Μετά το στοίχημα αντιμετώπισης του δάκου φαίνεται πως εξίσου σημαντικό είναι και το στοίχημα επιτυχίας της φετινής ελαιοπαραγωγής, το οποίο όμως έχει τεθεί ήδη σε διακινδύνευση.
Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά σε μια σειρά από παρεμβάσεις και συσκέψεις επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, εξαιτίας των προθέσεων πρώιμης ελαιοσυλλογής. Για πολλοστή φορά Περιφέρεια και η αρμόδια Αντιπεριφέρεια επισημαίνουν πως δεν θα ήταν φρόνιμο να εκκινήσει η ελαιοσυλλογή πριν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
Οι υποδείξεις των ειδικών συνδέονται μεταξύ άλλων με τα λεγόμενα επίπεδα «ελαιογένεσης» του καρπού, τα οποία επηρεάζουν την ποσότητα του παραγώμενου ελαιολάδου. Τη δεδομένη στιγμή, τα επίπεδα ελαιογένεσης, κυμαίνονται μεταξύ 12-16% ενώ θεωρείται πως στην πλήρη ωρίμανση του καρπού κυμαίνονται μεταξύ 20-24%.
Την ίδια ώρα, τα επίπεδα «ελαιογένεσης» συνδέονται και με την ποιότητα του ελαιολάδου, η οποία εξαρτάται ασφαλώς και από το υψόμετρο, την έκθεση του ελαιώνα, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, την θρεπτική κατάσταση, το υδατικό ισοζύγιο και το ύψος καρποφορίας των δέντρων.
Στην ποιότητα του ελαιολάδου επηρεάζουν επίσης και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες, όπως επίσης και η παρουσία εντομολογικών ή μυκητολογικών προσβολών.
Όλα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης εξ αποστάσεων, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα κι επισημάνθηκαν οι παράμετροι που επιδρούν στην ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας καθώς και οι υπεύθυνοι Δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα Π.Ε. Λασιθίου Γιώργος Τσιφετάκης.
Όπως διαπιστώθηκε, το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς στο νησί βαίνει προς ολοκλήρωση, με τους δακοπληθυσμούς να βρίσκονται σε ύφεση. Στις περισσότερες περιοχές έχει ολοκληρωθεί ο 5ος ψεκασμός, και όπου αυτό είναι απαραίτητο, ξεκινά άμεσα η εφαρμογή 6ου. Η παρουσία παθογόνων μυκητών στον ελαιόκαρπο προς το παρόν είναι περιορισμένη.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί και επηρεάζει την ποιότητα, αφού σημαντική είναι και η αποφυγή ανεπιθύμητων υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων. Αναφέρεται ότι για την αποφυγή υπολειμμάτων στο τελικό προϊόν, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι τελευταίας επέμβασης από τη συγκομιδή για φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που εφαρμόστηκαν στα ελαιόδενδρα είτε από τον ίδιο τον παραγωγό είτε στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας.