Αλικαρνασσός: Έρχονται τα πρώτα συμβόλαια τακτοποίησης καταπατημένων ακινήτων
Εντοπίσθηκε σε παραλία

Μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται να υπογραφούν τα πρώτα πέντε συμβόλαια που αφορούν στην τακτοποίηση καταπατητών της Νέας Αλικαρνασσού που μετά από δεκαετίες φτάνουν σε δικαίωση, καθώς λύνεται ο γόρδιος δεσμός ενός εξαιρετικά πολύπλοκου  κοινωνικού προβλήματος.

Πρόκειται για καταπατητές δημοτικής περιουσίας δεύτερης και τρίτης γενιάς οι οποίοι έχουν πληρώσει για να αποκτήσουν την έκταση που κατέχουν αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Τα συμβόλαια θα υπογραφούν δια χειρός Μανόλη Βασιλάκη, ο οποίος ως αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας σχεδίασε, δρομολόγησε και υλοποίησε την όλη διαδικασία και τώρα πλέον που έχει και την ευθύνη των οικονομικών του Δήμου με τη δική του υπογραφή θα επισφραγιστεί η άρση μιας αδικίας που είχε συντελεστεί σε βάρος πολλών οικογενειών.

Όμως για να ολοκληρωθεί τυπικά η όλη διαδικασία θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να του αναθέσει την ευθύνη αυτή και σε επίπεδο υπογραφών επειδή η αρχική ανάθεση είχε γίνει στην προκάτοχό του, Μ. Καναβάκη, η οποία παραιτήθηκε και τώρα το Σώμα θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει τον νέο αντιδήμαρχο.

Η υπογραφή των πρώτων συμβολαίων σηματοδοτεί την αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινά για την αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας σε βάρος δεκάδων πολιτών  που ενώ είχαν πληρώσει για την αγορά της δημόσιας γης που κατείχαν, δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Η φόρμουλα για την επίλυση του μακροχρόνιου και πολυεπίπεδου κοινωνικού προβλήματος που αφορά στις καταπατήσεις στη Ν. Αλικαρνασσό, έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ενέκρινε τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Σώματος.  Το πρόβλημα των καταπατημένων ακινήτων στη Ν.Αλικαρνασσό ξεκινά από το 1950 όταν το υπουργείο Γεωργίας μοίρασε σε ιδιώτες, σε δημοτικές υπηρεσίες και σε οργανισμούς, κληροτεμάχια που είχε διανείμει νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1932 στην τότε κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού.

Η κοινότητα μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα όλοι όσοι βρέθηκαν στη λίστα της δεύτερης διανομής του υπουργείου Γεωργίας. Στις περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων δόθηκε μια λύση το 1995 προκειμένου να εξαγοράσουν τα ακίνητα που τους είχαν διανεμηθεί.

Πολλοί από αυτούς το έκαναν και άλλοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εξαγοράς στο σύνολο της. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη φόρμουλα ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν επιτέλους τίτλο ιδιοκτησίας και να μη βρίσκονται στον αέρα.

Με βάση την  απόφαση του Συμβούλιου, ο πολίτης επιλέγει ένα μηχανικό και ένα συμβολαιογράφο της αρεσκείας του, τους οποίους και υποδεικνύει στο Δήμο, ώστε με τη σειρά του να τους εξουσιοδοτήσει εγγράφως, να προχωρήσουν την όλη  διαδικασία για τη μεταβίβαση του ακινήτου στον πολίτη που θα σφραγιστεί με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Μ. Βασιλάκη, η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ήδη με τις πρώτες πέντε περιπτώσεις συμπολιτών μας  που είναι έτοιμοι να υπογράψουν τα σχετικά συμβόλαια και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να ξεμπλοκάρουν δεκάδες περιπτώσεις που εκκρεμούν χρόνια τώρα και βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο ακριβώς επειδή τα κτίσματα αυτά δεν μπορούν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο  με κανένα τρόπο να νομιμοποιηθούν.