Στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει ο Δήμος Φαιστού, για να καταφέρει να καλύψει το κόστος της υλοποίησης δύο φραγμάτων στο Μαγαρικάρι και τα Πηγαϊδάκια που θα στηρίξουν αποφασιστικά τον πρωτογενή τομέα και την τοπική οικονομία.
Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα τα οποία ο Δήμος εκτιμά ότι είναι κομβικό να προχωρήσουν, καθώς αφενός η κατάσταση με τη λειψυδρία είναι δραματική και αφετέρου θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η τοπική κοινωνία.
Όπως είναι γνωστό σήμερα η Μεσσαρά ζει με τον εφιάλτη της δραματικής πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα που έχει οδυνηρές παρενέργειες στον πρωτογενή τομέα. Την ίδια στιγμή είναι αβάσταχτο και το κόστος των πανάκριβων γεωτρήσεων το οποίο φτάνει τις 100 χιλ. ευρώ ετησίως (!).
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη ειδικά η περιοχή του Μαγαρικαρίου πρέπει να αποκτήσει δικές της πηγές άρδευσης που σήμερα δεν έχει, για να στηριχθούν οι καλλιέργειες της χοντρολιάς που παράγονται στην περιοχή οι οποίες εφόσον αρχίσουν τα ποτίζονται θα αυξήσουν και την παραγωγή τους.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δήμαρχος, «δυστυχώς έχουμε μάθει και τις εγκαταλείπουμε τα τελευταία χρόνια τις χοντρολιές και τις κάνουμε καυσόξυλα. Ευτυχώς όμως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ιδιώτες που τα τελευταία χρόνια που παράγουν λάδι από χοντρολιά και μάλιστα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αν λοιπόν μπορέσουμε να δώσουμε νερό σε αυτή την περιοχή από αυτό το μικροφράγμα, για να καλλιεργηθούν οι χοντρολιές θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία της περιοχής».
Αντίστοιχα -όπως εξηγεί ο δήμαρχος- η περιοχή των Πηγαϊδακίων για να τροφοδοτηθεί με νερό και για ύδρευση και για άρδευση αναγκαζόμαστε να παίρνουμε νερό από τον κάμπο της Μεσσαράς. Είναι ενδεικτικό ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτείται για να αντληθεί όλο αυτό το νερό από τον κάμπο της Μεσσαράς φτάνει στα 100.000 ευρώ το χρόνο.
Είναι μια περιοχή με τεράστιες εκτάσεις με ελαιόδεντρα αλλά και πολύ μεγάλες εκτάσεις με θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τα πρώιμα προϊόντα της, και τον πλούτο των καλλιεργειών της, που είναι σημαντικό να αποκτήσουν δικές τους πηγές υδροδότησης για να μπορούν να αναπτυχθούν.
Ο δήμαρχος εξηγεί ότι σήμερα η άντληση νερού είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και πρακτικά ασύμφορη, οπότε ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί από αυτό το κόστος είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει την άρδευσή της από το φράγμα το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί, το οποίο θα λειτουργεί συνδυαστικά με τη βοήθεια ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών υποδομών.
Οι μελέτες και των δύο φραγμάτων σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη είναι στην τελική ευθεία, και η προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Δήμος είναι να καταφέρει να βρει τα απαραίτητα κονδύλια χρηματοδότησής τους. Πιο συγκεκριμένα όπως εξηγεί, ο σχεδιασμός του Δήμου είναι, να καταφέρει να εντάξει και τα δύο φράγματα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης άνω των 2,5 εκ. ευρώ, με δεδομένο το γεγονός ότι πρόκειται για κομβικές υποδομές για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Έχουμε έτοιμες τις μελέτες που έχουν κατατεθεί στη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης για να εξασφαλίσουν και την αναγκαία έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να προχωρήσει η υλοποίησή τους.