Εννέα πρόσωπα, καπετάνιοι και εκπρόσωποι εταιρειών που συνδέονται με συγκεκριμένα εμπορικά πλοία, θα βρεθούν στο επίκεντρο της διερεύνησης της υπόθεσης με τον 48χρονο υποπλοίαρχο, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Τρίτης από κλιμάκιο των «Αδιάφθορων» που τον παρακολουθούσαν τους τελευταίους μήνες για παράνομες δοσοληψίες με οικονομικό κυρίως αντάλλαγμα.
Προς το παρόν, μόνο ένας εξ αυτών, ένας 28χρονος που φέρεται ως εκπρόσωπος εταιρείας που κατέχει δικαιώματα σε ένα από τα επίμαχα πλοία, έχει ταυτοποιηθεί πλήρως και διώκεται για δωροδοκία υπαλλήλου.
Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία, θα ερευνηθούν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης καθώς τα πλοία που φέρονται να συνδέονται με τις ύποπτες συναλλαγές του 48χρονου αξιωματικού του Λιμενικού είναι συγκεκριμένα και κατονομάζονται ένα προς ένα στη δικογραφία της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στο μεταξύ ο υποπλοίαρχος, ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός ως προς τις αποδιδόμενες κατηγορίες, αντιμετωπίζει βαριές ποινικές διώξεις, ακόμα και κακουργηματικές. Ειδικότερα, κατηγορείται για: δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα (κακούργημα), δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση (πλημμέλημα), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (κακούργημα), παράβαση καθήκοντος.
Ο 48χρονος Κρητικός, ο οποίος διαμένει με την οικογένεια του στο Ηράκλειο και τουλάχιστον εμμέσως φέρεται να έχει συμμετοχή σε διάφορες επιχειρήσεις, πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή. Ο ίδιος πάντως, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, Γιώργο Κοκοσάλη και Κώστα Παπαμαστοράκη, αρνείται όσα του αποδίδονται.
Κατηγορείται ότι εκμεταλλευόμενος τη θέση του λιμενοσταθμάρχη, σε ένα πραγματικά νευραλγικό πόστο, ζητούσε οικονομικά ανταλλάγματα για να κάνει τα «στραβά μάτια» ώστε η διέλευση των πλοίων να γίνεται χωρίς την απαιτούμενη επιθεώρηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ιδιότητα του εξουσιοδοτημένου επιθεωρητή κράτους λιμένα του είχε αφαιρεθεί ως αρμοδιότητα πάνω από ένα χρόνο τώρα εξαιτίας συγκεκριμένου συμβάντος.
Ανταλλάγματα όμως, χρήματα ή καπνικά προϊόντα, φέρεται να ζητούσε, με βάση πάντα τη δικογραφία των «αδιάφθορών» και σε άλλες περιπτώσεις.
Συνολικά, για το διάστημα των δύο μηνών παρακολούθησης, του αποδίδονται επτά ύποπτες υποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση επεδίωκε την απευθείας επικοινωνία με τους καπετάνιους των πλοίων που ήταν υπόχρεα στη διαδικασία τήρησης της «ελευθεροκοινωνίας» και με το πρόσχημα, είτε του κόστους αυτής, που κατά δήλωση του ανέρχονταν στα 400 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν προβλέπεται κανένα τέλος, είτε της χρονοβόρας καθ’ αυτής διαδικασίας στην οποία έπρεπε να υποβληθούν, ζητούσε το «δωράκι» του.
Ακόμα όμως και σε περίπτωση που το πλοίο βρισκόταν σε κατάσταση διέλευσης, και δεν επιτρεπόταν η απομάκρυνση του πληρώματος, αυτός επέτρεπε στα μέλη να φεύγουν, χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Στις περιπτώσεις αυτές, με βάση τους κανονισμούς, η επιβίβαση και η αποβίβαση μελών του πληρώματος των πλοίων που προέρχονται από το εξωτερικό, γίνεται σε χώρους καθορισμένους για τον σκοπό αυτό με διαταγή της Λιμενικής Αρχής. Επιπλέον, τόσο ο πλοίαρχος όσο και τα πληρώματα των πλοίων για την επικοινωνία με την ξηρά θα πρέπει να εφοδιάζονται με ειδική άδεια εξόδου της αρμόδιας λιμενικής αρχής.
Κατά τους «αδιάφθορους», ο 48χρονος προσπαθούσε να βγάλει το «κατιτίς», ακόμα και στις περιπτώσεις που τα πλοία δεν ήταν υπόχρεα ούτε για επιθεώρηση, ούτε για «ελευθεροκοινωνία». Ο υποπλοίαρχος επεδίωκε επικοινωνία με τον καπετάνιο του πλοίου, συστηνόταν ως «Λιμενάρχης..» για να πει στο τέλος: «πες του καπετάνιου να δώσει ό,τι θέλει».
Σύμφωνα με τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων καταγράφηκε περίπτωση που αν και το πλοίο έφερε ένδειξη «Ρ1» και ήταν υπόχρεο επιθεώρησης, ο υποπλοίαρχος ήρθε σε απευθείας επικοινωνία με αρμόδιο υπάλληλο της εταιρείας, θέτοντας στη διακριτική του ευχέρεια την επιθεώρηση του πλοίου: «θα επιθεωρηθείτε; Θέλετε να επιθεωρηθείτε;».
Τα χρηματικά ποσά τα λάμβανε εντός «φακέλου» ενώ τόσο τα χρήματα όσο και τα καπνικά, τα παραλάμβανε ο ίδιος σε διάφορες περιοχές της πόλης του Ηρακλείου.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η μεταφορά των ανταλλαγμάτων από το πλοίο στην ξηρά αναλάμβανε, κατ’ εντολή του υποπλοιάρχου, ο «καπετάνιος της μπάριζας» καθώς η μπάριζα επισκεπτόταν τα πλοία για διάφορες διαδικασίες και εν συνεχεία παραλάμβανε ο 48χρονος από άτομα του πληρώματος αυτής.
Στις κακουργηματικές περιπτώσεις για τις οποίες ελέγχεται ο 48χρονος λιμενικός αναφέρεται περίπτωση κατά την οποία επέτρεψε σε 8 μέλη πληρώματος πλοίου σε διέλευση, “transit”, να βγουν από το πλοίο και να κινηθούν προς την ενδοχώρα του Ηρακλείου, κατά παράβαση του προβλεπόμενου Κανονισμού, με αντάλλαγμα το ποσό των 400 ευρώ που φέρεται να έλαβε από τον πλοίαρχο του πλοίου, στα μέσα Ιανουαρίου.
Η ανώνυμη καταγγελία που «άνοιξε» την έρευνα έφθασε στους «αδιάφθορους» τον Νοέμβριο του 2023, η αρμόδια αντεισαγγελέας Εφετών Αθήνας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και έτσι τέθηκε υπό παρακολούθηση το τηλέφωνο του 48χρονου με τη διαδικασία των επισυνδέσεων.
Οι «αδιάφθοροι» δηλαδή άκουγαν τα πάντα στις επικοινωνίες που είχε όλο αυτό το διάστημα.
Τα στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων εκτιμούν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προσπάθειας νομιμοποίησης του παράνομου οικονομικού οφέλους του 48χρονου και εστιάζουν αφενός στο ότι διατηρεί δικαιώματα ως συνέταιρος σε μαγαζί εστίασης, αφετέρου στην προσπάθεια του να πάρει επιδότηση στο όνομα της συζύγου του για μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την ανέγερση πολυτελών κατοικιών. Προκύπτει μάλιστα να έχει στην τράπεζα μεγάλο χρηματικό ποσό αλλά και ομόλογα.