Νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση της εργολαβίας ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη, σηματοδοτεί η απόφαση του αναδόχου του έργου να αποχωρήσει από το έργο, γεγονός που έχει ήδη ανοίξει το δρόμο της υποκατάστασης του.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», ο ανάδοχος, που είχε μάλιστα προκύψει από τον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Δήμου Ηρακλείου, έκανε πίσω, με αποτέλεσμα να προχωρά ήδη τη διαδικασία κατακύρωσης της επίμαχης εργολαβίας στον δεύτερο επιλαχόντα που είναι η εταιρεία «Ρόμβος».
Η δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, εφόσον επιμείνει ακλόνητη στο ζήτημα της συμβασιοποίησης του έργου.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική απόφαση της Λότζια, αν τελικά θα προχωρήσει ή όχι στην υλοποίηση του έργου, με δεδομένες τις ισχυρές αντιδράσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν από συμπολίτες μας που συσπειρώνονται στις Φυλές του Πάρκου.
Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, με δεδομένο το γεγονός ότι βαδίζουμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, γεγονός που όπως πολλοί επισημαίνουν, είναι κίνηση υψηλού ρίσκου να ανοίξει ένα εργοτάξιο τέτοιας έκτασης εν μέσω διαμαρτυριών.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι με δεδομένο το γεγονός ότι το εργοτάξιο της Ίδης δεν έχει την εξέλιξη που θα ήθελε η δημοτική Αρχή, θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή ο πολιτικός χειρισμός της υπόθεσης ανάπλασης του πάρκου που προσκρούει σε οξύτατες αντιδράσεις.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το όλο θέμα για τη Λότζια είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, μετά και από την αποχώρηση του οριστικού αναδόχου του έργου, που δίνει τον τόνο και για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την περίφημη παρέμβαση ανάπλασης.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές της άνοιξης που η επιτροπή των επιστημονικών φορέων της πόλης (η οποία επεξεργάστηκε συνολικά 22 προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που άνοιξε ο Δήμος Ηρακλείου) δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική εξέλιξη για την πολύκροτη υπόθεση, καθώς δεν προχώρησε καμία κίνηση στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου ανάπλασης.
Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει η «Π» το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, που αξιολόγησε τη διαχειριστική μελέτη του είχε διαμορφώσει ένα πλαίσιο περιφρούρησης του δασογενούς χαρακτήρα του πάρκου Γεωργιάδη, που λειτουργεί συνδυαστικά με τον αλληλοσεβασμό των χρηστών, σε σχέση με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του.