδη συνεργείο με μηχανικούς που θα καθοδηγήσουν τους πολίτες σε σχέση με τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν για να ενταχθούν στην πλατφόρμα. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Μινώα κ. Μανόλης Φραγκάκης τονίζει ότι όσοι δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ του Δήμου – Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού – προκειμένου να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις με τη βοήθεια των δημοτικών υπαλλήλων.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, από σήμερα θα λειτουργούν «Help Desk από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας για την υποστήριξη των πληγέντων στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα arogi.gov.grΜέσω της πλατφόρμας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στον δήμο Μινώα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών.
Επισημαίνεται ότι η καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 5η Νοεμβρίου 2021. Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr δέχεται αιτήσεις για τις περιοχές του Δήμου που έχουν πληγεί καθοριστικά από το σεισμό όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές ΚΥΑ. Σε δεύτερη φάση, η πλατφόρμα θα συμπεριλάβει και τους πληγέντες των λοιπών περιοχών/κοινοτήτων παράλληλα με την πρόοδο των αυτοψιών των αρμόδιων υπηρεσιών στις περιοχές.
Για την υποβολή των αιτήσεων οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τους κωδικούς TAXISNET. Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myAADE (myaade.gov.gr). Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με QR code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.
Η διαδικασία της αίτησης και τα ποσά των αποζημιώσεων
Οι πληγέντες από το σεισμό θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν, μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να αιτηθούν ενίσχυση ως έναντι της στεγαστικής συνδρομής, ενίσχυση για την αποζημίωση της οικοσκευής, ενίσχυση ως έναντι της επιχορήγησης για τις ζημιές σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:
6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία, 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις,
14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτηρίων που επλήγησαν από τον σεισμό. Κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν, ανά ακίνητο, την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).
Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο. Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:
Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται, μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση – δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.