στις Δαφνές

Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη ζητούν οι δικαιούχοι της απαλλοτρίωσης του φράγματος Λιθινών στις Δαφνές, προκειμένου αφενός να αποζημιωθούν και αφετέρου για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην πολεοδομική τακτοποίηση του βορειοδυτικού τμήματός της, του Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, το φράγμα των Δαφνών στην περιοχή Λιθίνες και μια σειρά άλλων συνοδών έργων  παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία ξανά και ξανά,  εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα μια τεράστια περιοχή  του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου να παραμένει ανοχύρωτη σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της.

Παρά το γεγονός ότι τα σημαντικά αυτά αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 20 χρόνια  για να προστατευθεί όλο το βορειοδυτικό Ηράκλειο, παραμένουν σχέδια επί χάρτου και δεν έχουν προχωρήσει μισό βήμα προς τα εμπρός μέχρι την επόμενη ισχυρή νεροποντή, που όλοι θα προσπαθούν να αποτάξουν τις ευθύνες τους και θα προσπαθήσουν να ανασυντάξουν το βηματισμό τους για την προώθησή τους.

Οι δικαιούχοι των απαλλοτριώσεων έχουν ήδη καταθέσει εξώδικο στον Δήμο Ηρακλείου, με το οποίο ζητούν να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμής τους που εκκρεμεί εδώ και έξι χρόνια. Ωστόσο, με νέα παρέμβασή τους οδηγούν το θέμα στον αρμόδιο υπουργό, από τον οποίο ζητούν να παρέμβει ώστε να διασφαλιστούν τα κονδύλια για την υλοποίηση του έργου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην επιστολή που έστειλαν μέσω του νομικού εκπροσώπου τους κ. Α. Μπαφάκη, «δυστυχώς για τους δικαιούχους της αποζημίωσης πελάτες μου στην τελευταία δεκαετία εκκρεμούν οι αποζημιώσεις τους και εξ όσων μαθαίνομε από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου δεν υπάρχουν χρήματα για την αποζημίωση τους.

Την ώρα που το έργο αυτό είναι σημαντικής σημασίας. Είναι βέβαιον ότι μπορεί το συγκεκριμένο έργο να εκταμιεύσει ευχερώς κονδύλια όχι μόνο για τον σχεδιασμό του, αλλά και για την εκτέλεση του μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποζημιωθούν επιτέλους οι ιδιοκτήτες πελάτες μου και λοιποί ιδιοκτήτες που εξαρτούν συμφέροντα από την εκτέλεση του έργου.

Για το λόγο αυτό ζητούμε την παρέμβαση Σας και την ένταξη του έργου στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης (πράσινο ταμείο κλπ.), ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των ιδιοκτητών, των οποίων τα ακίνητα ουσιαστικά είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα τα τελευταία χρόνια, χωρίς κανένα όφελος τους μέχρι σήμερα.

Περιμένουμε την δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς σας ελπίζοντας στην δική σας συμπαράσταση». Όπως έχει γράψει η «Π», η  προκλητική αναβλητικότητα των αρμοδίων σε ένα τόσο σημαντικό έργο πνοής εξώθησε μέρος των ιδιοκτητών της έκτασης Λιθίνες, όπου απαλλοτριώνονται συνολικά  90.700 τ.μ., να καταθέσουν εξώδικο στον Δήμο Ηρακλείου και να ζητήσουν να κινήσει τις διαδικασίες για την πληρωμής τους.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ομάδα των ιδιοκτητών, που ζητά να «τρέξει» η διαδικασία της απαλλοτρίωσης,  ο κ. Α. Μπαφάκης με σχετικό κείμενό του εξηγεί ότι το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει η απαλλοτρίωση μιας έκτασης 90.700 τ.μ. στην περιοχή «Λιθίνες», προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του «αντιπλημμυρικού φράγματος Δαφνών του Δήμου Ηρακλείου», βάσει κτηματολογικού διαγράμματος που είχε συνταχθεί τον Μάιο του 2008.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων και εκδόθηκε η με αριθμ. 666/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου (Ειδικής Διαδικασίας Απαλλοτριώσεων), η οποία με βάση την αγοραία αξία των ακινήτων  και των επ’ αυτών επικειμένων καθόρισε επακριβώς τις τιμές τους που δεν απέχουν καθόλου από τις σημερινές και είναι μέσα στον προϋπολογισμό κατασκευής του έργου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «παρά την έκδοση της απόφασης αυτής και τις συνεχείς διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ουδέν ποσόν καταβλήθηκε μέχρι σήμερα, ενώ γνωστοποιήθηκε η δικαστική απόφαση αποζημίωσης των δικαιούχων στο Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος αρκέστηκε μόνο στη κατάθεση αιτήσεως καθορισμού οριστικής τιμής μονάδος που λειτουργεί ουσιαστικά ως έφεση, χωρίς να καταβάλει κανένα κονδύλιο.

Από την έκδοση της απόφασης πέρασαν πέντε χρόνια και κινδυνεύει να μείνει το φράγμα Δαφνών ανεκτέλεστο ως έργο. Η δικαστική απόφαση δεν μπορεί να μείνει ανεκτέλεστη και γράμμα κενό και πρέπει να γίνει σεβαστή από τη Δημοτική Αρχή και τις οικονομικές της υπηρεσίες».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του φράγματος των Δαφνών δεν έρχεται μόνο να απαντήσει σε μια ζωτική ανάγκη που αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και  ένα εξίσου σημαντικό παράγοντα που είναι η επέκταση του σχεδίου πόλης.

Όπως είναι γνωστό, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση της πλημμυρικής ζώνης,  δεν είναι δυνατό να προχωρήσει στο ελάχιστο το σχέδιο πόλης, το οποίο επιζητούν εδώ και δεκαετίας περιοχές όπως το ΤΕΙ Εσταυρωμένος, που στερούνται βασικά έργα υποδομής σε επίπεδο δικτύων και δρόμων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων.