ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κι ενώ οι Έλληνες που ταξιδεύουν τις τελευταίες ημέρες σε γερμανικά αεροδρόμια υπόκεινται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από τη γερμανική κι όχι την ελληνική αστυνομία, όπως προέβλεπε άλλωστε σχετική κοινοτική οδηγία, στο Ηράκλειο, από το 2013, έχει το δικό του γραφείο στο «Νίκος Καζαντζάκης» αξιωματικός της γερμανικής Αστυνομίας.

Την παρουσία του είχε αποκαλύψει η «Π» το 2013 έχοντας προκαλέσει σάλο στους κόλπους της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., όχι γιατί τηρήθηκε η διακρατική συμφωνία, αλλά για δύο λόγους: Πρώτον γιατί οι τότε επικεφαλής της Αστυνομίας του νομού είχαν ερωτηθεί και είχαν απαντήσει ότι δεν χρειάζεται η παρουσία του εκεί, αλλά και γιατί δεν υπήρχαν Έλληνες αστυνομικοί σε  γερμανικό αεροδρόμιο, όπως είχε συμφωνηθεί.

Το 2013 η απόφαση για την τοποθέτησή του είχε γίνει προσπάθεια να κρατηθεί ως μυστικό, ο αλλοδαπός αστυνομικός είχε αναφερθεί ως «σύνδεσμος» και οι περισσότερες αντιδράσεις και αμφιβολίες προέρχονταν από «ειδικές υπηρεσίες» ασφαλείας της χώρας.

Η διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αποκαλύψει η «Π» τον Μάρτιο του 2013 ανέφερε ότι ο Γερμανός αξιωματικός (δεν αναφερόταν ο βαθμός του) θα είχε συμβουλευτικό ρόλο, όχι όμως και  επιχειρησιακά καθήκοντα. Δεν θα φορούσε στολή, αλλά ούτε και θα οπλοφορούσε, ενώ στο κείμενο της τότε διαταγής αναφερόταν ότι ήταν γνώστης της ελληνικής γλώσσας.

Στα καθήκοντά του, σύμφωνα πάντα με τη διαταγή, ήταν να συνδράμει το προσωπικό του αστυνομικού τμήματος αερολιμένα εφόσον του ζητηθεί στον έλεγχο των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.  Ήταν ο σύνδεσμος με τη Γερμανία, ώστε να μπορεί να παίρνει στοιχεία και να τα διαθέτει στην ελληνική αστυνομία σε περιπτώσεις που χρειάζεται αυτού του είδους η μεσολάβηση.

Ακόμη, ο Γερμανός αξιωματικός «δύναται να βοηθά στην αναγνώριση και στην αποτροπή εγκλημάτων λαθροδιακίνησης ατόμων που έχουν προορισμό τη χώρα του» αναφερόταν χαρακτηριστικά στη διαταγή. Επίσης, μπορούσε να παρακολουθεί τη διαδικασία επιβίβασης στα αεροσκάφη, συνοδευόμενος από αστυνομικούς του τμήματος αεροδρομίου. Ακόμη, ο συντάκτης της διαταγής ανέφερε ότι ο αλλοδαπός αστυνομικός θα έπρεπε  εγγράφως προς τον αξιωματικό υπηρεσίας κι εκείνος προς τον διοικητή του τμήματος να αναφέρει τα αιτήματά του σχετικά με τις κινήσεις του στο πλαίσιο πάντα των καθηκόντων του.

Έχουν αλλάξει αρκετοί

Από το 2013 μέχρι και φέτος ήταν αρκετοί οι Γερμανοί αστυνομικοί που ήρθαν στο Ηράκλειο και έκαναν αυτό που τους είχε ανατεθεί. «Κάθε χρόνο έρχεται και διαφορετικό άτομο, ενώ υπήρξε τουριστική σεζόν που υπήρξε αλλαγή δύο αστυνομικών από τη Γερμανία» σχολίασε αστυνομική πηγή.

Πάντως, Έλληνες αστυνομικοί που μίλησαν στην «Π» ανέφεραν ότι όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία των αλλοδαπών συναδέλφων τους «είναι διακριτική, έρχονται με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και φεύγουν με τη λήξη της, έχουν δικαίωμα μόνο να παρευρίσκονται όταν τους ζητηθεί για έλεγχο σε επιβάτες γερμανικών πτήσεων που αναχωρούν από τον ΚΑΗΚ».