υπογράφηκε νέα σύμβαση ανάμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου για άλλους 100 πρόσφυγες, παρουσία του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Φιλίπ Λεκλέρκ, στο Ηράκλειο.

Ηφιλόξενη αγκαλιά των Κρητικών θα ανοίξει για να υποδεχτεί άλλους 100 πρόσφυγες  μέσα στο 2019, καθώς χθες υπογράφηκε νέα σύμβαση ανάμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου παρουσία του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρκ στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά σύμβαση που υπογράφεται ύψους 2.630.000 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, εξέφρασε θερμά την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος ενώ χαρακτήρισε “στυλοβάτη” το δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Β. Λαμπρινό.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην εξέλιξη του προγράμματος «Εστία» στην Κρήτη, χαρακτήρισε  το νησί ως υπόδειγμα, ενώ μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την κρητική φιλοξενία που εκφράζεται εμπράκτως στους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στον τόπο μας αλλά και για το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας που απολαμβάνουν.

Όπως είπε, είναι κρίσιμο ζητούμενο οι άνθρωποι αυτοί κάνουν μια νέα αρχή, να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εξασφάλιση πρόσβασης στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε πλέον όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στην Κρήτη να αποκτήσουν αυτονομία.

“Η Κρήτη αποτελεί καλό παράδειγμα φιλοξενίας. Τιμά με τον καλύτερο τρόπο την περίφημη κρητική φιλοξενία. Έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες, προσφέροντας στην πράξη ποιοτική φιλοξενία. Οι πρόσφυγες κάνουν μια νέα αρχή. Εξελίσσονται. Πρέπει να δούμε και τα επόμενά τους βήματα. Τη εκπαίδευσή τους, την εργασία τους. Γιατί πρέπει να συνεχίσουν αυτόνομα τη ζωή τους. Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών είναι σημαντική”.

Ο ίδιος χαρακτήρισε  ιδιαίτερα ανησυχητική την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και αναφέρθηκε στις εικόνες σοκ από τον καταυλισμό στη Μόρια που κάνουν τον γύρο του κόσμου, υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα είναι 3000 άτομα για τα οποία έχει αρθεί το καθεστώς απαγόρευσης μετακίνησης ώστε να προωθηθούν σε διαμερίσματα και καμπ, την κεντρική Μακεδονία και την Αττική όπως έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως είπε «υπάρχει σχετική διαβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση, είναι επείγουσα ανάγκη. Ελπίζω στα τέλη Σεπτέμβρη ώς τα μέσα Οκτώβρη 2.000 άτομα να έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα». Όπως είπε, «επικεντρωνόμαστε στο μέλλον και τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Οι δυσκολίες είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες. Σαν Ύπατη Αρμοστεία ζητήσαμε να μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Για να έχουμε αποσυμφόρηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Δεν πρέπει να εξαντληθεί το απόθεμα αλληλεγγύης στις τοπικές κοινωνίες. Αντιθέτως πρέπει να τις στηρίξουμε. Ο πληθυσμός των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό. Γι’ αυτό και είναι ζητούμενο η αποσυμφόρηση με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα».