Αλλάζει επίπεδο το Παγκρήτιο Στάδιο με σουίτες, εμπορικούς χώρους και ενεργειακή αναβάθμιση

Η ένταξη δύο κομβικής σημασίας μελετών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συμπληρώνει το παζλ ενός στρατηγικού σχεδιασμού που εξελίσσεται στο Παγκρήτιο Στάδιο, το οποίο δρασκελίζει ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον με στόχευση κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και τη δραστική ποιοτική αναβάθμισης της εσωτερικής λειτουργίας που αναπτύσσει. Ένα νέο τετραώροφο κτιριακό συγκρότημα δρομολογείται να κατασκευαστεί στην δυτική πλευρά του Παγκρητίου Σταδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει σουίτες και ένα σύνολο λειτουργικών υποδομών.

Διασφαλίζουν την επάρκεια του, για να διεκδικήσει διεθνούς εμβέλειας αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων ώστε μπορεί να υποδεχτεί σε όλους τους χώρους του ΑμΕΑ, μετατρέποντας την κορυφαία αθλητική υποδομή του νησιού στο πιο φιλικό πανελλαδικά στάδιο σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι δύο αυτές μελέτες που αφορούν στο νέο τετραώροφο κτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της πρόσβασης των ΑμΕΑ  χρηματοδοτούνται από πόρους που διασφαλίστηκαν από το υπουργείο Αθλητισμού, μετά από διεκδίκηση της δημοτικής Αρχής, ανοίγουν νέους ορίζοντες και δυναμική στην κορυφαία αθλητική υποδομή της Κρήτης που αποκτά νέες προοπτικές δράσης ακόμα και στο επίπεδο της συνεδριακής λειτουργίας.

«Η καταστροφή του στέγαστρου του Παγκρήτιου Σταδίου τροφοδότησε την αποφασιστικότητα μας, για να μην εγκλωβιστούμε στην αυτοπεριοριστική  αντίληψη, μιας αποκατάστασης και συντήρησης των υποδομών του, αλλά να δώσουμε απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του» .

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ (ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ) Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για μια σειρά παρεμβάσεων στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού αναβάθμισης του Παγκρητίου, που ανεβαίνει κατηγορίες απαντώντας με πρόκληση στο μέλλον σε ότι αφορά στη διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικών δραστηριοτήτων.

«Όλα αυτά, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος χωρίς ο Δήμος Ηρακλείου να διαθέσει από τα κονδύλια του ούτε ένα ευρώ, αλλά μέσα από τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων από την κεντρική εξουσία». Ο ίδιος σημειώνει ότι μια άλλη κρίσιμη παράμετρος σε ότι αφορά στη στρατηγική αναβάθμισης του Παγκρητίου Σταδίου είναι ότι συνδέεται με το άνοιγμα νέων θέσεων  εργασίας, πέραν των 400 περίπου εργαζομένων που σήμερα απασχολεί, και το γεγονός αυτό το καθιστά πυλώνα της αθλητικής και οικονομικής δραστηριότητας στην κοινωνία της πόλης μας.

Ο κ. Λαμπρινός
Ο κ. Λαμπρινός

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτές τις εξελίξεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το Παγκρήτιο Στάδιο μπαίνει σε μια καινούργια εποχή.

Μετά από χρόνια συστηματικής δουλειάς και αφού διεκδικήσαμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, είμαστε έτοιμοι πλέον να προχωρήσουμε σε μια σειρά έργων που όχι απλώς θα αναβαθμίσουν το Στάδιο, αλλά απαντούν και στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: ενεργειακές, περιβαλλοντικές και οικονομικές.

Με την συνεργασία Δήμου Ηρακλείου,  ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ της Περιφέρειας Κρήτης και της  Πολιτείας,  το Παγκρήτιο θα γίνει ένα  από τα καλύτερα στάδια της χώρας.

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν στην σημαντική συμβολή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την συγκεκριμένη εξέλιξη της χρηματοδότησης των μελετών και την καλή μας συνεργασία καθώς και στον Περιφερειάρχη Κρήτης για την χρηματοδότηση σημαντικών παρεμβάσεων».

Παγκρήτιο Στάδιο
Πίσω από την κερκίδα της φωτό θα δημιουργηθούν οι νέοι χώροι

Τα βήματα της αποκατάστασης

Το πρώτο βήμα έγινε με την  αποκατάσταση του δυτικού στεγάστρου, συνολικού κόστους  1.500.000 ευρώ, το οποίο καλύπτεται αποκλειστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνοπτικά το έργο για το οποίο έχει ήδη αναδειχθεί ανάδοχος, περιλαμβάνει την τοποθέτηση επικάλυψης στο δυτικό στέγαστρο με την προσθήκη σε αυτό μεταλλικών στοιχείων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών  πάνελ, και ανεμοφράκτη στην δυτική στέψη των κερκίδων και την τοποθέτηση πλέγματος αντικεραυνικής προστασίας.

