Πολλοί “πνίγουν” τα προβλήματά τους στο ποτό και δεν αναζητούν βοήθεια...
Πολλοί “πνίγουν” τα προβλήματά τους στο ποτό και δεν αναζητούν βοήθεια...

Εξαρτημένοι απο το ποτό είναι πολλοί Κρητικοί και μεγάλος αριθμός απο αυτούς έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ απο τα γυμνασιακά τους χρόνια. Μεγάλος αριθμός εφήβων πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα», το ίδιο ισχύει όμως και για τους ενήλικες.

Πίνουν υπερβολικά στο καφενείο, σε μπαρ, σε τραπέζια, σε γλέντια και σε γάμους.

Το αλκοόλ τούς εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση που δεν έχουν, την κοινωνικότητα που δεν διαθέτουν και το κυριότερο: “διώχνει” τις δυσάρεστες σκέψεις για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Τελικά το αλκοόλ είναι απόλαυση ή κόλαση;

Για πάρα πολύ κόσμο είναι το δεύτερο, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δικτύου Αλκοολογίας Ηρακλείου κ. Γιάννη Μουζά ο οποίος είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν στο νησί περισσότερα κλάμπ οικογενειών, δηλαδή ομάδες αυτοβοήθειας για την απεξάρτηση από το ποτό.

Ο κ. Γ. Μουζάς
Ο κ. Γ. Μουζάς
Ο κ. Δ. Σαμωνάκης
Ο κ. Δ. Σαμωνάκης

Στα κλαμπ που ήδη λειτουργούν είναι μέλη πολίτες όλων των ηλικιών, κάθε μορφωτικού επιπέδου, όλων των επαγγελμάτων και των οικονομικών τάξεων.

Πρόκειται για ανθρώπους που ξεκίνησαν να πίνουν στο πλαίσιο των κοινωνικών συναναστροφών τους και έχουν φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποχωριστούν το ποτό.

«Δεν αναφερόμαστε μόνο στο κρασί και στη ρακί, αλλά στο ουίσκι, τη βότκα και όλα τα «σκληρά» ποτά που δημιουργούν στον οργανισμό σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κύρωση του ήπατος, καρκίνο του ήπατος και πολλά άλλα» επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο διευθυντής ΕΣΥ γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος του ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Σαμωνάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων όσοι απέκτησαν εξάρτηση από το αλκοόλ, αυτό συνέβη  σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν.

Θέλουν να “πνίξουν” τα προβλήματά   τους στο αλκοόλ

Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Μανόλης Δολαψάκης  o οποίος έχει δημιουργήσει τον Σύλλογο Υποστήριξης Ατόμων με προβλήματα που σχετίζονται με το Αλκοόλ «Άσπρο-Μαύρο» σημείωσε: “Το πρόβλημα  και στις νεότερες ηλικίες είναι μεγάλο και ίσως πολλοί γονείς δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητά του. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ είναι ναρκωτικό και η συχνή  χρήση του από τα παιδιά τους πρέπει να τους ανησυχήσει και μάλιστα πολύ”.

Ο κ. Μ. Δολαψάκης
Ο κ. Μ. Δολαψάκης

Όπως εξήγησε, ο εγκέφαλος εξελίσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών και η τακτική χρήση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες στα παιδιά.

Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής τόνισε ότι οι νέοι στην Κρήτη αρχίζουν το αλκοόλ από την ηλικία των 14-15 ετών, μαζί με τις παρέες τους, και οι γονείς τους αφενός δεν το σπουδαιολογούν, τουλάχιστον πολλοί απ’ αυτούς, και επιπλέον δεν είναι κοντά στα παιδιά τους για να κατανοήσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να τα “πνίξουν” στο αλκοόλ.

Ο ίδιος ανέφερε: “Πολλά παιδιά πίνουν πολύ γιατί το αλκοόλ τούς βοηθάει να γίνονται πιο δυναμικοί, πιο μαχητικοί,  πιο κοινωνικοί. Τους δίνει το κουράγιο που τους λείπει για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους”.

Στο ερώτημα τι δείχνει η εμπειρία για τους εφήβους που γίνονται τακτικοί πότες, ο γιατρός είπε ότι “το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν με ένταση το ποτό και ως ενήλικες”.

