Αγία Πελαγία: Δύο χρόνια από τη φονική πλημμύρα,  στο μηδέν η αντιπλημμυρική θωράκιση

Δύο χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία που βούλιαξε στη λάσπη και την καταστροφή το γραφικό θέρετρο του Μαλεβιζίου, η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής είναι ένας στόχος που εξακολουθεί να μην έχει κατακτηθεί, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα τώρα τροχοδρομούνται ως προς την εκτέλεση τους. Τα αντανακλαστικά της Πολιτείας δοκιμάστηκαν για μια ακόμα φορά και έδειξαν πόσο αργή είναι στην αποκατάσταση πληγών ακόμα και σε τέτοιας έκτασης φυσικές καταστροφές που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν για πάντα.

Μπορεί να έγιναν καθαρισμοί ρεμάτων και προσπάθειες για την απομάκρυνση μπαζών και φερτών υλικών, αλλά τα τεχνικά έργα ανάσχεσης έχουν ακόμα αρκετό δρόμο ως προς την υλοποίηση τους. Για την ακρίβεια στις αρχές του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πλήρης φάκελος των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής που έχει δείξει στην πράξη πόσο ευάλωτη είναι στην παραλιακή ζώνη του Μαλεβιζίου.

Όπως προκύπτει η προώθηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων έρχεται μέσα από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου το οποίο μόλις πρόσφατα παρουσιάστηκε. Συγκεκριμένα οι μελετητές παρουσίασαν την προμελέτη των αντιπλημμυρικών έργων, που θα κατασκευαστούν στα τρία κομβικά σημεία της προμετωπίδας του Δήμου Μαλεβιζίου, στην Αγία Πελαγία τη Λυγαριά και το Παλιόκαστρο που πρόσφατα πλημμύρισε ξανά με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές καταστροφές και η παραλία να γεμίσει από φερτά υλικά. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε εννέα σημεία στην Αγία Πελαγία. Ισάριθμες αντίστοιχες αντιπλημμυρικές υποδομές ανάσχεσης πρόκειται να κατασκευαστούν στο Παλιόκαστρο, και άλλα πέντε στη Λυγαριά.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου ώστε η λειτουργία των φραγμάτων να μην περιορίζεται μόνο στην αντιπλημμυρική δραστηριότητα αλλά να έχουν το τεχνικό υπόβαθρο για τη συγκράτηση των φερτών υλικών που είναι επίσης κρίσιμο ζήτημα για τη θωράκιση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μια συνεργασία με την αναπτυξιακή εταιρεία «Δαίδαλος» η οποία θα αναλάβει το μελετητικό έργο που αφορά στην ανάσχεση των φερτών υλικών.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο υπογράφηκε πριν έξι μήνες, είναι το διαχειριστικό εργαλείο μέσα από το οποίο δρομολογείται ο σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης. Τις επόμενες μέρες θα έχει στα χέρια του ο Δήμος, τις προμελέτες των αντιπλημμυρικών έργων, και οι οριστικές μελέτες συμπεριλαμβανομένων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα έχουν παραδοθεί μέσα στο Γενάρη.

Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες, τα προβλεπόμενα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Φυσικών Καταστροφών και το Υπουργείο Εσωτερικών.