Εκλογική αναμέτρηση με νικητή και… νικητές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαδικασία του δευτέρου γύρου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς για την Κρήτη.
Μέσα από την καθαρή νίκη της Φώφης Γεννηματά πανελλαδικά, αλλά και τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κρήτη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα εποχή στην παράταξη, η οποία θα περνά ασφαλώς μέσα από την Κρήτη. Παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως δεν θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει μέρος της νίκης του για αξιώματα, οι υποστηρικτές του θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Φώφη Γεννηματά έχει υποχρέωση να σεβαστεί το γεγονός πως η Κρήτη επέλεξε Νίκο Ανδρουλάκη.
Αυτό δημιουργεί νέους συσχετισμούς, αλλά και νέα δεδομένα στην επόμενη ημέρα της παράταξης. Κι αυτό γιατί οι βασικοί πρωταγωνιστές της εκλογικής αναμέτρησης στην Κρήτη έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για την εξέλιξη, αλλά και κερδισμένοι. Ειδικότερα, σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου, τόσο ο αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς, κατά κύριο λόγο, αλλά και η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη, θα πρέπει να αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση αναφορικά με το πώς οργάνωσαν την κινητοποίηση, αλλά και για το πώς χειρίστηκαν την όλη τη διαδικασία.
Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο Περιφέρειας για τον Σταύρο Τζεδάκη, ο οποίος «έτρεξε» πάρα πολύ, αλλά και ασφαλώς για τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος κράτησε μια τυπική στάση, χωρίς να επιδιώκει την πόλωση του κλίματος, ενώ λειτούργησε με βάση το όφελος της παράταξης συνολικά.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, νικητές και ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αισθάνονται τόσο ο Βασίλης Κεγκέρογλου, όσο όμως και ο Μανώλης Μπριτζολάκης, που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της Φώφης Γεννηματά και οργάνωσαν όλο τον μηχανισμό για τη νίκη της. Μπορεί βέβαια οι αριθμοί του δευτέρου γύρου να μην τους έδωσαν νίκη στην Κρήτη, ωστόσο τα ποσοστά της Φώφης Γεννηματά ήταν ικανά για να εξασφαλίσουν μια άνετη νίκη πανελλαδικά.
Πέρα όμως από τους «νικητές» της διαδικασίας, η ολοκλήρωση της αναμέτρησης γεννά ερωτηματικά, αναφορικά με το πώς η πρόεδρος του νέου φορέα θα διαχειριστεί τη νίκη της συνολικά. Το μήνυμα που δόθηκε από τους 220 χιλιάδες υποστηρικτές του νέου φορέα είναι ένα μήνυμα ανανέωσης και αλλαγής προσώπων. Οι υποστηρικτές του νέου φορέας παράλληλα επιθυμούν να «ανοίξει η βεντάλια» των υποψηφίων και να δοθεί λόγος και ρόλος σε πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, πρόσωπα μεγάλης πολιτικής εμπειρίας όπως ο Γιάννης Κουράκης ή νεότερα πρόσωπα με πολιτική δράση, όπως ο Νίκος Μπουνάκης, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ή να ενταχθούν ενδεχομένως σε ένα κοινό δυναμικό ψηφοδέλτιο.
Την ίδια στιγμή, η σχέση που διατηρεί η Φώφη Γεννηματά με τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια στήριξη του νυν αντιπεριφερειάρχη, για το Δήμο Ηρακλείου. Η πρόθεση άλλωστε του Ευριπίδη Κουκιαδάκη να ασχοληθεί με άλλο βαθμό αυτοδιοίκησης μπορεί να «κουμπώσει» με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τίθενται ερωτηματικά σε σχέση με την αξιοποίηση σημαντικών προσώπων που προέρχονται από άλλους χώρους εκτός ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί το Ποτάμι τοπικά έχει βουλευτή τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος έχει εμπειρία τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο όμως και στη Βουλή, αλλά και την Ευρωβουλή. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλοι νέοι άνθρωποι, εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο στην εσωκομματική διαδικασία, έχουν καταθέσει διαπιστευτήρια και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συνολικά σε επίπεδο Κρήτης, αλλά και πανελλαδικά.
Μπορεί η περίοδος να θεωρείται πολύ πρώιμη για συζητήσεις, ωστόσο οι εκλογές στον νέο φορέα, έχουν ανοίξει μια διαδικασία, βάσει της οποίας, σε επίπεδο Κρήτης πλέον, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και πάρα πολλά αξιόμαχα στελέχη. Τίθεται το ερώτημα ποιες από τις δυνατότητες θα αξιοποιήσει η Φώφη Γεννηματά και σε ποιες αντεγκλήσεις ή διαφωνίες θα προσκρούσει η θέλησή της, η οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τους ψηφοφόρους Ανδρουλάκη στην Κρήτη, για να μπορέσει να επέλθει ισορροπία συνολικά.
Τα αποτελέσματα στην Κρήτη και πανελλαδικά
Κυρίαρχος στην Κρήτη αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και κατάφερε να βγει νικητής και στους τέσσερις νομούς του νησιού.
Μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε το 54,6 % των ψήφων σε επίπεδο Περιφέρειας. Στο Ηράκλειο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε ποσοστό 54,2% έναντι 45,8% της Φώφης Γεννηματά. Στα Χανιά, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε ποσοστό 56,6%, έναντι 43,4 της Φώφης Γεννηματά.
Στο Ρέθυμνο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 54,6%, ενώ η Φώφη Γεννηματά 45,4%. Στον νομό Λασιθίου, που στον πρώτο γύρο είχε κερδίσει η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε 54,2% έναντι 45,8% της κ. Γεννηματά.
Καθαρά σε επίπεδο ψήφων, στην Κρήτη ψήφισαν 14.922 ψηφοφόροι, περίπου 4.000 λιγότεροι σε σχέση με τις εκλογές του πρώτου γύρου.
Υπενθυμίζεται ότι στο 96% των καταμετρημένων ψήφων, η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε ποσοστά της τάξης του 56,64%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έφθασε το 43,36%. Περισσότεροι από 156 χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία του δευτέρου γύρου.
Η επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά θα είναι ίδια με τη χθεσινή;
Σχεδόν ίδια με τη… χθεσινή είναι η επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά, μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου φορέα.
Οι εξελίξεις για τον νέο φορέα δεν μοιάζουν να προχωρούν γρήγορα, ενώ δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές πριν τον Απρίλιο. Με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά ωστόσο, οι υποστηρικτές του νέου φορέα δεν πρέπει να ελπίζουν σε δομικές αλλαγές, πριν από τις επόμενες εκλογές.
«Δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για διάλυση κομμάτων» ανέφερε με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» η κ. Γεννηματά για να διευκρινίσει επίσης ότι είχε μιλήσει «για συνέδριο τον Δεκέμβριο αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν προλαβαίνουμε να το οργανώσουμε».
Σε σχέση με το μέλλον της Κεντροαριστεράς, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η δημοκρατική παράταξη πρέπει να ανακάμψει, διότι είναι συνυφασμένη με την ανάκαμψη της χώρας» προσθέτοντας ότι «το βάρος θα πέσει στον νέο ενιαίο φορέα, εκεί θα παίρνονται οι αποφάσεις».
Σε σχέση με τα εσωτερικά του νέου φορέα, η νέα πρόεδρος θα επιδιώξει παρ’ όλα αυτά ραντεβού με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, τάσεων, κινήσεων και με προσωπικότητες που συμμετέχουν στο εγχείρημα, για να καθοριστεί κατ’ αρχάς η ημερομηνία του συνεδρίου. Αν όλα προχωρήσουν κατ’ ευχήν, εκτιμάται ότι το συνέδριο θα προσδιοριστεί για τον Απρίλιο. Στο συνέδριο θα εκλεγούν τα όργανα τα οποία θα αποφασίζουν για την πορεία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι θα παραμείνουν αυτόνομες κοινοβουλευτικές ομάδες μέχρι τις εκλογές. Θα συντονίζονται όμως από ένα ενιαίο κέντρο.
Το δικό του στίγμα για την επόμενη ημέρα έδωσε από την πλευρά του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, διευκρινίζοντας πως είναι απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να μη σβήσει η ελπίδα για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης.
«Θα αγωνιστώ για να είναι πρωταγωνιστής η παράταξή μας» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» και πρόσθεσε πως οι πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να καθορίσουν τα νέα χαρακτηριστικά του φορέα.
«Θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας με θεσμικό τρόπο και με διαφάνεια, με εσωτερική δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι «πρέπει να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κόμμα, που τα μέλη του θα έχουν ρόλο, λόγο, θα μπορούν να συμβάλουν και να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις».
Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε επίσης ότι δεν αποδέχεται τον τίτλο του «νούμερο δύο», κάνοντας σαφές πως δεν σκοπεύει να δημιουργήσει τάση εντός του κόμματος ούτε και να διεκδικήσει κανέναν ρόλο. Δεσμεύθηκε ωστόσο πως ο αγώνας του θα σχετίζεται με τη συμμετοχή των υποστηρικτών του κόμματος στις αποφάσεις και με τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού κόμματος.