Η στενή σχέση των νέων με το ποτό

Όπως μας είπε ο ψυχίατρος Βαγγέλης Γρινάκης, μελέτη που έγινε το 2019 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας δείχνει ότι:

Μεταξύ των Περιφερειών, στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων που θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά.

Ο κ. Β. Γρινάκης
Ο κ. Β. Γρινάκης

Σε υψηλότερο ποσοστό οι μαθητές στην Κρήτη και σε χαμηλότερο στη Θεσσαλία αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιο κοντινό τους πρόσωπο το οποίο, κατά τη γνώμη τους, πίνει υπερβολικά.

Η συντριπτική πλειονότητα (93,4%) των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (92,5%) ενώ επτά στους 10 (70,2%) έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις 30 τελευταίες ημέρες από τη διεξαγωγή της έρευνας (πολύ πρόσφατα). Σημαντική μερίδα των μαθητών (σχεδόν 2 στους 5- 38,3%) αναφέρουν ότι πολύ πρόσφατα ήπιαν 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον μία φορά ενώ ένας στους 9 (11,7%) τουλάχιστον τρεις φορές.

Επιπλέον, ένας στους 9 μαθητές Λυκείου (11,3%) αναφέρει ότι μέθυσε τις τελευταίες 30 ημέρες από τη διεξαγωγή της έρευνας ενώ χαμηλότερο, αλλά άξιο προσοχής ποσοστό (5,6%) ότι μέθυσαν «βαριά» την τελευταία ημέρα που κατανάλωσαν αλκοόλ. Παράλληλα, ένας στους 3 μαθητές (35,0%) θεωρεί ακίνδυνο το να πίνει κανείς σχεδόν καθημερινά (1-2 ποτά) αλλά πολλοί λιγότεροι (ένας στους 19- 4,7%) ότι είναι ακίνδυνο να πίνει κανείς 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά κάθε Σαββατοκύριακο.

Τα ποσοστά πολύ πρόσφατης κατανάλωσης αλκοόλ, υπερβολικής κατανάλωσης και μέθης αυξάνονται με την ηλικία των μαθητών (από 62,0% στους 16χρονους σε 72,8% και 76,0% στους 17χρονους και 18χρονους, αντίστοιχα, για την πολύ πρόσφατη κατανάλωση) και καταγράφουν υψηλότερες τιμές μεταξύ των αγοριών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι έφηβοι από αναλογικά υψηλότερο οικονομικό επίπεδο θεωρούν «ακίνδυνη» την κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλότερο ποσοστό (33,7% έναντι 39,4% εφήβων από αναλογικά χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο, αλλά παράλληλα καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά σε όλους τους δείκτες κατανάλωσης και μέθης μεταξύ των συνομηλίκων τους-πιθανώς λόγω της ευκολότερης πρόσβασής τους σε οινοπνευματώδη ποτά.

Μεταξύ των τριών γεωγραφικών στρωμάτων, υψηλότερα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης και μέθης καταγράφονται στις περιοχές εκτός του Ν. Αττικής.

Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για τους 20άρηδες και 30άρηδες που πίνουν πολύ αλκοόλ

Οι 20άρηδες και 30άρηδες που κάνουν μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, σε σχέση με τους νέους ενήλικες που πίνουν λίγο ή καθόλου, δείχνει μια νέα έρευνα επιστημόνων από τη Νότια Κορέα. Ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά όσα περισσότερα χρόνια ένας νέος πίνει πολύ αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους, από τους οποίους 3.153 έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκεια της εξαετούς μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ για πάνω από δύο χρόνια, είχαν κατά μέσο όρο περίπου 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έπιναν μόνο περιστασιακά (λιγότερα από 105 γραμμάρια την εβδομάδα) ή απέφευγαν τελείως το αλκοόλ.

Άνθρωποι με δύο έτη μέτριας έως έντονης κατανάλωσης είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, με τρία χρόνια 22% μεγαλύτερο κίνδυνο και με τέσσερα χρόνια 23% αυξημένο κίνδυνο, ιδίως για αιμορραγικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «η συχνότητα εγκεφαλικών σε νέους ενήλικες αυξάνει συνεχώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με τα σχετικά επεισόδια να οδηγούν σε θάνατο και σε σοβαρή αναπηρία. Είναι σημαντικό να προληφθούν τα εγκεφαλικά σε αυτές τις ηλικίες μέσω και της μείωσης της κατανάλωσης του αλκοόλ».