Πικρή γεύση άφησε στον Δήμο Ηρακλείου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 100 ουδέτερα κλιματικές πόλεις από τις οποίες εξαιρέθηκε το Ηράκλειο, καθώς όπως ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα, θα συμμετέχουν τελικά η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη. Στελέχη της Λότζια έχουν ήδη ζητήσει εξηγήσεις για τον τρόπο αξιολόγησης αφού οι διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει ήταν μόνο θετικές και απόλυτα ενθαρρυντικές ως προς την τύχη του φακέλου που είχε κατατεθεί.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου είχε επενδύσει πολιτικά στη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αξιολογώντας τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία, αφού οι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής, θα επαναπροσδιορίσουν την ταυτό- τητά τους, θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα για τη μετατροπή τους σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα.
Με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γ. Σισαμάκης δεν κρύβει την ενόχλησή του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο φάκελος συμμετοχής που κατατέθηκε ήταν άρτιος και μας είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις ότι το Ηράκλειο πληροί όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Γι αυτό έχει αξία να δουμε πώς τελικά έγινε η διαδικασία αξιολόγησης, διότι η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το Ηράκλειο έχει αδικηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως ανεξάρτητα από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κατάκτηση του στόχου το Ηράκλειο να γίνει ουδέτερη κλιματικά πόλη παραμένει κεντρική πολιτική στόχευση.
Εμείς μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Δεν αλλάζει η πολιτική στρατηγική μας και η στόχευση που έχει ο Δήμος Ηρακλείου για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030».
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά της «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», εξέλιξη που, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνιστά «μεγάλη εθνική επιτυχία».
Οι έξι ελληνικές πόλεις, εντασσόμενες στο πρόγραμμα, καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αξιοποιώντας σημαντι- κούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.
Ειδικότερα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, οι πόλεις θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και να υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς.