Με ένα «κλικ» οι δασικοί χάρτες ενσωματώθηκαν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες που έχουν αναρτηθεί με αποτέλεσμα εκατοντάδες ιδιοκτησίες να βρίσκονται στον αέρα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να έχουν μπλοκάρει δεκάδες συναλλαγές πώλησης, μεταβίβασης, αποδοχής κληρονομίας αφού εξομοιώνονται οι κηρυγμένοι δασικοί χάρτες με τους αναρτημένους προσωρινούς κτηματολογικούς χάρτες και να διαμορφώνεται ένα απερίγραπτο αλαλούμ λαθών και σφαλμάτων, για εκατοντάδες πολίτες που καλούνται να διαχειριστούν μια νέα Λερναία Ύδρα γραφειοκρατίας.
Το όλο θέμα αναδείχτηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τον κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ και εκπρόσωπο της ΠΕΔ στην ειδική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες.
Ο ίδιος μάλιστα έδωσε και μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο επίμαχο θέμα αναδεικνύοντας ότι οι δασικές εκτάσεις που δεσμεύονται κινδυνεύουν από το Υπερταμείο που θα κληθεί να τις διαχειριστεί και όπως είπε χαρακτηριστικά, μη σας φανεί περίεργο να παραχωρούνται δάση και δασικές εκτάσεις.
Στη συνάντηση πήραν μέρος τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, δήμαρχοι από όλη την Κρήτη, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ στην ΚΕΔΕ και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης.
Παρευρέθηκαν επίσης η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Α. Παπαδογιάννης και ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων Ο.Α.Κ. κ. Γ. Αγαπάκης, οι πρόεδροι των Παραρτημάτων Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. κ Μ. Χωραφάς και Σπ. Σοφιανός αντίστοιχα και η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης κ. Αν. Δανδράκη-Μαρινάκη.
Για τεράστια οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η διαχείριση της πολύκροτης υπόθεσης των δασικών χαρτών μίλησε η Αν. Δανδράκη-Μαρινάκη, η οποία περιέγραψε την εμφαγματική κατάσταση που έχει προκληθεί στις συναλλαγές μετά και την οδηγία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει για το καθεστώς στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που εμπίπτουν στον δασικό χάρτη.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης αναρωτήθηκε «εάν οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο σκηνικό, πόσο μάλλον ο απλός αγρότης που καλείται να αναμετρηθεί με μια απερίγραπτη γραφειοκρατία».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα είχαν πολύ απλά αντιμετωπισθεί εάν υπήρχε σε πρώτη φάση διαχωρισμός από το ιδιοκτησιακό καθεστώς στους δασικούς χάρτες και έτσι η όλη διαδικασία θα ήταν πιο απλοποιημένη. Από την πλευρά του ο κ. Ν. Κοκκίνης τόνισε ότι εφόσον οι χάρτες βρίθουν λαθών και σφαλμάτων τα οποία το κράτος τα αναγνωρίζει, οφείλει το Υπουργείο να αποσύρει τους χάρτες, να τους διορθώσει και στη συνέχεια να τους αναρτήσει.
Τόσο ο κ. Κουκιαδάκης, όσο και οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν, υπογράμμισαν την ανάγκη η διαχείριση της υπόθεσης να γίνει με μεγάλη προσοχή σε κάθε προσέγγιση που επιχειρείται. Τονίστηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη να δώσει επιτέλους το αρμόδιο υπουργείο τις απαιτούμενες λύσεις, που θα προκύψουν από τη στενή συνεργασία του με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, ενώ τα προβλήματα και τα ζητήματα που υπήρχαν εξακολουθούν να υφίστανται και να ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους Δήμους της Κρήτης.
Πάντως η ΠΕΔ Κρήτης, από την πλευρά της, όπως δήλωσε ο κ. Κουράκης, θα εξακολουθεί να παρεμβαίνει στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, συμμετέχοντας και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην ειδική επιτροπή του ΥΠΕΝ για τους δασικούς χάρτες στηρίζοντας του πολίτες και τους Δήμους προκειμένου σε καμία περίπτωση να μη θιγούν ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους.