Τα παρατημένα σκυλιά σχηματίζουν επικίνδυνες αγέλες
Τα παρατημένα σκυλιά σχηματίζουν επικίνδυνες αγέλες

Μια απερίγραπτη κατάσταση ζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Φοινικιάς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη δεκάδων αδέσποτων ζώων, τα οποία κατακλύζουν την περιοχή.

Διωγμένα από την εστία τους, παρατημένα σε ένα άγνωστο περιβάλλον, εγκαταλελειμμένα σκυλιά,  σχηματίζουν αγέλες που επιτίθενται σε οικόσιτα ζώα όπως καταγγέλλουν στην «Π» οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση του Δήμου για να δώσει λύση.

– Αφήνουν στον δρόμο τα σκυλιά τους, επειδή δεν βρίσκουν το κυνοκομείο

Οι κάτοικοι της περιοχής  δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ενώ έχουν ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών στην πράξη όχι μόνο αδρανούν και αλλά ούτε λίγο, ούτε πολύ τους μεταθέτουν την ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης, οδηγώντας τους σε απόγνωση.

«Σήμερα τα αδέσποτα σε όλη την επικράτεια του Δήμου Ηρακλείου ξεπερνούν τα 4.000 – 5.000» σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιδημάρχου κ. Μ.Καναβάκη, η οποία απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες «να σταματήσουν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους και να δημιουργούν νέες  γενιές αδέσποτων».

Μάστιγα το πρόβλημα με τα αδέσποτα

Οι κάτοικοι της περιοχής της Φοινικιάς, με δηλώσεις τους στην «Π» ξεκαθαρίζουν ότι, «το πρόβλημα τείνει να πάρει χαρακτήρα μάστιγας, και είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή της πολιτείας και εν προκειμένω του Δήμου Ηρακλείου, που οφείλει να παρέμβει και να αποκαταστήσει το σοβαρό αυτό ζήτημα, το οποίο έχει πολυεπίπεδες κοινωνικές προεκτάσεις».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους της περιοχής, το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων στη Φοινικιά είναι διαχρονικό, διότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων, οι οποίοι ψάχνουν το κυνοκομείο για να αφήσουν το ζώο τους, ή ένα αδέσποτο που εντόπισαν. Όμως επειδή δυσκολεύονται να εντοπίσουν το κυνοκομείο ή χάνονται στους δρόμους, συχνά επιλέγουν να το αφήσουν όπου τους είναι πιο βολικά.

Μάλιστα, αυτό το οποίο παρατηρήθηκε ήταν, ότι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι απέκτησαν ένα ζώο για να μπορούν να δικαιολογήσουν τον περίπατο τους στην πρώτη και δεύτερη καραντίνα, όταν έληγε η απαγόρευση της κυκλοφορίας με ευκολία το εγκατέλειπαν αφού έκριναν ότι πλέον δεν τους είναι χρήσιμο.

Έτσι η περιοχή επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με αδέσποτα ζώα, τα οποία μέσα στον πανικό της εγκατάλειψης σχηματίζουν αγέλες και επιτίθενται στα οικόσιτα της περιοχής. Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στο Δήμο Ηρακλείου και όπως υποστηρίζουν ενώ ζήτησαν τη βοήθεια του, τελικά βρέθηκαν και απολογούμενοι, καθώς τους εγκαλούσαν επειδή δεν περιόριζαν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα ζώα τους.

Ουσιαστικά όμως το πρόβλημα παραμένει και ζητά επιτακτικά λύση, αφού οι κάτοικοι έχουν πλέον αγανακτήσει να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που έπρεπε να έχει λυθεί. Όπως τονίζουν στην «Π» οι ίδιοι με δική τους πρωτοβουλία έχουν προστρέξει για βοήθεια πάρα πολλές φορές για να περιθάλψουν τα εγκαταλελειμμένα ζώα, αλλά έχουν αντικειμενική αδυναμία να καλύψουν το κόστος της φροντίδας τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι υπεύθυνος ο Δήμος Ηρακλείου που έχει την πολιτική ευθύνη να δώσει λύση και μάλιστα άμεσα.

Τι απαντά η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη

Στη διάθεση των πολιτών για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν δηλώνει η αντιδήμαρχος Μ.Καναβάκη με δηλώσεις της στην «Π» η οποία τονίζει με νόημα ότι το θέμα των αδέσποτων για να αντιμετωπιστεί θέλει ευαισθητοποίηση, παιδεία, αίσθημα ευθύνης και ατομική και συλλογική προσπάθεια. Εάν δεν σταματήσουν να εγκαταλείπουν ζώα το πρόβλημα δε θα εκλείψει όσο και αν προσπαθεί ο Δήμος τονίζει η αντιδήμαρχος.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όποιος παίρνει ένα ζωάκι στο σπίτι του να έχει πραγματικό αίσθημα ευθύνης για τη φροντίδα του, και να μην  το εγκαταλείπει με την πρώτη αναποδιά, με δεδομένο μάλιστα ότι τα πρόστιμα για την εγκατάλειψη ή κακοποίηση ζώων είναι πάρα πολύ αυστηρά.

Η ίδια εξηγεί ότι ο νόμος 4039/2012 αναφέρει ότι αποδεδειγμένη επίθεση καταγράφεται μόνο αν ο καταγγέλλων φέρει χαρτί γιατρού ή νοσοκομείου. Το έτος 2020 είχαμε 7 αποδεδειγμένες καταγγελίες με χαρτί γιατρού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και άλλες ανώδυνες. Επίσης έχουμε και καταγγελίες ότι επιτίθενται και σε άλλα ζώα, πρόβατα, κότες, γάτες.

Ο νόμος λέει ότι και αυτό είναι επιθετικότητα. Έχουμε πολλά παράπονα από πολίτες ότι τους κυνηγούν όταν κάνουν ποδήλατο, ή κυνηγούν τα μηχανάκια, κ.λ.π. Επίσης με γαβγίσματα υπάρχουν παράπονα και για τη σίτιση, όταν έξω από το σπίτι κάποιου πολίτης εθελοντής σιτίζει γατιά ή σκυλιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων.

Το κυνοκομείου έχει 80 θέσεις και φιλοξενεί αδέσποτα όσο χρειαστεί. Αν το ζώο είναι καλά μπορεί να μείνει 7 έως 10 ημέρες όπου στειρώνεται, αποπαρασιτώνεται, μένει και 3-4 ημέρες να συνέλθει από το χειρουργείο της στείρωσης και αφήνεται ελεύθερο. Αν είναι άρρωστο, μπορεί να μείνει και πάνω από 1 μήνα, εξαρτάται από την ασθένεια και την αντιβίωση που δίνεται. Επίσης,  παρέχεται μακροχρόνια νοσηλεία στα τραυματισμένα σκυλιά.

Το κυνοκομείο στειρώνει, αποπαρασιτώνει, θεραπεύει και επανεντάσσει στο δρόμο τα υγιή σκυλιά. Γίνονται περίπου 400 στειρώσεις το χρόνο, φέτος έγιναν και 30 μεγάλα χειρουργεία των 200-300 ευρώ κατά μέσο όρο. Είναι σημαντικό ότι το 2020 εγκρίθηκε από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ η επέκταση του κυνοκομείου κατά 80 ακόμα θέσεις, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ.