Μία ενδιαφέρουσα ενότητα 86 επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη, βγάζει σε δημοπρασία η VERGOS Auctions στην καθιερωμένη δημοπρασία «Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών» που περιλαμβάνει σπάνιες πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών και ιστορικών έργων, αφίσες του ΕΟΤ με υπογραφές καταξιωμένων ζωγράφων, έγγραφα και επιστολές με τις υπογραφές των Θ. Κολοκοτρώνη, Α. Μαυροκορδάτου και Ι. Καποδίστρια και πλήθος άλλων αντικειμένων που διακρίνονται για την πολιτιστική και ιστορική τους σημασία. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.
Οι επιστολές του κρητικού συγγραφέα είναι από διάφορα μέρη του κόσμου (Αίγυπτο, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, κ.ά.) και απευθύνονται προς τη σύντροφο και φίλη του Έλλη Λαμπρίδη, κατά την περίοδο 1927-1951. Περιέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την προσωπική τους σχέση, τα πνευματικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και τη στενή συνεργασία που διατηρούσαν για τη μετάφραση των βιβλίων του, τη διεθνή κυκλοφορία των έργων του και την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του για το βραβείο Νόμπελ.
Ειδικότερα:
Οι περισσότερες είναι υπογεγραμμένες με αρχικό («Ν»). Ο Καζαντζάκης και η Λαμπρίδη γνωρίστηκαν το 1918 στην Ελβετία, συνδέθηκαν ερωτικά και έζησαν αρχικά μαζί οκτώ μήνες. Επανασυνδέθηκαν το 1927 για έναν περίπου χρόνο και έπειτα διατήρησαν μια στενή φιλική σχέση ως τον θάνατο του συγγραφέα το 1957. Οι επιστολές ξεκινούν από το ταξίδι του Καζαντζάκη στην Αίγυπτο, φανερώνοντας το πάθος του για τα ταξίδια και την επαφή με τη φύση. Ακολουθεί η περίοδος της διαμονής του στην Αίγινα με την αλληλογραφία να γίνεται σχεδόν καθημερινή και να αφορά σε πρακτικά αλλά και πνευματικά ζητήματα, όπως η συγγραφή της Ὀδύσσειας και οι μεταφράσεις των βιβλίων του.
Οι επιστολές από το τρίμηνο ταξίδι του συγγραφέα στη Ρωσία που ακολουθούν (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1927) έχουν πολιτικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα χαρακτήρα προσωπικού ημερολογίου. Η σχέση τους διακόπτεται οριστικά τον Ιανουάριο του 1928, συνεχίζουν ωστόσο να αλληλογραφούν, με τον Καζαντζάκη να αναφέρεται λεπτομερώς στην καινούργια του περιοδεία στη Ρωσία αλλά και σε παλιές τους ευτυχισμένες στιγμές. Έως και το 1945 ο Καζαντζάκης της γράφει από τα μέρη όπου διαμένει κατά καιρούς (Γαλλία, Τσεχία, κ.λπ.). Τέλος οι επιστολές από την περίοδο της διαμονής του στην Αγγλία (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 1946) περιέχουν σημαντικά στοιχεία για τη στενή τους συνεργασία, για τη μετάφραση των βιβλίων του στα αγγλικά, τη διεθνή κυκλοφορία των έργων του και την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του για το βραβείο Νόμπελ.
Οι παρούσες επιστολές (μαζί με 60 επιστολές της Λαμπρίδη προς τον Καζαντζάκη) είναι δημοσιευμένες στο Ἀλληλογραφία μέ τή Μουντίτα (βλ. παραπάνω). Στην «Εἰσαγωγή» διαβάζουμε: «Ἡ ἀλληλογραφία τῆς Ἕλλης Λαμπρίδη μέ τόν Νίκο Καζαντζάκη εἶναι ἕνας μακροχρόνιος διάλογος ἀνάμεσα σέ δύο ἐξέχουσες φυσιογνωμίες τῆς ἑλληνικῆς διανόησης. Εἶναι συγχρόνως ἕνας διάλογος ἀνάμεσα σέ δύο ἀνθρώ πους πού ἀγαπήθηκαν, ἕνιωσαν βαθιά φιλία ὁ ἕνας γιά τόν ἅλλο καί εἴχαν στενή σχέση καί πνευματική ἐπικοινωνία». € 12.000-16.000
Ένα έγγραφο του 1669 για την υπεράσπιση του Χάνδακα
Επίσης θα δημοπρατηθεί ένα δίφυλλο, χαρτί, 140 x 205 mm., με ανάγλυφη σφραγίδα. Το έγγραφο συντάσσεται πάνω στο πλοίο Reale di Santa Chiesa στη θαλάσσια περιοχή της Δίας της Κρήτης στις 24 Αυγούστου 1669, ύστερα από την πτώση της πόλης. Ο Fra Vincenzo Rospigliosi στρατηγός της Αγίας Εκκλησίας πιστοποιεί τις καλές υπηρεσίες που προσέφερε ο Francesco d’ Arbois ως λοχαγός στην υπεράσπιση του Χάνδακα της Κρήτης και στις πιο επικίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις. €1.500-2.000
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία με φυσική παρουσία στο Ζάππειο Μέγαρο, διαδικτυακά, καθώς και μέσω γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς.