Αποχέτευση με βόθρους, νερό με ιδιωτικά λάστιχα που απλώνονται εναέρια για να τροφοδοτήσουν τα σπίτια και δρόμοι παγίδες είναι η τριτοκοσμική καθημερινότητα που βιώνουν χρόνια τώρα οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών, οι οποίοι βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τα αδιέξοδα της απουσίας πολεοδομικής μελέτης που, παρά τις υποσχέσεις, έχει μείνει στα αζήτητα.
Στοιχειώδεις υποδομές ύδρευσης αποχέτευσης, ασφαλών δρόμων, φωτισμού εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο για την ευρύτερη περιοχή ΤΕΙ Εσταυρωμένου, που για άλλη μια φορά ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο τα αυτονόητα που δε γίνονται πράξη. Η απουσία σχεδίου πόλης στην περιοχή έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί σαν Λερναία Ύδρα προβλημάτων που με το πέρασμα του χρόνου πολλαπλασιάζονται.
Όπως είναι γνωστό στην περιοχή ΤΕΙ Εσταυρωμένου η πολεοδομική μελέτη που είχε ανατεθεί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς ο ένας μελετητής συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να παραδώσει ουσιαστικό έργο και ο άλλος έφυγε από τη ζωή. Παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι είναι στις προθέσεις της να δρομολογηθεί ένα σχέδιο ανάπλασης με την προοπτική να εξυγιάνει προβλήματα, τίποτα δεν προχώρησε στην πράξη.
Απόρροια της έλλειψης σχεδίου πόλης είναι η έλλειψη βασικών υποδομών όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, δρόμων με ότι αυτό συνεπάγεται.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα καταγράφονται σε σχετική επιστολή των κατοίκων οι οποίοι τονίζουν ότι «ο κεντρικός αγωγός σταματάει στην αρχή της οδού Ωκεανίδων όπου εκεί βρίσκονται και τα υδρόμετρα και ο καθένας από εμάς υποχρεώθηκε να σκάψει και να φέρει από εκεί με ιδιωτικό λάστιχο το νερό μέχρι το σπίτι του και σε πολλά σημεία που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση, τα λάστιχα με τη βοήθεια συρμάτων είναι εναέρια, πάνω από τις ταράτσες άλλων σπιτιών.
Συχνότατα υπάρχουν μικρές ή και πολύ μεγάλες διαρροές για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να γνωρίζουμε ποιανού το λάστιχο έχει πρόβλημα με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες πολύτιμου νερού, και να επιβαρυνόμαστε βέβαια οικονομικά διότι εντωμεταξύ τα υδρόμετρα καταγράφουν.
Οι δρόμοι μας είναι επιεικώς απαράδεκτοι, με κάκιστη ποιότητα οδοστρώματος, ανύπαρκτα ή επικίνδυνα πεζοδρόμια, ελάχιστος έως καθόλου δημοτικός φωτισμός τις νυκτερινές ώρες, βρωμιά και σκουπίδια παντού που δεν καθαρίζονται ποτέ. Αν δεν το γνωρίζετε επισκεφθείτε τον κεντρικό δρόμο στο Γιόφυρο, στην οδό Αθητάκη, μέχρι το ΕΛΜΕΠΑ, στις φοιτητικές εστίες, στο κλειστό γυμναστήριο, το Πειραματικό Σχολείο, και κατηφορίστε αριστερά την Ωκεανίδων, για να φτάσετε στο χώρο του ΙΕΚ.
Σε όλους αυτούς τους προορισμούς, υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση, καθημερινά εξυπηρετούνται χιλιάδες παιδιά και γίνονται τροχαία ατυχήματα ιδιαίτερα στις στάσεις των λεωφορείων στην προσπάθεια που κάνουν να περάσουν απέναντι».
Αποχέτευση με βόθρους
Παράλληλα οι κάτοικοι ζουν και τον εφιάλτη της έλλειψης δικτύων αποχέτευσης και όπως τονίζουν, «όλα τα σπίτια έχουν βόθρους, χρησιμοποιούμε βυτιοφόρα για την εκκένωση και τη μεταφορά των λυμάτων σχεδόν κάθε μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιμόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα. Παρά το ότι υπάρχει δίπλα μας ο βιολογικός καθαρισμός που εξυπηρετεί ολόκληρο το Ηράκλειο, καθώς και σχεδόν όλες οι γύρω περιοχές, εμείς «απολαμβάνουμε μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις.
Ιδιαίτερα στο τελείωμα των οδών Ωκεανίδων, Πηνελόπης και στο μεγαλύτερο μέρος της Μάνου Κατράκη, κεντρικής οδού προς τον Άγιο Ιωάννη Χωστό, και μέχρι τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού η μόνιμη πλέον δυσωδία έχει γίνει δυσβάσταχτη και για τους μόνιμους κατοίκους και για τους περαστικούς».
Δρόμοι αδιάβατοι
Παράλληλα τονίσθηκε η καθημερινή επικινδυνότητα στην οποία είναι εκτεθειμένοι οι μαθητές επειδή δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, με συνέπεια να περπατούν ανάμεσα στα οχήματα. Την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου σημειώνουν οι κάτοικοι τονίζοντας ότι «είναι επιεικώς απαράδεκτοι, με κάκιστη ποιότητα οδοστρώματος ανύπαρκτα ή επικίνδυνα πεζοδρόμια, ελάχιστος έως καθόλου δημοτικός φωτισμός τις νυκτερινές ώρες, βρωμιά και σκουπίδια παντού που δεν καθαρίζονται ποτέ.
Αν δεν το γνωρίζετε επισκεφθείτε τον κεντρικό δρόμο στο Γιόφυρο, στην οδό Αθητάκη, μέχρι το ΕΛΜΕΠΑ, στις φοιτητικές εστίες, στο κλειστό γυμναστήριο, το Πειραματικό Σχολείο, και κατηφορίστε αριστερά την Ωκεανίδων, για να φτάσετε στο χώρο του ΙΕΚ.
Σε όλους αυτούς τους προορισμούς, υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση, καθημερινά εξυπηρετούνται χιλιάδες παιδιά και γίνονται τροχαία ατυχήματα ιδιαίτερα στις στάσεις των λεωφορείων στην προσπάθεια που κάνουν να περάσουν απέναντι.
Ολόκληρη η περιοχή θα έπρεπε να είναι ένα κόσμημα, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται όχι μόνο οι υπάρχουσες ανάγκες διακίνησης, αλλά και ευχάριστης περιήγησης και να προβάλλουμε μια εικόνα πολιτισμένης πόλης.Δυστυχώς όμως οι δρόμοι, τα κτήρια και οι περιβάλλοντες χώροι υποδηλώνουν εγκατάλειψη και χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις. Ακόμα χειρότερα η εικόνα των δρόμων έξω από τα σπίτια μας όπου επιπλέον από τα αναφερόμενα προβλήματα, σε πάρα πολλά σημεία το πλάτος είναι πολύ μικρό, χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο, υπάρχουν επικίνδυνες χωρίς ορατότητες στροφές με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά τρακαρίσματα και τραυματισμοί.
Επειδή δεν υπάρχει απορροή ομβρίων με έξοδα των ιδιοκτητών σπιτιών στην οδό Ωκεανίδων, κατασκευάστηκε ένα φρεάτιο που το χειμώνα γεμίζει χώματα από τα πρανή το οποίο αναγκάζονται να αποφράζουν οι κάτοικοι με γαλότσες και φτυάρια, καθώς ο δρόμος μετατρέπεται σε λίμνη.
Τα αδέσποτα σκυλιά αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις είτε πεζός είτε με δίκυκλο είτε να βγάλεις το δικό σου σκυλί βόλτα, ειδικά τη νύχτα. Εκτός των άλλων τα περιττώματα των σκύλων βρίσκονται παντού».
Τι απαντά η ΔΕΥΑΗ
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΗ ο πρόεδρος κ. Γ.Βουρεξάκης τόνισε ότι η υπηρεσία σε μελέτη που έχει πραγματοποιήσει έχει κάνει μια οικονομική αποτίμηση ότι το κόστος κατασκευής δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης θα κοστίσει 400.000 ευρώ από τα οποία η δημοτική επιχείρηση μπορεί να καλύψει τα μισά. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί είτε από τους κατοίκους είτε από κάποια άλλη πηγή χρηματοδότησης όπως την Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως είναι γνωστό η ίδια επιχειρηματολογία είχε χρησιμοποιηθεί και πριν από τρία χρόνια που όπως οι κάτοικοι επισημαίνουν σε επιστολή τους απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια και παρά την αρχική δέσμευση ότι υπάρχουν χρήματα στην πράξη τίποτα δεν προχώρησε.
Η εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Ευφροσύνη Διαλεκτάκη εξήγησε στο Σώμα ότι η τοπική κοινωνία της περιοχής έχει ανάγκη από έργα και πράξεις που δικαιούται. Όπως είπε έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά από τους κατοίκους για την ένταξη τους στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, ο οποίος προβλέπει ότι επιτρέπεται η σύνδεση με τα δίκτυα για αυθαίρετα, μετά την καταβολή της 1ης δόσης του προστίμου αυθαιρέτων.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ παρουσίασε ως ενδεχόμενο να καλυφθεί μέρος των εξόδων από την τσέπη των κατοίκων, πρόταση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει στο όλο θέμα να εμπλακεί ενεργά και άμεσα η Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να βρεθεί συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης μέσα από προγράμματα.
Ωστόσο οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι με την ίδια υπόσχεση είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και πριν από τρία χρόνια και αυτό που έχει σημασία σήμερα δεν είναι να γίνουν «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών αλλά να βρεθούν λύσεις σωστές και ολοκληρωμένες.
Όπως είπαν ξαναερχόμαστε εδώ, μετά από τρία χρόνια, διότι δεν έχει γίνει έκτοτε τίποτε. Ο δήμαρχος επισκέφτηκε την περιοχή μας και διαπίστωσε τα προβλήματα.
Το ίδιο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, ο οποίος τότε μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για τα δίκτυα και μας είπε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ο κ. Αρναουτάκης το 2019 υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος για τα δίκτυα. Με βάση το τεχνικό δελτίο, το κόστος ήταν 317.000 ευρώ. Επανήλθαμε μετά από αρκετό καιρό σε Αρναουτάκη και Λαμπρινό. Ο περιφερειάρχης μάς παρέπεμψε στον Δήμο.
Από την πλευρά του ο κ. Βουρεξάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το σύνολο του ποσού των 400.000 ευρώ, ούτε μπορεί να τα αντλήσει από ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι μιλάμε για περιοχή εκτός σχεδίου πόλης.
Από την πλευρά της σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο να πληρώσουν οι κάτοικοι και όπως ξεκαθαρίστηκε θα πρέπει να γίνει μια πιο συντονισμένη κίνηση προς την Περιφέρεια για το σκοπό αυτό.