Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στην Κρήτη παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Σε αρκετά εκλογικά τμήματα όπου κανονικά τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής απαρτίζονται από 4, συν 4 αναπληρωματικά, προσήλθαν μόνο… ένα!
Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν τα άτομα που είχαν κληθεί να συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία προκειμένου να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα που είχαν οριστεί.
Είναι υποχρεωτική η προσέλευση των μελών της εφορευτικής επιτροπής;
Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο, τον γραμματέα, καθώς και τέσσερα μέλη, που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.
Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η άσκηση των καθηκόντων ενός πολίτη ως μέλους εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική. Η μη προσέλευση του μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα. Μάλιστα, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του μέλους της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό τμήμα.
Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα, όπως π.χ. ασθένεια ή εγκυμοσύνη, που δεν επιτρέπει την παρουσία του, οφείλει να είναι σε θέση να το αποδείξει (π.χ. ιατρική γνωμάτευση), ενώ θα πρέπει να γνωρίζει πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται, τελικά, στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.
Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής για τυχόν κωλύματα θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως, κυρίως για πρακτικούς λόγους (αντικατάσταση του μέλους, ανάθεση αρμοδιοτήτων στα λοιπά μέλη κ.ο.κ.).