ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Η σκυτάλη στους δήμους για τους πρόσφυγες
Από τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των hotspot στη Μόρια της Μυτιλήνης 262 πρόσφυ-γες και μετανάστες, Σύροι, Αφγανοί και Κούρδοι του Ιρακινοί, βρίσκονται από χθες στην Κρήτη, σε μια προσπάθεια να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους, να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους από τη φρίκη του πολέμου.
Πρόκειται για 50 συνολικά οικογένειες, ανάμεσα τους μονογονεϊκές, εγκυμονούσες γυναίκες και πολλά παιδιά που μοιράστηκαν σε Ηράκλειο, Σητεία και Χανιά, ανεβάζοντας στους 600 τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων θα συνεχιστεί και το 2018 στην Κρήτη με βάση το μοντέλο φιλοξενίας που έχει επιλεγεί και αφορά την εγκατάσταση των προσφύγων σε σπίτι, καθώς αποδείχτηκε θεαματικά καλύτερο, αφού βοηθά τους ανθρώπους να ενταχθούν άμεσα στην κοινωνία αφήνοντας πίσω τους τη φρίκη του πολέμου.
Το μεγάλο όμως κεφάλαιο που ανοίγει είναι πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από το 2019 και έπειτα, καθώς έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για την άμεση εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και συνολικότερα σε προγράμματα που χρηματοδοτούν την ένταξη των προσφύγων. Η όλη διαδικασία θα γίνεται με την εποπτεία και την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, που θα συνεργάζεται με τους δήμους για να φέρουν σε πέρας τα προγράμματα που υλοποιεί σήμερα η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ.
Το θέμα αναμένεται να ανοίξει σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ με θέμα «Στεγάζοντας Αιτούντες Άσυλο και Πρόσφυγες: Οι Δήμοι ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον». Στην ημερίδα θα βρίσκεται ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος είναι εκ των βασικών ομιλητών και πρόκειται να παρουσιάσει τη μέχρι σήμερα πορεία του Προγράμματος Στέγασης Αιτούντων Άσυλο και Προσφύγων στο Ηράκλειο αλλά και στην Κρήτη.
Όπως εξηγεί με δηλώσεις της στην «Π» η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ύπατης Αρμοστίας κ. Στέλλα Νάνου, στο πλαίσιο της ημερίδας αναμένεται οι αυτοδιοικητικοί να ανταλλάξουν εμπειρίες από τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος για τις καλές πρακτικές αλλά και να συζητήσουν παράλληλα ιδέες για το μέλλον. Δηλαδή, πώς μπορεί αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί, με ποιο βιώσιμο τρόπο και μετά το τέλος του 2018.
Για την ακρίβεια αυτό που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα είναι το πώς η Ύπατη Αρμοστία θα παραδώσει τη σκυτάλη της ευθύνης διαχείρισης του προγράμματος, στην τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον συντονισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς θεωρούμε ότι το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ ικανοποιητικά, καθώς έχουν δημιουργηθεί 20 χιλ. θέσεις φιλοξενίας μέχρι στιγμής σε ανθρώπους που τους δίδεται η δυνατότητα να κάνουν μια νέα αρχή σε ανθρώπινες και φυσιολογικές συνθήκες και αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα”.
Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, μετά την επιτυχημένη διαχείριση του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστίας για τη φιλοξενία προσφύγων, φαίνεται ότι στρέφει το ενδιαφέρον της σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Κρήτης, με κορυφαίο αυτό της φτώχειας, που έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα στέγασης.
Όπως εξηγεί στην «Π» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης, «έχουμε την εμπειρία πια σε οργανωτικό επίπεδο να δούμε και να αντιμετωπίσουμε μέσα από συγκροτημένους προγραμματικούς σχεδιασμούς προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που αφορούν τη στέγαση και τη φτώχεια.
Δηλαδή σχεδιάζουμε ένα πλάνο για ένα αριθμό οικογενειών στην Κρήτη που αντιμετωπίζουν τέτοιας φύσεως ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό είναι ένα σχέδιο που το προωθούμε για την επόμενη χρονιά και το συζητάμε και με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ.
Ήδη η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει πετύχει την πρώτη έγκριση ενός μικρού προγράμματος, του μοναδικού που εγκρίθηκε από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και που σύντομα θα μπει σε τροχιά υλοποίησης.