Α. Τριχοπούλου: Τα παιδιά στη Σκανδιναβία τρώνε πιο μεσογειακά από τα ελληνόπουλα
Γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και από την Κρήτη

Ανησυχητικές είναι οι προοπτικές διατήρησης στις επόμενες γενιές του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής στις χώρες που αυτό δημιουργήθηκε, όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο εσπερίδας της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), από την ακαδημαϊκό και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Αντωνία Τριχοπούλου.

Η Ελληνίδα πρέσβειρα της Μεσογειακής Διατροφής, ανέφερε ότι ενώ τα παιδιά σε σκανδιναβικές και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης δείχνουν μεγάλη προσήλωση στο πρότυπο αυτής της διατροφής, αντίθετα σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η προσήλωση αυτή υποχωρεί και μειώνεται, έτσι ώστε να δημιουργείται ο κίνδυνος να «σπάσει η αλυσίδα» της Μεσογειακής Διατροφής στις χώρες που την δημιούργησαν και την ακολουθούν επί αιώνες.

Τι είπε σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς

Η κυρία Τριχοπούλου, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και να αποκατασταθεί η διατροφή κατά το πρότυπο της ευεργετικής για την υγεία μεσογειακής διατροφής, ενώ ενθάρρυνε με την δημόσια ομιλία της τους καταναλωτές να επισκέπτονται και να αγοράζουν τρόφιμα από παραγωγούς στις λαϊκές αγορές.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην εκδήλωση της 4Ε που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς (26 Νοεμβρίου) και είχε σαν θέμα «Τιμώντας τα 30 έτη της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, το σύμβολο που άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο πρόεδρος της 4Ε, Βασίλης Ζαμπούνης, επεσήμανε πως η Μεσογειακή Διατροφή άσκησε καθοριστική επίδραση ώστε μέσα στα τελευταία 30 χρόνια πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ελαιολάδων των κυριότερων μη ελαιοπαραγωγικών χωρών και διπλασιάστηκε η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Για να επανέλθει η ομαλότητα και η ισορροπία στην αγορά, που έχει διαταραχτεί από την απότομη πτώση των τιμών παραγωγού – φαινόμενο το οποίο είχε τεκμηριώσει η 4Ε πριν από 6 μήνες, τον Μάιο – θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταναλωτές ελαιολάδου, οι οποίοι, προσωρινά όπως ελπίζουμε, «μετανάστευσαν» στα φτηνότερα σπορέλαια.

Πάγια θέση της 4Ε αποτελεί η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας, το οποίο ακριβώς σε εποχές κρίσης θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού ανάλογων δράσεων».