Στέλλα Κουσκουμπεκάκη
της Στέλλας Κουσκουμπεκάκη

Ως Βιαννίτισσα, εκ πατρός, συγκινούμαι, ιδιαίτερα, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες που τιμούμε τη θυσία 461 κατοίκων της επαρχίας Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας στο βωμό της ελευθερίας το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943.

Αλλά και ως γυναίκα νιώθω φέτος και ικανοποίηση γιατί οι πλούσιες φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη Βιαννίτισσα γυναίκα, τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, την εγγονή, όλες εκείνες τις γυναίκες που έζησαν τον εφιάλτη και το μαρτύριο στο οποίο τους υπέβαλαν οι κατακτητές.

Κατά ευτυχή συγκυρία μια γυναίκα, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η εκλεκτή Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε με την παρουσία της την επίσημη τελετή μνήμης κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Κρήτη. Αυτή ηεπίσκεψη άργησε πολύ (γιατί άραγε;…..).

Αξίζουν, επομένως, θερμότατα συγχαρητήρια σ’ όσους είχαν την πρωτοβουλία της πρόσκλησης.Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι προοδευτικοί, πνευματώδεις και γλεντζέδες Βιαννίτες κινητοποίησαν τόσους φορείς και μεμονωμένα άτομα, αξιόλογους ομιλητές και καλλιτέχνες .Ξεχωριστή σημασία έχει, ακόμα, και η ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμης δημότισσας του Δήμου Βιάννου.

Στις θύμησες των παιδικώνμου χρόνων, όταν επισκεπτόμασταν τους συγγενείς μας στην Άνω Βιάννο, υπάρχει ο βουνίσιος αέρας, οι απέραντοι ελαιώνες, οι μαγευτικές βιαννίτικες κοντυλιές, ο ειδυλλιακός Γαβριγιέλες μαζ ί με τις διηγήσεις από τα δραματικά γεγονότα εκείνου του Σεπτέμβρη.

Ο παππούς μου Εμμανουήλ Κουσκουμπεκάκης ήταν ένας από τους 300 ομήρους που κρατούσαν οι κατακτητές στο Γυμνάσιο της Άνω Βιάννου με σκοπό να τους τουφεκίσουν, αλλά σώθηκαν τελικά χάρη στις ενέργειες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου Ψαλιδάκη και του Μητροπολίτη Πέτρας Διονυσίου Μαραγκουδάκη. Δεν μπορώ να ξεχάσω και τις τόσες μαυροφορεμένες γυναίκες στα Μέσα ή αλλιώς Καμένα χωριά όπως τα αποκαλούσαν, οι οποίες ζούσαν μέσα στη φτώχεια, στο πένθος και στη θλίψη. Κι όμως ανά στησαν τις οικογένειές τους με όποια εφόδια διέθεταν, αλλά, κυρίως, με το απαράμιλλο βιαννίτικο φρόνημα.

Οι δραστήριοι Σύλλογοι των Βιαννιτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Βιάννου και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα οργάνωσαν πλειάδα εκδηλώσεων πανελλήνιας εμβέλειας, στη Βιάννο, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Ας τις παρακολουθήσουμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε ανάμνηση των τεθνεώτων αλλά και εκείνων που έμειναν ζωντανοί από τη λαίλαπα αυτή της ανθρώπινης σκληρότητας, αναλγησίας και απανθρωπιάς των Ναζί.

Κι ας ευχηθούμε ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΙ!

* Η Στέλλα Κουσκουμπεκάκη, είναι φιλόλογος