Δέκα χρόνια αφού κατέπεσε η πολεοδομική μελέτη της περιοχής Αγάκου Μετόχι, επικρατεί ένα αλαλούμ στην περιοχή, που εξελίσσεται χωρίς συντεταγμένες, ενώ παράλληλα στερείται βασικών υποδομών που θα μπορούν να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Η κατάσταση είναι πολυεπίπεδα οδυνηρή για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν μπορούν να διασφαλίσουν βασικά ζητήματα σε σχέση με την οργάνωσή τους, αφού οι αυθαιρεσίες διαδέχονται η μια την άλλη με αποτέλεσμα τα πράγματα να δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα.
Κάτοικοι της περιοχής με δηλώσεις τους στην «Π» τονίζουν ότι, αφού κατέπεσε το σχέδιο πόλης το οποίο είχε βάλει κάποιους κανόνες και όρια σε σχέση με τη διαμόρφωση των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων, ο καθένας χτίζει όπου και όπως θέλει καθώς δεν υπάρχει καμία περιοριστική δέσμευση.
Όπως είναι γνωστό, η πολεοδομική μελέτη «Αγάκου Μετόχι» είχε καταπέσει για τυπικούς λόγους στο ΣτΕ το 2008, μετά από προσφυγή πολιτών που διαφωνούσαν σχετικά με τον αρμόδιο έγκρισης της μελέτης. Αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2016 ο Δήμος Μαλεβιζίου αποφάσισε να ξαναπιάσει την άκρη του νήματος από εκεί που είχε μείνει μετά την ανατροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας και να ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά του σχεδίου πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε η σύμβαση για την πολεοδομική επικαιροποίηση που αφορά τη μελέτη της περιοχής στην έκταση-«φιλέτο» 650 στρ. που βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα από το Ηράκλειο, στην οποία εκδηλώνεται ζωηρή οικοδομική δραστηριότητα.
Ωστόσο, η όλη διαδικασία προχωρά μετά βασάνων και κόπων, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μ.Αντωντογιαννάκης ο οποίος έχει πάρει στην πλάτη του το κρίσιμο ζήτημα της επαναφοράς του σχεδίου πόλης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος στην «Π», ο δήμαρχος κ. Κ. Μαμουλάκης αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα του πράγματος και το τι σηματοδοτεί για μια περιοχή το σχέδιο πόλης, άνοιξε το δρόμο για την επικαιροποίηση της μελέτης με σκοπό το Αγάκου Μετόχι να προστατευθεί από την αυθαίρετη δόμηση, να αποκτήσει κοινόχρηστους χώρους, δίκτυα σχολικά συγκροτήματα και ομαλές συνθήκες τοπικής ανάπτυξης…
Η όλη διαδικασία της επικαιροποίησης της μελέτη, προϋπολογισμού 14.759,91 € που καλύπτεται από πόρους του Δήμου Μαλεβιζίου, περιλαμβάνει την τεχνική έκθεση της πολεοδομικής προμελέτης της ενότητας, την ενημέρωση του υποβάθρου της μελέτης με ορθοφωτοχάρτες του Κτηματολογίου. Επίσης τον έλεγχο της συμβατότητας χρήσεων της μελέτης με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του πολεοδομικού συγκροτήματος Ηρακλείου.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητα δεδομένα, σύμφωνα με το Υπουργείο, ώστε να τρέξει η διαδικασία επανέγκρισης της πολεοδομικής μελέτης και να αποδοθούν 650 στρέμματα πολεοδομημένης έκτασης στους ιδιοκτήτες της. Όπως τονίζει ο κ. Αντωνογιαννάκης, δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα μεγέθη της γραφειοκρατίας και τις αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς στην προσπάθεια να προχωρήσει το σχέδιο πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εδώ και έξι μήνες έχουμε στείλει στον ΟΑΚ αίτημα να προσδιορίσει σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο την απόσταση από τον άξονα του ΒΟΑΚ μέχρι την οικοδομική γραμμή και δεν υπάρχει απάντηση. Εάν για ένα τόσο απλό θέμα καθυστερούν τόσο δραματικά οι απαντήσεις, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαχείριση αυτού του θέματος, τονίζει ο κ. Αντωνογιαννάκης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ο κόσμος δικαίως διαμαρτύρεται αλλά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο Δήμος δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια και γίνονται μεθοδικές κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή που σύντομα θα δείξουν σημαντικά αποτελέσματα.
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεμπλοκή του σχεδίου πόλης της περιοχής του Αγάκου με στόχο να αποδοθούν περίπου 650 στρέμματα γης στους δεκάδες ιδιοκτήτες τους αλλά και να αποκτήσει ο Δήμος μας μια περιοχή σωστά πολεοδομημένη, όμορφη και λειτουργική, με τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους, που θα τη χαίρονται κάτοικοι και επισκέπτες.