Κατέρρευσε κι άλλο παλαιό κτίσμα στην Αγία Τριάδα

Η ανάπλαση στην Αγία Τριάδα, θα πρέπει να περιμένει τη διεκπεραίωση μιας νέας δαιδαλώδους γραφειοκρατίας αφού οι διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν για να φτάσουμε στις κυρωμένες πράξεις εφαρμογής και την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων, αργεί πολύ…

Αυτό προκύπτει από την επίσημη αντίδραση της πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, στον απόηχο της νέας κατάρρευσης ακινήτου που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην περιοχή που δεκαετίες τώρα περιμένει την ανάπλαση του ιστορικού θύλακα της παλιάς πόλης.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα ωστόσο είναι πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν τα κτήρια του ιστορικού ιστού, που στέκονται ακόμα όρθια χάρη στην υποδειγματική φιλοτιμία τους. Διότι είναι προφανής ο φόβος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης πράξεων προσκυρώσεως, ρυμοτομίας και αναλογισμού αποζημιώσεως στο τέλος να μην υπάρχει αντικείμενο ανάπλασης…

Από την πλευρά του πάντως ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Γιώργος Καραντινός αυτό το οποίο τονίζει είναι ότι «στις 29-12-20 υπογράφηκε μια σημαντική σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης η οποία θα επιτρέψει στον Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του αναθεωρημένου ρυμοτομικού σχεδίου στην Αγία Τριάδα. Το έργο αυτό αφορά στην τοπογραφική και κτηματογραφική αποτύπωση και σύνταξη πράξεων προσκυρώσεως, ρυμοτομίας και αναλογισμού αποζημιώσεως στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και είχε διάρκεια ενός χρόνου.

Πρόκειται για το τεχνικό κομμάτι του καταμερισμού των υποχρεώσεων και με την κύρωση της πράξης αναλογισμού θα ξεκινήσουν από την υπηρεσία μας οι σχετικές διαδικασίες δικαστηρίων προκειμένου να προκύψουν οι τιμές αποζημίωσης των γηπέδων και των επικειμένων. Μετά τις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις θα συνταχθεί ο πίνακας αποζημιώσεων σύμφωνα με τον οποίο θα παρακατατεθούν από το Δήμο οι σχετικές δαπάνες.

Η μελέτη της πράξης αναλογισμού ξεκίνησε με χρονικό ορίζοντα σύνταξης ενός έτους. Ο πραγματικός χρόνος σύνταξης και κύρωσης της θα εξαρτηθεί όμως από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες και τη συλλογή των στοιχείων των ιδιοκτησιών. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ιδιοκτησία ενός ακινήτου συχνά δεν αφορά μόνο σε ένα άτομο αλλά και περισσότερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για να έχουμε απαλλοτριωμένους αποζημιωμένους κοινόχρηστους χώρους, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να έχουμε κυρωμένη πράξη αναλογισμού και δικαστική διαδικασία παρακατάθεσης αποζημιώσεων που θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου να εφαρμοστεί το αναθεωρημένο σχέδιο της Αγίας Τριάδας».

Παρά το ότι δεν δίδεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας η εκτίμηση που εκφράζεται είναι ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί για να προχωρήσει η διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών στα προβλεπόμενα από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πλάτη, στην οδό Δελημάρκου, από την οδό Ντεντιδάκηδων έως την οδό 1778 και από την οδό Γιαμαλάκη έως και τις οδούς Γοργολαϊνη και Μαλεβιζίου.

Επίσης στην οδό Γαβαλάδων, μεταξύ των Ο.Τ. 106-107-108-109-110-111, στην οδό Σαββαθιανών, μεταξύ των Ο.Τ. 87-99-100-97-98, των Ο.Τ. 99-86-100-ΚΧ100Α, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων πεζόδρομων που συνδέονται με την οδό Σαββαθιανών μεταξύ των Ο.Τ. 86-87-99 (οδός Σητείας) και μεταξύ των Ο.Τ. 103-114-121-115. Αντίστοιχα στην οδό Βαλέστρα, από την οδό Σαββαθιανών έως την οδό Μ. Παπαδοπούλου, μεταξύ των Ο.Τ. 121-122-127-128-129-130Β-130Α-131-132Α, στην Πλατεία Ανωγειανάκη (ΚΧ 132Β) & ΚΧ 120Α, στην οδό Σαμουήλ Χάουζ, μεταξύ των Ο.Τ. 103-104-110-111-125-105-112-113-114, στη συμβολή των οδών Βαλέστρα- Σκορδυλών & Αντ. Συμιακού, μεταξύ των Ο.Τ. 117-118-328-