Ένα σχολείο που έχει γράψει αλλά και συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στην εκπαίδευση του νομού Ηρακλείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Το κτίριο όπου στεγάζει σήμερα το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πόμπιας, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Ανδρέα Πωλιουδάκη, κάθε άλλο παρά εικόνα σχολείου δίνει.
Σκουριασμένα κάγκελα, σίδερα που προεξέχουν και σοβάδες που πέφτουν. Αυτό το σχολείο σε λιγότερες από είκοσι μέρες πρόκειται να υποδεχθεί παιδιά.
Ο κ.Πωλιουδάκης μιλώντας στο patris.gr κάνει έκκληση σε αρμόδιους Περιφέρεια και Δήμο Φαιστού να κινηθούν άμεσα και να γίνουν οι στοιχειώδεις και απαραίτητες συντηρήσεις στο σχολείο πριν ανοίξει τονίζοντας ότι το διάστημα είναι λίγο αλλά μπορούν να γίνουν κάποιες εντελώς απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια και την εικόνα του σχολείου.
Όσον αφορά την οριστική ανακατασκευή του ιστορικού σχολείου όπως είπε ο κ.Πωλιουδάκης έχει γίνει ήδη μελέτη και αναμένεται η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα προκειμένου να γίνουν εργασίες που υπολογίζονται σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Το σχολείο της Πόμπιας ήταν το πρώτο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μεσαρά και έχουν φοιτήσει σε αυτό πολλοί γνωστοί και αναγνωρίσιμοι σήμερα επιστήμονες.
Όσον αφορά στην ιστορία του όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σχολείου : «στο χωριό Πόμπια χτίστκε το πρώτο Δημοτικό σχολείο το 1845, ένα από τα πρώτα σχολεία της Κρήτης.
Μετά από τριάντα χρόνια το 1875 ιδρύθηκε η Ελληνική σχολή Καινουργίου Πυργιωτίσσης, για την έδρα της οποίας ξέσπασε διχόνοια ανάμεσα στις παραπάνω επαρχίες και η έδρα περιπλανήθηκε μεταξύ Πετροκεφαλίου και Πόμπιας μέχρι να ιδρυθεί το σημερινό Γυμνάσιο της Πόμπιας.
Στις αρχές του αιώνα το 1901 λειτούργησε στην Πόμπια το Σχολαρχείο, που είχε μόνο τρεις τάξεις. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, κανένα κορίτσι δεν φοιτούσε, παρά μόνο αγόρια. Οι πρώτες μαθήτριες λίγες φυσικά φοιτούν στο Γυμνάσιο το 1921.
Με ενέργειες του στρατηγού Γεωργίου Κατεχάκη το 1932 γίνεται επέκταση της ανατολικής πτέρυγας του Γυμνασίου, η δυτική πτέρυγα χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60.
Το 1927 γίνονται και οι έξι τάξεις του Γυμνασίου».