Αναμένεται η τυπική επικύρωση της ανάδειξης του αναδόχου, στη συνέχεια ακολουθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο ώστε να φτάσουμε  στην υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης  τους είναι  6 μήνες.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρήτιου Σταδίου, είναι ένα από τα πιο καθοριστικής σημασίας έργα, στη λειτουργία της κορυφαίας αθλητικής υποδομής του νησιού, αφού μειώνει δραστικά το λειτουργικό κόστος της και αυτόματα αποκτά ισχυρή οικονομική βιωσιμότητα.

Η παρέμβαση αυτή αλλάζει το ενεργειακό αποτύπωμα του Παγκρήτιου Σταδίου στο περιβάλλον τονίζει ο αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος εξηγεί ότι η ετήσια μείωση του κόστους καταναλισκόμενης ενέργειας του Σταδίου θα ανέλθει στο 65.38% ενώ η αντίστοιχη ελάττωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου θα είναι κατά 4.164tn ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου θα κοστίσει 3.206.000 ευρώ που καλύπτεται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με εξαίρεση το ποσό των 206.000 ευρώ που προέρχεται από το Δήμο Ηρακλείου. Όπως περιγράφει ο αντιδήμαρχος στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης γίνεται μια πολυεπίπεδη παρέμβαση συνδυαστικών χρήσεων γεωθερμίας, φωτοβολταϊκού σταθμού που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας του Σταδίου από Δ σε Β+ με επίτευξη εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας κατά 61,34% και κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 66,41%.

Συνεργασία Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης για την αναβάθμιση του Παγκρητίου

Ενώ τρέχουν οι σχεδιασμοί σε ότι αφορά στη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για την αναβάθμιση του Παγκρητίου προχωρά και η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού και αντικατάσταση  παλαιού, μέσα από τη συνεργασία του  Δήμου Ηρακλείου και της  Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς πρωταρχικό μας μέλημα είναι η υλοποίηση  αυτών των έργων να γίνει με  όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις για τους χιλιάδες αθλούμενους και εργαζόμενους του Σταδίου, πάντα όμως σε συνθήκες ασφάλειας για όλους.

Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι δεν θα αργήσει η ώρα της πλήρους λειτουργίας του Σταδίου που  σηματοδοτεί την επιστροφή 2500 αθλητών ημερησίως περίπου καθώς και την επαναδραστηριοποίηση 400 περίπου εργαζομένων, πού  απασχολούνται στον Δήμο  την ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ, σε συλλόγους διαφόρων αθλημάτων ή μεμονωμένα, καθιστώντας το πυρήνα αθλητικής και οικονομικής δραστηριότητας στην κοινωνία της πόλης μας.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν εργασίες που αφορούν στην  αντικατάσταση της παλαιάς κλιματιστικής μονάδας του σταδίου με νέας τεχνολογίας μονάδα (ύψους 250.000,00 ευρώ), την αναβάθμιση ενός από τα δύο matrix του σταδίου για τις ανάγκες των διεθνών διοργανώσεων και της καθημερινής ενημέρωσης των χρηστών του σταδίου (ύψους 148.900,00 ευρώ).

Επίσης προχωρά η συντήρηση του αγωνιστικού φωτισμού του σταδίου (ύψους 38.874,00 ευρώ), και η  τοποθέτηση συστήματος μεταγωγής για τον αγωνιστικό φωτισμό ώστε να είναι δυνατή με την τοποθέτηση αυτόνομων γεννητριών ή συνέχιση του αγώνα ποδοσφαίρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ύψους 26.536,00 ευρώ).

Ακόμα δρομολογείται η προμήθεια εξοπλισμού ποδοσφαίρου για τα τέσσερα αποδυτήρια και το κεντρικό γήπεδο (ύψους, 69.261.44 ευρώ), η προμήθεια ξύλινων εδράνων για τους δημοσιογράφους και νέων VIP θέσεων (ύψους, 10.000,00 ευρώ), η προμήθεια και εγκατάσταση νέων UPS για τον φωτισμό ασφαλείας (ύψους, 75.000,00 ευρώ), η  προμήθεια νέου εξοπλισμού για την παροχή υψηλών ταχυτήτων WIFI, IPTV και Ιντερνέτ στους χώρους των δημοσιογράφων και του ποδοσφαίρου (ύψους 75.000,00 ευρώ).

Επίσης προχωρά ήδη, η αντικατάσταση μίας από τις δύο αντλίες θερμότητας της πισίνας του δημοτικού κολυμβητηρίου η ανάθεση μελέτης για την κοστολόγηση και δημιουργία τευχών δημοπράτησης που αφορά σε εργασίες συντήρησης των δομικών στοιχείων του σταδίου.

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά: