Οι επιχειρησιακές ικανότητες του Γιάννη Αμαργιαννιτάκη, του αξιωματικού που σύμφωνα με το αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, «λες κι έχει έναν υπολογιστή στο κεφάλι του με χάρτες και ονόματα» έπαιξαν σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους τον πρωταρχικό ρόλο για την επιλογή του ως επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ στο νομό Ηρακλείου.
Βέβαια, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές ο κ. Αμαργιαννιτάκης φαίνεται να είχε και τη στήριξη του νέου Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτη κ. Σπυριδάκη, ενώ είχε προκαλέσει θετική εντύπωση σε πολλούς ότι ο κ. Αμαργιαννιτάκης συνειδητά- τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- επέλεγε να μην ζητά πολιτική στήριξη για την επαγγελματική του εξέλιξη, ακολουθώντας έναν μοναχικό, πολλές φορές, δρόμο που στηριζόταν σε πολλές ώρες δουλειάς και σχεδιασμούς
Ο ίδιος είχε υπηρετήσει στην Αθήνα και μάλιστα σε ειδική υπηρεσία πρώτης γραμμής, ενώ στο Ηράκλειο όταν μετατέθηκε από την πρωτεύουσα υπηρέτησε στο Τυμπάκι, στο ΤΑΕ Ηρακλείου, αλλά και στο επιτελείο της Α.Δ Ηρακλείου.
Χαρακτηριστικό του γνώρισμα, όπως μας είπε αστυνομικός με το οποίο έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια είναι ότι «υπήρξε μπροστάρης στα μέτρα σε δύσκολες επιχειρήσεις της τοπικής αστυνομίας, ειδικός στη διάταξη και στην αναδίπλωση των δυνάμεων, όποτε κρινόταν σκόπιμο».
Από την άλλη, η δυσάρεστη έκπληξη που προκάλεσαν σε τοπικό επίπεδο οι κρίσεις, ήταν η αποστρατεία του Νίκου Χρυσάκη. «Είναι άδικο να φτάνεις στην πηγή και να μην πίνεις νερό και ειδικά όταν είσαι ικανός και δεν έχει πειθαρχικά παραπτώματα» σχολίαζαν στελέχη της τοπικής αστυνομίας για την αποστρατεία του κ. Χρυσάκη.
Οι κρίσεις σε επίπεδο τοποθετήσεων δεν έφεραν αλλαγές στους άλλους νομούς του νησιού. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Γιώργος Μαστραντωνάκης προήχθη στο βαθμό του Ταξίαρχου, ενώ ο νεοπροαχθείς στον ίδιο βαθμό Πάρης Χηνόπουλος, παραμένει στη διοίκηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων.