Το νησί «βάλλεται» από παντού, η Πολιτεία κωφεύει και το ελλιπές προσωπικό τα βάζει με τα… θηρία χωρίς τα απαιτούμενα μέσα
Πυροτεχνουργοί του στρατού από Αθήνα και Κρήτη βρίσκονται από χθες στο λιμάνι του Ηρακλείου για αυτοψία, προκειμένου να καταλήξουν στη διαδικασία για την ασφαλέστερη απομάκρυνση των 410 τόνων εκρηκτικών που μετέφερε το πλοίο «Ανδρομέδα».
Το εκρηκτικό φορτίο παραμένει στα κοντέινερς, τα οποία φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην προβλήτα 6 του λιμένος. Στον χώρο όπου έχουν τοποθετηθεί προσωρινά δεν πλησιάζει… κουνούπι, καθώς σε 24ωρη βάση εκτελούνται διπλές βάρδιες από άνδρες του κλιμακίου ειδικών αποστολών αλλά και σεκιούριτι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πυροτεχνουργοί του στρατού ελέγχουν κάθε πτυχή της υπόθεσης, ώστε η μεταφορά των εκατοντάδων τόνων εκρηκτικών να γίνει με ασφάλεια. Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να επιστρατευτεί αρματαγωγό για τη μεταφορά τους. Εκτιμάται πάντως ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις, καθώς υπάρχει ασφυκτική πίεση λόγω της επικινδυνότητας που εγκυμονεί η παραμονή του φορτίου στο λιμάνι.
Ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε χθες ότι το Λιμενικό έχει ήδη αποθηκεύσει με ασφάλεια τα εκρηκτικά σε χώρους του λιμανιού και σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογείται η άμεση απομάκρυνση και μεταφορά τους σε χώρους του στρατού.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος αναμένεται να βρίσκεται για άλλο λόγο στο Ηράκλειο την ερχόμενη Τετάρτη.
Και όμως το Λιμενικό στην Κρήτη δεν διαθέτει ούτε ένα πυροτεχνουργό!
Και ενώ η πίεση που ασκείται για την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου είναι η ενδεδειγμένη, υποτονική έως ανύπαρκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πίεση που ασκείται ως προς την αναγκαία αύξηση του λιμενικού προσωπικού αλλά και τη στελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών της Κρήτης με πυροτεχνουργούς και ειδικούς σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών.
Είναι ζητήματα που έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη από την πλευρά των συνδικαλιστών και ενώ δικαιώνονται από την καθημερινότητα, η πολιτική και φυσική ηγεσία «σφυρίζει» αδιάφορα, αποφεύγοντας να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το πώς γίνεται για παράδειγμα Πειραιάς, Πάτρα, Βόλος, Ρόδος, Καλαμάτα να διαθέτουν πυροτεχνουργούς και ολόκληρη Κρήτη, με τη δυναμική και τις ανάγκες που έχει, να μην διαθέτει ούτε έναν, εδώ και μία δεκαετία!
Ίσως θα μπορούσε να μας το εξηγήσει ο ίδιος ο υπουργός κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Ηράκλειο. Ενδεχομένως, είναι σε θέση να δώσει και κάποιες πειστικές απαντήσεις και για το θέμα της υποστελέχωσης του προσωπικού με αφορμή την επιτροπή που έχει ζητήσει να συγκροτηθεί για την ανακατανομή της δύναμης.
Όπως έχει γράψει η «Π», η τελευταία φορά που το νησί διέθετε πυροτεχνουργό ήταν το 2008, ενώ υπήρξαν και περίοδοι που είχε ενισχυθεί με δύο άτομα αυτής της ειδικότητας.
Σήμερα που οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες σε όλα τα επίπεδα και η ασφάλεια θεωρείται ζήτημα πρώτης γραμμής, η Κρήτη είναι παντελώς απογυμνωμένη και δικαίως υπάρχει αντίδραση από συνδικαλιστές, που διεκδικούν τα αυτονόητα, με στόχο την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και ασφάλεια πολιτών και τουριστών.
Δεν υπάρχει πυροτεχνουργός, ενώ οι λιμενικές υπηρεσίες του νησιού δεν διαθέτουν ούτε αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών. Αδιανόητο όμως είναι και το γεγονός ότι οι λιμενικές Αρχές της ανατολικής Κρήτης δεν διαθέτουν ούτε σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών, παρά τις αλλεπάλληλες υποθέσεις που καλούνται να χειριστούν σχεδόν καθημερινά.
Ο ένας και μοναδικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη βρίσκεται στα Χανιά, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλά παράδοξα και ευτράπελα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Για να γίνει πιο κατανοητό το τραγελαφικό του πράγματος, αναφέρουμε την εξής απλή περίπτωση που έχει γίνει ουκ ολίγες φορές. Λιμενικοί του Ηρακλείου έχουν πληροφορίες για ύποπτο σκάφος που κινείται στη νότια Κρήτη. Επιστρατεύεται το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί από τα Χανιά, το οποίο μέχρι να φθάσει στους Καλούς Λιμένες ή στην Ιεράπετρα έχει εξοντωθεί με εμφανή τα σημάδια της ζάλης και της κόπωσης.
Και δεν φθάνει μόνο αυτό, αλλά το σκυλί θα πρέπει να επιβιβαστεί στο σκάφος του Λιμενικού για να γίνει στην πορεία η απαραίτητη νηοψία. Πολλές φορές το σκυλί κάνει εμετούς, παντελώς ανήμπορο να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα για τα οποία έχει εκπαιδευτεί. Αυτή η κατάσταση είναι οδυνηρή για το σκυλί και πλήρως αναποτελεσματική για τους λιμενικούς.
Το Ηράκλειο ειδικότερα και γενικότερα οι λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης, επιβάλλεται να ενισχυθούν σε προσωπικό. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και αποδεικνύουν το αυτονόητο, το οποίο για ανεξήγητους λόγους επιμένει να αγνοεί η κεντρική ηγεσία.
“Andromeda”, “Ανδρέας», «Haddad 1» και «τσιγαράδικα»…
Τα πλοία που μεταφέρουν παράνομα ή ύποπτα φορτία «σκάνε» στην Κρήτη το ένα μετά το άλλο. Πριν λίγα 24ωρα ήταν το «Andromeda» με τους 410 τόνους εκρηκτικών, ένα πλοίο που περιφερόταν επί δύο μήνες στην ανατολική Μεσόγειο σαν κινούμενη βόμβα. Μέσα στον Δεκέμβριο ήταν το ρυμουλκό «Ανδρέας», το οποίο βρέθηκε να μεταφέρει περισσότερους από έξι τόνους χασίς σε μορφή «σοκολάτας», πριν από καιρό ήταν το πλοίο “Haddad 1” που μετέφερε χιλιάδες καραμπίνες και εκατοντάδες χιλιάδες σφαίρες. Όσο για τα αποκαλούμενα «τσιγαράδικα», η Κρήτη φέρεται να αποτελεί μαγνήτη, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν φυσικά για τις λιμενικές Αρχές του νησιού οι περιπτώσεις των πλοίων που μεταφέρουν δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι κινδυνεύουν να θαλασσοπνιγούν στην προσπάθειά τους να βρεθούν στην Ευρώπη.