Η χρηματοδοτική στενότητα προσγειώνει τις δυνατότητες για τις οδικές συνδέσεις του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλλι με τον νότιο οδικό άξονα της Κρήτης. Οι μεγάλες απαιτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα 60 εκατ. ευρώ, σύνδεση των οικισμών με τον βιολογικό καθαρισμό του αεροδρομίου, καθώς και κατασκευή νέας σήραγγας, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, για την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, αφήνουν μετέωρες τις νότιες συνδέσεις.
Οι σημαντικές χρηματοδοτικές απαιτήσεις για το αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με εκείνες για την κατασκευή της παραχώρησης του ΒΟΑΚ «Χανιά – Ηράκλειο», συμπιέζουν το κρατικό πορτοφόλι. Όπως εξήγησε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, η «μεγέθυνση» του έργου του διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλλι, βάσει των προβλέψεων για την επιβατική κίνηση, ώστε στην 20ετία να εξυπηρετεί 11,7 εκατ. επιβάτες τον χρόνο, στοίχισε επιπλέον 105 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, το μέγεθος του αεροδρομίου αυξήθηκε κατά 32%, με τον τερματικό σταθμό να φτάνει στα 93.572 τ.μ. από τα από τα αρχικώς 68.000 τ.μ. και προσαύξηση των χώρων για εμπορικές χρήσεις κατά 282.000 τ.μ. Σήμερα, η πρόοδος του έργου, που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR έχει ξεπεράσει το 40%.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό έφερε έναν περιορισμό της περιόδου παραχώρησης (Τ2), που γέννησε απαιτήσεις του κατασκευαστή, του παραχωρησιούχου και της εταιρείας λειτουργίας του αεροδρομίου», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Προσδιόρισε, ακόμη, τη χρηματοδότηση της αεροναυτιλίας στα 70 εκατ. ευρώ.
Θολός ορίζοντας
Έχοντας στο pipeline μία σειρά απαραίτητων έργων που, όπως είπε ο κ. Ταχιάος, «έρχονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που το ίδιο το αεροδρόμιο έχει δημιουργήσει στην Πεδιάδα στην οποία κατασκευάζεται», τα περιθώρια για νέους πόρους συρρικνώνονται. Αυτά εντάσσονται «αναγκαστικά» στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο βαρύνεται ακόμη με 372 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του μεγάλου έργου του ΒΟΑΚ, που αναμένεται να υπογραφεί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσα το προσεχές δίμηνο.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές πιστώσεις για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ στον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται σε 772 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων αντιστοιχούν 200 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμη 200 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ.
Δεδομένων όλων αυτών των πόρων που κατευθύνονται στην Κρήτη, ο κ. Ταχιάος σχολίασε πως «να ερχόμαστε σήμερα και να λέμε ότι θα χρηματοδοτήσουμε κι έναν δρόμο, ο οποίος θα συνδέει τον νότιο οδικό άξονα Κρήτης είναι κάτι που δεν μπορούμε να το λέμε, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν οι πιστώσεις». Υπογράμμισε, συγχρόνως, πως οι εν λόγω συνδέσεις αποτελούν κατά κανόνα αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Διαβεβαίωσε, όμως, ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει σε προτεραιότητα τη μελέτη για τη σύνδεση του αεροδρομίου με τη Μεσαρά. Σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), θα προχωρήσει η οριστική μελέτη του έργου, ώστε εν συνεχεία να αναζητηθεί η πηγή χρηματοδότησης. Ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν οι πόροι στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης, βάζοντας στο κάδρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι σε προηγούμενη φάση, ο ΟΑΚ είχε απαντήσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι η αναγκαιότητα της χάραξης από κόμβο Πραιτωρίων ως αεροδρόμιο Καστελίου, θα πρέπει να τεκμηριωθεί τεχνο-οικονομικά βάσει αναγνωριστικής μελέτης οδοποιίας και μελέτης κόστους-οφέλους. Σε άλλη περίπτωση, όποιος θα θέλει από τον Φεβρουάριο του 2027 που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το αεροδρόμιο του Καστελίου να κατευθυνθεί προς τα εκεί από τη Μεσαρά, θα πρέπει να διασχίζει δια της τεθλασμένης, μία διαδρομή άνω των 80 χιλιομέτρων.
«Τα έργα είναι μία υπόθεση που δεν εξελίσσεται από τη μια μέρα στην άλλη, με την έννοια ότι τα λεφτά δεν είναι πάντοτε ορατά. Πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση για κάθε έργο», επανέλαβε την πάγια θέση του ο υφυπουργός, επιμένοντας στην προτεραιοποίηση των αναγκών. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος θα προχωρήσει η μελέτη μέσω του ΟΑΚ, ενώ τα επόμενα βήματα θα γίνουν
Αντιπλημμυρικά έργα 60 εκατομμυρίων
Περιθώρια ένταξης στο ΠΔΕ αναζητούνται και για τα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 60 εκατ. ευρώ, στην Πεδιάδα, που δεν έχουν όμως περιληφθεί στη σύμβαση παραχώρησης. Την προκαταρκτική μελέτη εκπόνησε, παρόλα αυτά, ο παραχωρησιούχος, μετά από αίτημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεδομένης της αδυναμίας της Περιφέρειας να την αναλάβει.
Όμως, τα έντονα πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι ανέκαθεν προβληματική σε θέματα απορροής υδάτων χτύπησαν καμπανάκι. Κατά την αυτοψία και εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης των ρεμάτων, διαπιστώθηκε ότι στην κύρια κοίτη τους είχε αναπτυχθεί έντονη βλάστηση, καθώς και καλυφθεί από φερτά υλικά. Επίσης, τα υφιστάμενα τεχνικά χαρακτηρίζονται γενικώς ως ανεπαρκή λόγω των μικρών διαστάσεών τους.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου, θα επαναξιολογηθεί η πιθανή επιβάρυνση των αποδεκτών επιφανειακών υδάτων. Θα συνεκτιμηθούν τόσο η συμπεριφορά των αντιπλημμυρικών έργων που θα έχουν υλοποιηθεί για τη θωράκιση του αεροδρομίου και η υποβληθείσα προκαταρκτική μελέτη, με σκοπό την αποφυγή απρόβλεπτων προβλημάτων.
Πηγή: businessdaily.gr