Περίπου 8.000 χειρουργεία σε λίστες στο ΠΑΓΝΗ και το  Βενιζέλειο
Περίπου 8.000 χειρουργεία

Σε έναν δύσκολο αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα νοσοκομεία του Ηρακλείου για να μειώσουν τις λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων που έχουν “γιγαντωθεί” την περίοδο της πανδημίας. Στις λίστες γίνεται συνεχής εκκαθάριση και μέχρι τώρα στο ΠΑΓΝΗ βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 5.000 χειρουργεία και στο Βενιζέλειο περίπου 2.700 επεμβάσεις.

Η κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί μόνο λόγω covid, αλλά και εξαιτίας της διαχρονικής έλλειψης αναισθησιολόγων, ένα πρόβλημα όχι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό.

Σε πλήρη λειτουργία τα τακτικά χειρουγεία του ΠΑΓΝΗ

Ο κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης Ο κ. Γιώργος Κωστάκης Ο κ. Ευθύμιος Καρακώστας

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γ. Χαλκιαδάκη, χάρη στις προσπάθειες της διοίκησης σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από τις 15 Νοεμβρίου τα χειρουργεία του νοσοκομείου βρίσκονται στο 100% της λειτουργίας τους, όπως κατά την προ – covid εποχή.

“Σε λίστα υπάρχουν κατά προσέγγιση 5.000 επεμβάσεις στο νοσοκομείο μας και ελπίζουμε να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κάλυψη όσο γίνεται περισσότερων περιστατικών” σημείωσε ο ίδιος με αφορμή χθεσινό έγγραφο της αναπλ. υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα, σύμφωνα με το οποιό ανάλογα με τις συνθήκες καλούνται τα νοσοκομεία να περιορίσουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία έως 80%.

“Δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας ακόμη τουλάχιστον, τέτοιο έγγραφο, αλλά στην ουσία πρόκειται για εγκύκλιο της  προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που επικαιροποιείται ξανά λόγω μεγάλης αύξησης νοσηλειών covid, σε κάποια νοσοκομεία της χώρας. Εμείς εδώ δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές χειρουργείων, αντίθετα τα αυξάνουμε”, είπε.

Η εικόνα στο Βενιζέλειο

Τις περίπου 2.700 φθάνουν οι εκκρεμείς χειρουργικές επεμβάσεις στο Βενιζέλειο, σύμφωνα με τον τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα, Διευθυντή της ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου κ. Ευθύμιο Καρακώστα.

Ο κ. Ευθύμιος Καρακώστας

Ο κ. Καρακώστας σημείωσε ότι σήμερα στο νοσοκομείο λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες, από τις 5 που λειτουργούσαν στην προ-covid εποχή, και ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πανδημία, αλλά και η διαχρονική έλλειψη αναισθησιολόγων.

“Τα τακτικά χειρουργεία, ανάλογα με το τμήμα, έχουν μειωθεί από 20%-40%. Δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουμε σε μια “κανονικότητα”.

“Κυρίως ο χειρουργικός τομέας έχει πληγεί βάναυσα από την πανδημία. Είναι προφανές ότι ο κόσμος απευθύνεται στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης, υπογραμμίζοντας ότι είναι άγνωστο πότε τα νοσοκομεία θα επιστρέψουν σε πιο ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Το έγγραφο Γκάγκα για περικοπές χειρουργείων έως 80% και οι αντιδράσεις

Έγγραφο με το οποίο καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, έστειλε χθες στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο κ. Γιώργος Κωστάκης
Ο κ. Ευθύμιος Καρακώστας

Το έγγραφο προκάλεσε αντιδράσεις, ωστόσο η κ. Γκάγκα επανήλθε: “Δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη”, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 επισημαίνοντας ότι “δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία”.

Ωστόσο, όπως εξήγησε “μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο”, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς”, λέγοντας πως μια αντικατάσταση κεφαλής μηριαίου, ή μια ορθοπεδική επέμβαση για ένα χρόνιο νόσημα, μπορεί να μεταφερθεί για κάποιες ημέρες, χωρίς να αλλάζει κάτι σημαντικά, αφού δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.

“Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για έναν όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία για να μην πιέζονται πάρα πολύ και να είναι καλοί και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση”, υπογράμμισε.