Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας ότι αναστέλλεται εκτέλεση των 52 πρωτόκολλων κατεδάφισης στην παρα- λιακή ζώνη, η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μ. Κοζυράκη τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση που να επικυρώνει την αναβολή. «Δεν υπάρχει ούτε δικαστική απόφαση, ούτε ανάκληση της Κτηματικής Υπηρεσίας με τυπικό επίσημο και νόμιμο τρόπο». Παράλληλα προσθέτει με νόημα ότι «η αστυνομία εγγράφως δήλωσε την αδυναμία της να υποστηρίξει στο συγκεκριμένο χρόνο το έργο αυτό, και ότι θα ενημερωθούμε πότε θα καταστεί δυνατό αυτό…».
Την ίδια στιγμή και το ΤΕΕ ΤΑΚ ζητά την άμεση εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με τον νόμο, με σκοπό την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και την αποφυγή καταστροφών σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.
Η ανακοίνωση της αναστολής
Όπως είναι γνωστό, με δήλωση του ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης ανακοίνωσε ότι «μετά από συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης του σοβαρού προβλήματος που επρόκειτο να δημιουργηθεί στην τοπική οικονομία από τις κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας έναν περίπου μήνα πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, καταφέραμε την αναστολή των κατεδαφίσεων».
Στη δήλωση του περιγράφει ότι αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της δημοτικής Αρχής ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των καταστηματαρχών «αναζητώντας τη βέλτιστη δυνατή λύση σε ένα θέμα που είχε προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή αφού οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες και σε πολλά επίπεδα για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό». Τέλος ο δήμαρχος αποκαλύπτει ότι «με συνεχή επαφή με τους βουλευτές μας, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, συλλόγους και φορείς της κοινωνίας, καταφέραμε μετά από συνεννόηση να πετύχουμε το στόχο μας. Ευχαριστούμε όλους που μας εμπιστεύθηκαν και στάθηκαν δίπλα μας. Συνεχίζουμε δυναμικά για τις τελευταίες εγκρίσεις της μελέτης και τη χρηματοδότηση του έργου ώστε η Ιεράπετρα να αποκτήσει ένα καλαίσθητο και λειτουργικό παραλιακό μέτωπο που θα χαίρονται τόσο οι δημότες όσο και οι επισκέπτες».
Περιμένουμε την Αστυνομία…
Ξεκάθαρη θέση στα όσα διαδραματίζονται στην Ιεράπετρα με τη νέα αναβολή στην εκτέλεση των 52 τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης παίρνει η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη. Όπως ξεκαθαρίζει, «αναβολή δεν υπάρχει με την τυπική έννοια του όρου.
Το αναφέρω αυτό, επειδή αναβολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης επιτυγχάνεται είτε μέσα από δικαστικές αποφάσεις οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξαν, είτε με νομοθετικό διάταγμα, το οποίο δεν υπάρχει, είτε με ανάκληση της απόφασης της Κτηματικής Υπηρεσίας που επίσης δεν υπάρχει. Άρα αφού δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω δεν έχουμε αναστολή εκτέλεσης με τυπικό, επίσημο και νόμιμο τρόπο». Αυτό που έχει συμβεί, όπως εξηγεί η κ. Κοζυράκη, είναι ότι « ο εργολάβος πήγε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιεράπετρα σε συμφωνία και συνεννόηση με την αστυνομία για να εφαρμοστεί επιχειρησιακό σχέδιο για την εκτέλεση των πρωτόκολλων. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο εργολάβος παρέμεινε εκεί και αμείβονταν με σταλίες επειδή παρέμενε χωρίς να δράσει.
Την προηγούμενη Παρασκευή η αστυνομία εγγράφως δήλωσε την αδυναμία της να υποστηρίξει στο συγκεκριμένο χρόνο το έργο αυτό, και ξεκαθάρισε ότι θα ενημερωθούμε πότε θα καταστεί δυνατό αυτό».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κ. Κοζυράκη χθες ζήτησε να απομακρυνθεί ο εργολάβος αναμένοντας, όπως τονίζει, την ενημέρωση της αστυνομίας για το πότε θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις…
Αντιδρά το ΤΕΕ /ΤΑΚ
Ξεκάθαρη θέση υπέρ των κατεδαφίσεων παίρνει το ΤΕΕ /ΤΑΚ που είχε αποσαφηνίσει τη θέση του με σχετική επιστολή του από το Νοέμβριο του 2022 προς τους βουλευτές της Ανατολικής Κρήτης, τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον περιφερειάρχη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ, τους δημάρχους της Ανατολικής Κρήτης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ανέγερση κατασκευών σε αιγιαλό, όχθη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λίμνης, κ.λπ., αντίκειται στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου θα πρέπει να κατεδαφίζονται, οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα η ανέγερσή τους».
Με την ίδια επιστολή ζητούσε «την άμεση εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με τον νόμο και χωρίς να δοθεί νέα παράταση, με σκοπό την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και την αποφυγή καταστροφών σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Ταβερναράκης τονίζει ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ηχηρή παύση με μια επιχειρηματολογία υπέρ των αναστολών με ποικίλες αιτιάσεις, όπως την οικονομική βλάβη στις επιχειρήσεις, τη διαχείριση των μπάζων και πολλά άλλα.
Τα επιχειρήματα για τις αναστολές αυτές μάλιστα ενισχύονται με “τυπικά” αιτήματα επαναχάραξης αιγιαλού και συνολικής ανάπλασης παραλιακών μετώπων.
Ο ίδιος σημειώνει ότι προσανατολίζεται στη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης- συζήτηση σε φορείς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και πολίτες για τη σημασία της υλοποίησης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, όχι μόνο ως μια τυπική συνταγματική υποχρέωση, αλλά ως μια στάση υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία. Είναι κομβικό να καταστεί σαφές, ότι δεν είναι εφικτή ούτε λογική, η προσπάθεια «διάσωσης αυθαιρεσιών» σε κοινόχρηστο ή δημόσιο χώρο μέσω διαδικασίας έγκρισης αναπλάσεων, και τέλος να γίνει ευρέως γνωστή η πραγματικότητα ότι η όποια εξομοίωση τμημάτων παραλίας σε ζώνες λιμένα και οι μετέπειτα διαδικασίες ανάπλασης περιοχών έχουν ως προϋπόθεση την καθαίρεση των αυθαιρέτων κατασκευών.