- Σοβαρό το πρόβλημα για τις περιοχές γύρω από το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, αν δε αλλάξει το ΠΔ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη μείωση των ορίων οικισμών της χώρας, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στους ιδιοκτήτες ακινήτων που καταγγέλλουν ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει βαριές παρενέργειες την τοπική οικονομία, εντείνει τα κοινωνικά αδιέξοδα και λειτουργεί καταστροφικά στην αποκέντρωση.
Ο σχεδιασμός αυτός πλήττει ευθέως την ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα στον κρητικό νότο να κλιμακώνονται οι πιέσεις για την αγορά ακινήτων με στόχο την οικοδόμηση.
Η οριζόντια μείωση των ορίων των οικισμών, χωρίς κριτήρια και διαβούλευση θα έχει σαν αποτέλεσμα όσοι χθες αγόρασαν οικόπεδα, αύριο να βρεθούν ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτήτων ακινήτων που ξεσηκώνεται, αλλά και τους δημάρχους που ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει οριζόντια εφαρμογή του σχεδιασμού χωρίς συγκροτημένο σχέδιο.
Πρόκειται για ένα καταστροφικό σχεδιασμό για τις τοπικές κοινωνίες τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Κώστας Αράπογλου, ο οποίος σημειώνει ότι η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα έχει δραματικές συνέπειες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.
Ειδικότερα όπως εξηγεί, «η συρρίκνωση των ορίων των οικισμών θα ενισχύσει τις τάσεις φυγής από τα χωριά και θα προκαλέσει συντριβή σε αμέτρητες επενδύσεις πολιτών που αγόρασαν γη στην ακτίνα των οικισμών ως οικόπεδα που αύριο θα μετατραπούν αγροτεμάχια.
Οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να χτίσουν και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική περίοδο που έχουν καταγραφεί μεγάλα αδιέξοδα στην εξεύρεση στέγης, όπου οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Από τη μια ψάχνουμε σπίτια να στεγάσουμε τους εκπαιδευτικούς που πηγαίνουν στην ενδοχώρα σαν αναπληρωτές και από την άλλη συρρικνώνουμε τα όρια των οικισμών φρενάροντας την οικοδομική δραστηριότητα.
Επίσης ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό και με αυτούς που πήραν golden visa επενδύοντας στην αγορά ακινήτων που αγόρασαν ως οικόπεδα τα οποία μετατρέπουν σε αγροτεμάχια».
Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, τονίζει ότι το μέτρο είναι λάθος επειδή δρομολογείται οριζόντια χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και μάλιστα με δεδομένο ότι αφορά ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
«Σε πρώτο επίπεδο είναι αντιληπτό ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως τα όρια των οικισμών να κατέγραφαν μια υπερβολή. Όμως αυτό γινόταν στη λογική της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνικών και των κινήτρων που πρέπει να δίδονται για την πάταξη της αστυφιλίας.
Ειδικά σε ό,τι μας αφορά δημιουργείται μείζον θέμα με τα όρια των οικισμών στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου. Είναι αδιανόητο να μειώνονται τα όρια των οικισμών την ώρα που οι πιέσεις για την ανάπτυξη οικοδομικής δραστηριότητας είναι ασφυκτική και σε όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς της Βιάννου δεν υπάρχει ελεύθερο οικόπεδο ούτε για δείγμα.
Με ποιο τρόπο θα εκτονωθούν αυτές οι πιέσεις που ασκούνται για την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, όταν αντί για διεύρυνση έχουμε συρρίκνωση των ορίων των οικισμών;» διερωτάται.
Στη Βουλή το θέμα της μείωσης των ορίων οικισμών της χώρας
Το όλο θέμα έχει ήδη θέσει στη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μείωση των ορίων οικισμών της χώρας, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ο βουλευτής τονίζει ότι αρκετοί Δήμοι εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, καθώς το Π.Δ βαίνει προς υπογραφή, τόσο για τη φημολογούμενη δραστική συρρίκνωση των σημερινών ορίων των οικισμών της χώρας, όσο και για τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις δόμησης, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ελληνικής υπαίθρου που παλεύει να κρατηθεί ζωντανή.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπου κατασκευάζεται ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας (Διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου), η λειτουργία του οποίου αναμένεται να τριπλασιάσει τον πληθυσμό της εν λόγω περιοχής, ο Φραγκίσκος Παρασύρης επισημαίνει ότι με τις προωθούμενες διατάξεις οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια, τη στιγμή που η οριοθέτηση των οικισμών είναι κομβικής σημασίας, καθώς η διαφορά ως προς τις δυνατότητες δόμησης (αρτιότητα, συντελεστής κ.λπ.) μεταξύ δύο οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίου (οικισμού ή πόλης) είναι τεράστια.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον καλεί να αντιμετωπίσει το θέμα της έλλειψης γης που θα προκληθεί από την προωθούμενη ρύθμιση για τη συρρίκνωση των ορίων των οικισμών, και ταυτόχρονα να λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της Ελληνικής υπαίθρου, ως προς τους γενικούς όρους και περιορισμούς δόμησης και τις χρήσεις γης.
Ο βουλευτής, ζητά να δοθεί η δυνατότητα για τη διεύρυνση ορίων οικισμών, ύστερα από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και των Δήμων πριν τη δημοσίευση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος.