Αλλάζουν όλα στις θέσεις που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και τις όψεις των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, μέσα από μια νέα κανονιστική πράξη που ετοιμάζει ο Δήμος Ηρακλείου, με σκοπό εναρμονιστεί η προστασία και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου και των μνημείων του με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την κάλυψη των σημερινών αναγκών της πόλης.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη, στόχος είναι να γυρίσει σελίδα ολόκληρη η εντός των τειχών πόλη, μέσα από μια κανονιστική πράξη που θα ορίσει κανόνες και πλαίσιο και σε σχέση με το τι χώρους θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και σε σχέση με τις όψεις των καταστημάτων, ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, που θα αναδείξει τον ιστορικό πυρήνα «κουμπώνοντας» ομαλά με τις σύγχρονες λειτουργίες του Ηρακλείου.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί, στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει αναθεώρηση και επικαιροποίηση της παλιάς κανονιστικής πράξης του 2015, με σκοπό να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και αλλαγές, αφού, όπως τονίζει, στόχος της δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Α. Καλοκαιρινού είναι να αντιμετωπισθούν και προβλήματα προσβασιμότητας και να μπουν όρια σε σχέση με το εύρος και την έκταση των τραπεζοκαθισμάτων.
Παράλληλα στόχος είναι ο Δήμος να μπορεί να δώσει στους καταστηματάρχες συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις για τις όψεις των καταστημάτων και να επιλέξουν αυτή που θεωρούν ότι ταιριάζει περισσότερο στα δικά τους δεδομένα.
Ο κ. Σισαμάκης τονίζει ότι οι κύριες παράμετροι που θα καθορίσουν τη δομή της κανονιστικής πράξης είναι αφενός το γεγονός ότι υπάρχει ένας δυναμικός πυρήνας στο ιστορικό κέντρο στον οποίο καταγράφονται παγιωμένες χρήσεις και υπάρχει μια παγιωμένη αλλά και συνεχώς ανατροφοδοτούμενη εμπορική δραστηριότητα που δεν θα πρέπει να υποσκελίζει την ανάγκη της προσβασιμότητας όσων κινούνται πεζοί οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.
Σε ό,τι αφορά τις όψεις των κτηρίων ο κ. Σισαμάκης τονίζει ότι η κανονιστική πράξη είναι ξεκάθαρο ότι θα περάσει από την έ-γκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και θα πρέπει να αποτελούν προτάσεις σύγχρονες, τόσο από άποψη μορφολογίας όσο και υλικών πάντα σε συνάρτηση με την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου.
Σημαντική παράμετρος είναι να τηρείται η αρχή της αντιστρεψιμότητας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η πρόταση θα πρέπει πάντα να δίνει τη δυνατότητα μελλοντικής αναίρεσής της.
Ουσιαστικά αυτό που επιθυμούμε, τονίζει ο αντιδήμαρχος, είναι να μπει ένα τέλος στην προχειρότητα της πολυμορφίας των κατασκευών, πολλές από τις οποίες αποκρύπτουν κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας.