Αλ. Καλοκαιρινός: «Ανώμαλο» το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν οι Δήμοι

Σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, χαιρετίζοντας το προσυνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου αντίστοιχα, του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργου Μαρινάκη, Δημάρχων και αυτοδιοικητικών απ’ όλη την Κρήτη.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός καλωσόρισε του συνέδρους και μίλησε για το ζήτημα της υπο-χρηματοδότησης των Δήμων, της αποστέρησης πόρων από την Πολιτεία εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, του γενικότερου ανώμαλου περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρεί η Αυτοδιοίκηση, της ανάγκης να σπάσουν στερεότυπα για να γραφτεί μια νέα, διεκδικητική σελίδα στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της δημιουργίας κοινού μετώπου των Δήμων, με στόχο την προστασία των δρόμων από τις τομές των διαφόρων παρόχων.

Πιο αναλυτικά, ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε ένα στερεότυπο του Α’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις αρμοδιότητες χωρίς πόρους, αναφέροντας ως παραδείγματα την αλυσίδα της σχολικής στέγης, που περιλαμβάνει απαλλοτρίωση, απόκτηση, μελέτη, κατασκευή και στη συνέχεια τη συντήρηση και τον καθαρισμό και με εκκρεμότητα στη φύλαξη των σχολείων, καθώς και το θέμα της συντήρησης των παιδικών χαρών, που μόνο για την πιστοποίηση τους, κοστίζει περισσότερες από 500.000 ευρώ ετησίως στο Δήμο Ηρακλείου.

Μίλησε επίσης για τα τεράστια ποσά που στερεί από την Αυτοδιοίκηση η Πολιτεία, φέρνοντας ως παραδείγματα από τον Δήμο Ηρακλείου το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και το Περιβαλλοντικό Τέλος. Τονίζοντας ότι έχουν πληρωθεί 66.600.000 ευρώ από Δημότες και θα πληρωθούν ακόμη 24.700.000 ευρώ από εκκρεμότητες ρυθμίσεων, συνολικά δηλαδή 91.300.000 ευρώ, χρήματα τα οποία με κανένα τρόπο δεν επιστρέφουν στην κοινωνία ανέφερε: «Αν επέστρεφε το 10%, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σειρά πολεοδομικών μελετών οι οποίες στοιχίζουν απίστευτα ακριβά και φυσικά θα μπορούσαμε να κάνουμε αναπλάσεις, έργα συντήρησης και ένα σωρό άλλα πράγματα. Και το αναφέρω αυτό διότι αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος αναλογικά ανά Δήμο από το Περιβαλλοντικό Τέλος για το οποίο είμαστε όλοι στα κάγκελα. Διεκδικούμε, η ΚΕΔΕ έχει προχωρήσει την διαδικασία στον ανώτατο δικαστικό βαθμό, για να κριθεί η συνταγματικότητα του περιβαλλοντικού τέλους, για το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου έχει καταβάλει 5.500.000 ευρώ σε βάθος τριετίας και σε 4 χρόνια θα έχει φτάσει τα 9.000.000 ευρώ. Είναι εκροές πόρων, που είναι δημοτικοί πόροι, είναι ιδιωτικοί πόροι, πόροι των Δημοτών, που πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο και από εκεί λαμβάνουμε περιστασιακές υποσχέσεις μερικών αποδόσεων.».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου χαρακτήρισε «ανώμαλο» το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν οι Δήμοι, λόγω του ότι: «Ζούμε στο κράτος της παραχώρησης. Στο κράτος του ΕΣΧΑΣΕ, του ΕΣΧΑΔΑ, της παραχώρησης των λιμένων, του ειδικού καθεστώτος για τις ΒιΠε. Κι αν αυτά τα δείτε στον χάρτη του Δήμου Ηρακλείου, θα δείτε ότι είναι ένας διάτρητος Δήμος που θα διατρηθεί ακόμα περισσότερο από ειδικά καθεστώτα, αν λάβουμε υπόψιν και το Ειδικό Χωρικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Φτιάχνουμε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το θέλουμε; Βέβαια το θέλουμε. Το επιδιώκουμε; Αλίμονο, το επισπεύδουμε. Αυτό το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι εξαρχής, απολύτως διάτρητο. Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιχειρούμε.»

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός απηύθυνε έκκληση στην ΚΕΔΕ να ξεφύγει η Αυτοδιοίκηση από το στερεότυπο «αρμοδιότητες χωρίς πόρους» το οποίο «κατά κάποιο τρόπο προσχωρεί στη γενική ανωμαλία που έχει αντικαταστήσει την κανονικότητα» τονίζοντας: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε πάρα πολύ μαχητικοί. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να παρουσιαστεί ένα σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση από λευκό χαρτί. Λαμβάνοντας υπόψιν την Ευρωπαϊκή εμπειρία, θα προτείνει εκ νέου την αναδιευθέτηση των σχέσεων του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Κυβέρνηση, στην εκπροσώπησή της την κεντρική αλλά και στην αποκεντρωμένη, την αναδιευθέτηση των σχέσεων του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης με τον Β’ Βαθμό. Νομίζω ότι όλον αυτόν τον χάρτη έχει έρθει η ώρα να τον δούμε και να προχωρήσουμε στον ανασχεδιασμό του. Και σε κάθε περίπτωση, να σώσουμε και την αξιοπρέπειά μας, περιορίζοντας την επαιτεία στα Υπουργεία, τις πελατειακές σχέσεις και όλα τα υπόλοιπα.».

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς στον σχηματισμό επί μέρους μετώπων, με ένα από αυτά να αφορά στο θέμα της οδοποιίας, δηλαδή της συντήρησης των δρόμων και της κατάστασης στην οποία περιέρχονται εξαιτίας των τομών από παρόχους οπτικών ινών και άλλους, αναφέροντας: «Ο Δήμος Ηρακλείου πέρασε μια πολύ αυστηρή Κανονιστική Πράξη. Θα καλέσω τους Δήμους να την μελετήσουν και εφόσον βεβαίως το κρίνουν, να υιοθετήσουν ανάλογες πράξεις έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο ενάντια σε όσους είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να καταρρίψουν αυτή την Κανονιστική πράξη για να κάνουν business as usual. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να μπει ένα τέρμα και σας καλώ να συμπαραταχθούμε σε αυτό.». Την πρόταση αυτή, όπως ανέφερε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, σκοπεύει να την καταθέσει και στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Αμέσως μετά το τέλος της τοποθέτησής του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δέχθηκε ως δώρο από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, τον Νόμο Περί Συστάσεων Δήμων, ο οποίος τυπώθηκε στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο, το 1934. Ανταποδίδοντας ο Αλέξης Καλοκαιρινός, δώρισε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, καθώς και στον Αντιπρόεδρο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, το έμβλημα του Δήμου Ηρακλείου, τον Γρύπα.

Υπενθυμίζεται ότι το συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, το διάστημα 7 έως 9 Νοεμβρίου 2024.