Πιέζουν για νέες γεωτρήσεις – αγωνία για το νερό στη Μεσσαρά

Εκρηκτική είναι η κατάσταση με το νερό άρδευσης στη Μεσσαρά, καθώς η ζήτηση κλιμακώνεται, τα αποθέματα στεγνώνουν, και ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Νικολιδάκης, με δηλώσεις του, στην «Π» δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον των καλλιεργειών.

Ο Γ. Νικολιδάκης
Ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Νικολιδάκης

Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων από τον ΤΟΕΒ και από το Δήμο για να ενισχυθούν με νερό οι καλλιέργειες της Μεσσαράς, για τις οποίες ο κ. Νικολιδάκης εμφανίζεται ανήσυχος, σε σχέση με το τι παρελκόμενα θα υπάρξουν στην τοπική οικονομία με δεδομένη τη βαριά λειψυδρία της περιοχής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι μετά από καταγγελίες που έγιναν σε Εισαγγελία, ΣΔΟΕ και Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για τις παράνομες γεωτρήσεις νερού άρδευσης στη Μεσσαρά, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται μόνο για ιδιωτική χρήση, αλλά και για εμπόριο, υπήρξε άμεση κινητοποίηση με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να κλείσουν.

Αυτή η εξέλιξη, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, προσαύξησε την πίεση, αφού έκλεισε η στρόφιγγα της τροφοδοσίας νερού, καθώς απενεργοποιήθηκε μια πηγή που κάλυπτε κάποιες ανάγκες. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή ήταν νομοτελειακή, καθώς οι γεωτρήσεις ήταν παράνομες και η προνομιακή χρήση του νερού πυροδοτούσε αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο που δεν είχε πρόσβαση σε αυτές.

Ο κ. Νικολιδάκης σημειώνει ότι εδώ που φτάσαμε είναι αναγκαίο να γίνουν νέες γεωτρήσεις νόμιμα αδειοδοτημένες, προκειμένου να μην κλονιστεί η τοπική αγροτική οικονομία.

Στο μεταξύ, ενώ ο Δήμος διατυπώνει αίτημα για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, στο παρασκήνιο αποτυπώνεται μεγάλη δυσαρέσκεια κάποιων κατοίκων της Μεσσαράς σε σχέση με το ρόλο υδρονομέα που, όπως υποστηρίζουν, ανοίγει και κλείνει τις βάνες με ένα τρόπο προκλητικό που δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι αδικούνται κατάφωρα από τις παράδοξες, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν, μεθόδους του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι από αυτούς δεν αποκλείεται να προβούν και σε πιο δραστικά μέτρα για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να παίρνουν τις πραγματικές ποσότητες νερού που δικαιούνται. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η κλιμάκωση των ισχυρότατων πιέσεων της Μεσσαράς για περισσότερο νερό, δημιουργεί ένα γαϊτανάκι προβλημάτων με φόντο τη μείωση της στάθμης του νερού.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «υπάρχει μείωση της παροχής πηγών σε διάφορα μέρη του νησιού, ενώ καταγραφές που αφορούν στις στάθμες των υπόγειων υδροφορέων και των φραγμάτων της Κρήτης καταδεικνύουν μέχρι στιγμής ελάχιστες εισροές υδάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι υδρολογικοί μας σταθμοί στην περιοχή της Μεσσαράς και στην περιοχή της Βιάννου δείχνουν τα τελευταία δύο έτη πτώση στάθμης που φτάνει τα 10 μέτρα».

Συνολικότερα η ανάγκη λήψης μέτρων κρίνεται αναγκαία από την υπηρεσία την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση επανάληψης της ανομβρίας το επόμενο υδρολογικό έτος (2024-2025), θα έχουμε να διαχειριστούμε πολύ πολύ πιο εφιαλτικά προβλήματα λειψυδρίας στο νησί…