Ο δρόμος της Μεσσαράς

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη ευελιξία τα κρίσιμα ζητήματα που πιέζουν αφόρητα την πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου του δρόμου της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, εκφράζεται από την πλευρά του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης.

Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στα εμπλεκόμενα υπουργεία φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει και η τρίτη μεγάλη απαλλοτρίωση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί για να προχωρήσει το μεγάλο τεχνικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πανασού. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ.  Φώτης Καζάσης, ο οποίος σημειώνει ότι, ενώ παράλληλα τρέχει το θέμα των απαλλοτριώσεων, προχωρά και μια διαδικασία ανασύνταξης της πορείας υλοποίησης του έργου.

Συγκεκριμένα πρόκειται να δοθεί στον εργολάβο ένα πλαίσιο εργασιών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης βάσει του οποίου θα πρέπει να πορεύεται προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατασκευής του έργου.  Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης, μέσα από την εφαρμογή του πίνακα εργασιών ουσιαστικά θα μεγαλώσει τόσο η απορροφητικότητα όσο και το φυσικό αντικείμενο του έργου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος και θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησής του.

Όπως έχει γράψει η «Π», το μεγάλο έργο του δρόμου της Αγίας Βαρβάρας προχωρά πλέον με καθεστώς επιτήρησης από τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία ΥΠΕΚΑ και Υποδομών, λόγω των αφόρητα ασφυκτικών πιέσεων που υπάρχουν σε σχέση με τον χρόνο παράδοσης του, καθώς τα ποσοστά απορρόφησης των δεσμευμένων κονδυλίων δεν είναι τα αναμενόμενα. Στελέχη των υπουργείων επισκέπτονται ανά 15νθήμερο το εργοτάξιο προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο των εργασιών.

Όπως είναι γνωστό, αν φτάσουμε  μέχρι τον Ιούνιο και δεν έχουμε αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων το έργο  θα απενταχθεί και από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μετά θα καταλήξει έργο-«φάντασμα». Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει πλέον σαφές ότι, αν δεν υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπιστούν τα πολυεπίπεδα προβλήματα που μπλοκάρουν το έργο, τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά.

Και το χειρότερο δεν είναι ότι  θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε πίσω τα 71 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί από δύο χρηματοδοτικά προγράμματα. Το πιο οδυνηρό από όλα, όπως έχει ξεκαθαριστεί, είναι ότι, εάν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, δεν υπάρχουν περιθώρια  διασφάλισης νέων κονδυλίων, με αποτέλεσμα ένα έργο ζωής για τη Μεσσαρά και ολόκληρο τον νομό Ηρακλείου να καταλήξει ένα έργο- “φάντασμα”.

Προκειμένου να αποφύγουμε αυτές τις δραματικές εξελίξεις, καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια ανάκαμψης της πορείας του έργου ώστε να αυξηθούν οι ρυθμοί υλοποίησής του, ώστε να μη χαθεί η τελευταία σημαντική ευκαιρία για μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς.