Σκληρή πολιτική σύγκρουση χθες ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του οργάνου Πολιτικής Προστασίας,

Σκληρή πολιτική σύγκρουση χθες ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με φόντο τα αντιπλημμυρικά έργα. Η Περιφέρεια στηλώνει τα πόδια και δια του αντιπεριφερειάρχη Ε. Κουκιαδάκη ξεκαθάρισε χθες ότι η ευθύνη των αντιπλημμυρικών ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα η Λότζια ανταπαντά μέσω του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας ότι ο νόμος είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτος και ορίζει ξεκάθαρα την Περιφέρεια ως υπεύθυνη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Ανάμεσα στις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση  επισημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί το θέμα των αρμοδιοτήτων, τονίζοντας ότι υπάρχει σύγχυση για το πώς επιμερίζονται. Ωστόσο, το μείζον θέμα που ανακύπτει είναι ότι όσο θεωρείται ότι υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου να γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες,  κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, καθώς τα μεγάλα προβλήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης παραμένουν άλυτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, όπως το φράγμα των Δαφνών και μια σειρά από συνοδά έργα, έχουν πλέον σταματήσει να συζητούνται, παρά το γεγονός ότι επάνω σε αυτά στηρίζεται η θωράκιση του Ηρακλείου από τις ισχυρές νεροποντές. Πρόκειται για έργα τα οποία έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί είκοσι χρόνια πριν, και δυστυχώς  παρά τις κατά καιρούς πολιτικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες, παραμένουν στα χαρτιά.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, που αρχικά ξεκίνησε για να γίνει η αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, πολύ γρήγορα  τα αίματα άναψαν, όταν αναδείχτηκε το κρίσιμο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι του κοινοποιήθηκε έγγραφο από τον Δήμο Ηρακλείου στο οποίο γίνεται μια αποτίμηση για την κατάσταση των ρεμάτων και των σημείων τα οποία χρήζουν παρεμβάσεων στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης.

Ο κ. Κουκιαδάκης εξέφρασε την εντονότατη διαμαρτυρία του, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία νομική ευθύνη και μάλιστα έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κ. Κουκιαδάκης υποστήριξε ότι εκτός από την έλλειψη πόρων και τεχνικών υποδομών, δεν τεκμηριώνεται εμπλοκή της Περιφέρειας στην αντιπλημμυρική προστασία, η οποία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Δήμου.

Έντονη ήταν η απάντηση του προϊστάμενου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Παττακού, ο οποίος απευθυνόμενος στον αντιπεριφερειάρχη χαρακτήρισε “αναμενόμενη μεν, αδικαιολόγητη δε την τοποθέτησή του”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δημιουργεί μείζον ζήτημα και για το κύρος του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας το γεγονός ότι “ο πρόεδρός του δεν γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το όργανο”. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το ότι ο Δήμος Ηρακλείου ζήτησε να γίνει από κοινού με την Περιφέρεια αυτοψία των περιοχών στις οποίες υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες, για να διαπιστωθεί η  κατάσταση αλλά ο κ. Κουκιαδακης δεν δέχτηκε. Έτσι η αυτοψία έγινε από τον Δήμο που κατέγραψε την κατάσταση και κοινοποίησε το πόρισμα στους εμπλεκόμενους”.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας-ΠΑΜ ΠΣΕΑ στην ΠΕ Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Δεικτάκης, εκπρόσωποι δημάρχων, στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφάλειας, υπηρεσιών και φορέων.

«Ευτυχώς μέχρι τώρα εμείς παρά το ότι είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε καταφέρει να έχουμε μόνον ζημιές υλικές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκιαδάκης, ο οποίος εξειδικεύοντας την πρόταση της Περιφέρειας υποστήριξε πως πρόθεση της είναι να ανακατασκευαστούν οι δύο γέφυρες του Δρακουλιάρη ποταμού και να  ανακατασκευαστεί η γέφυρα της Φοινικιάς, κάτω από την οποία περνάει ο αγωγός λυμάτων των δυτικών περιοχών του Ηρακλείου.

«Η αντιπλημμυρική προστασία αποτελεί κρατική επιταγή, είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους και οφείλει να γίνει με τρόπο ενιαίο και ομοιόμορφο για όλο τον ελλαδικό χώρο, γιατί έτσι μελετώνται και αναγνωρίζονται τα προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν κάθε φορά και αυτό οφείλει να το κάνει το Κεντρικό κράτος μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης» ανέφερε από την πλευρά της μεταξύ άλλων η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη. Η κ. Κοζυράκη επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων για καθαρισμούς και αστυνόμευση των ρεμάτων.

«Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ηρακλείου συμμετέχει, στηρίζει και αναδεικνύει το ρόλο του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ενός οργάνου, εντός του οποίου συντρέχουν λόγοι σύγκρουσης καθηκόντων ούτε αποποίησης αρμοδιοτήτων» ανέφερε από την πλευρά του ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια νέα ευρεία σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας και των εμπλεκόμενων φορέων.