H συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη.

Στη σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα από την ελάφρυνση στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ελπίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αυτή την πρόθεση άλλωστε τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η ολοκλήρωση της Α’  φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ελάφρυνε, κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, τουλάχιστον κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Το 2023, οι χρεώσεις των ΥΚΩ σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών να μειωθούν κατά 10%» εκτίμησε ο κ. Σταθάκης.

«Η διπλή διασύνδεση του νησιού θα ενισχύσει την ασφάλεια του συστήματος ενέργειας του νησιού και θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το έργο δεν προχωρούσε επί δεκαετίες για διάφορους λόγους, ενώ σήμερα  έχει κλείσει ο κύκλος του σχεδιασμού της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτη – Πελοπόννησος, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ.

«Το έργο θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2020» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, φορέας υλοποίησης θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» στην οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%. Η Euroasia Interconnector έχει το δικαίωμα, τους επόμενους δύο μήνες, να εισέλθει στο  μετοχικό κεφάλαιο της  «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%. Πλέον έχει επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του τμήματος Κρήτη- Αττική με το τμήμα Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ, καθώς συμφωνήθηκε να επιληφθεί τεχνική επιτροπή.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας του συστήματος ενέργειας της Κρήτης στο μεταβατικό διάστημα από το 2020, όταν βάσει κοινοτικής υποχρέωσης θα «σβήσουν» οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στο νησί, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική στο τέλος του 2022, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί μελέτη επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ η ΡΑΕ έχει επεξεργαστεί σχέδιο, το οποίο θα επικυρώσει το ΥΠΕΝ, που προβλέπει την παράταση λειτουργίας νεότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που είναι λιγότερο ρυπογόνες, την προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων και συμπληρωματικά μέτρα που προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, επισήμανε ότι η λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που ήταν το τελευταίο στάδιο για την οριστική συμφωνία υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, οριστικοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο.

Τόνισε επίσης ότι ο ΑΔΜΗΕ, σε διάστημα 14 μηνών έχει προωθήσει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ που αφορούν στην εκκίνηση της β΄  φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, τη συμβασιοποίηση της γ’ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων και τη συμβασιοποίηση της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός, επισκέφθηκε τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Λινοπεραμάτων της ΔΕΗ, όπου ενημέρωσε τους εργαζομένους για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και συνομίλησε μαζί τους.