«Aδιανόητο να πιστεύουμε ότι ένα μέλι που κοστίζει 4 ως 6 ευρώ το κιλό είναι αυθεντικό»

Στο Ηράκλειο στο Μελισσοκομικό Μητρώο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικού Ανάπτυξης είναι εγγεγραμμένα 2.300 μέλη. Το Ηράκλειο έχει τους περισσότερους εγγεγραμμένους μελισσοκόμους από όλους του νομούς της Κρήτης.

Οι μελισσοκόμοι όπως και όλοι οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσηςΧωρίς τις μέλισσες θα αντιμετωπίζαμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικολογική και διατροφική κρίση.

Οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές στον πλανήτη και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμοποίηση φυτών και την ισορροπία του οικοσυστήματος, της διατροφικής αλυσίδας, της αγροτικής παραγωγής, της οικονομίας και των κοινωνιών μας.

Ωστόσο μαζί με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, έρχεται συχνά στην επικαιρότητα και το θέμα με το νοθευμένο μέλι που κυκλοφορεί ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα» λέει στο Patris.gr ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου Ευθύμης Κουδουμαλιωτάκης

«Έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει έλεγχος στις ελληνοποιήσεις όχι μόνο του μελιού, αλλά όλων των προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Το ζήτησε πρόσφατα και η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή που είχε συνάντηση μαζί του. Το έχουμε ζητήσει και σε αιτήματα μας και στο παρελθόν, ως Ομοσπονδία Μελισσοκόμων Ελλάδας». 

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν γίνει πρόσφατα έλεγχοι σε χώρες της Ευρώπης και βρέθηκαν πολλά μέλια, τα οποία ήταν ακατάλληλα. Σε αυτά προσδιορίστηκε συγκεκριμένα ότι είχε γίνει νοθεία. 

Πώς περνάει ένα μέλι νοθευμένο τους ελέγχους στα τελωνεία;

«Οι πληροφορίες μας χωρίς να είναι επιβεβαιωμένες είναι ότι εισάγονται στις χώρες με άλλο κωδικό. Ο Σύλλογος μας είχε την πληροφορία ότι φέρνουν κινέζικο μέλι με κωδικό σαν να πρόκειται για γλυκαντική ουσία. Άρα βάσει αυτού είναι νόμιμο». 

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε ως καταναλωτές;

«Εμείς προτρέπουμε τους καταναλωτές να παίρνουν μέλι μόνο από παραγωγούς. Και από τα ράφια του σούπερ μάρκετ να παίρνουν μόνο μέλι που έχει πιστοποίηση, που έχει το όνομα του παραγωγού και όλες τις νόμιμες προδιαγραφές. Και να μην τρέχουν να αγοράζουν μέλι επειδή έχει 5 ευρώ στο ράφι. Θα τους συμβούλευα να το αποφύγουν» λέει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Για να συμπληρώσει: «Όλες οι τροφές των μελισσών έχουν ανέβει. τα πάντα. Το κόστος παραγωγής πάρα πολύ. Είναι αδιανόητο να πιστεύει ο καταναλωτής ότι ένα μέλι που κοστίζει 4 και 5 και 6 ευρώ στο ράφι, ότι είναι αυθεντικό. Θεωρώ ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Εμείς οι παραγωγοί δίνουμε το μέλι από 10, 12, 13 ευρώ και πάνω».

Για το αυξημένο κόστος παραγωγής τι πρέπει να γίνει;

Ο Ευθύμης Κουδουμαλιωτάκης είναι ξεκάθαρος: «Θέλουμε να επιδοτηθεί από το κράτος η αγορά των ζωοτροφών. Επίσης παίρνουμε ένα ποσό για το πετρέλαιο ως μια μόνιμη δράση που είναι 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από το ελληνικό κράτος, αλλά αυτή την παίρνουμε εδώ και χρόνια και δεν έχει ανέβει, ενώ το πετρέλαιο έχει διπλασιαστεί η τιμή του. Πρέπει να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές. Θέλουμε να επιδοτηθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο επίσης έχει ανέβει πάρα πολύ». 

«Ζητάμε κάποια πράγματα από το κράτος, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να συνεχιστεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου ειδικά στην Κρήτη» λέει ο κ. Κουδουμαλιωτάκης.

Μια πρόβλεψη για την φετινή παραγωγή

Η περσινή χρονιά ήταν πολύ κακή και δεν προβλέπεται να βελτιωθεί η κατάσταση φέτος. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου η Κρήτη σε μια πολύ καλή χρονιά παράγει 2,5 με 3,5 χιλιάδες τόνους. Πέρυσι η παραγωγή δεν πέρασε τους 1,5 τόνους συνολικά. 

«Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα μελίσσια λόγω του κρύου. Το θυμάρι περιμένουμε να ανοίξει από τέλη Μαϊου μέχρι και όλο το καλοκαίρι. Αν ανοίξει και όσο ανοίξει» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουδουμαλιωτάκης.