Ευλογία και… κατάρα αποδείχτηκαν για την Κρήτη οι πολυήμερες καταρρακτώδεις βροχές. Όμως οι εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν στο νησί δεν μπορούν να συγκριθούν με τον πόνο και την αγωνία που ζουν οι συγγενείς και οι φίλοι τετραμελούς οικογένειας, τα ίχνη της οποίας αγνοούνται από τα ξημερώματα της Κυριακής παρά την τιτάνια επιχείρηση που έχει στηθεί από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.
Ήταν λίγα λεπτά πριν από τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν έγινε η πρώτη αγωνιώδης κλήση στο κέντρο Άμεσης Δράσης της ΕΛ.ΑΣ.: «Βοηθήστε μας! Θα πνιγούμε!». Στα επόμενα εφιαλτικά λεπτά ακολούθησε δεύτερη κλήση απόγνωσης και απελπισίας. «Βοήθεια! Μπαίνουν νερά».
Η πρώτη κλήση καταγράφεται στις 0.52 τα ξημερώματα της Κυριακής. Η δεύτερη τρία λεπτά αργότερα. Μέχρι που το σήμα χάθηκε και η επικοινωνία διακόπηκε απότομα.
Το ασημί επιβατηγό όχημα, μάρκας Hyundai, στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της οικογένειας είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου Γεροπόταμου, στο δρόμο προς Μοίρες. Στο μοιραίο όχημα επέβαιναν μία 58χρονη μητέρα με τις δύο κόρες της, ηλικίας 30 και 22 ετών αντίστοιχα, από τις Αρχάνες, και τον 29χρονο γαμπρό της, σύζυγο της μίας κόρης, από τον Άγιο Νικόλαο.
Τα μέλη της οικογένειας είχαν μεταβεί στη Μεσσαρά προσκεκλημένα σε γάμο. Το ζευγάρι έφυγε από τον Άγιο Νικόλαο για τις Αρχάνες προκειμένου να πάρουν μητέρα και αδερφή και όλοι μαζί να μεταβούν στην Μεσσαρά για τον γάμο προσφιλούς τους προσώπου. Όταν συνέβη το κακό επέστρεφαν από το κέντρο που φιλοξενούσε την κοινωνική εκδήλωση.
Έχοντας δρόμο μπροστά τους και με τις καιρικές συνθήκες να είναι ακραίες τα μέλη της οικογένειας αναχώρησαν σχετικά νωρίς από το κέντρο για να επιστρέψουν στη βάση τους.
Χείμαρροι στον Γεροπόταμο της Μεσσαράς παρέσυραν το αυτοκίνητό τους
Μέσα στο σκοτάδι και υπό καταρρακτώδη βροχή εκτιμάται ότι η οδηγός ή ο οδηγός (δεν έχει αποσαφηνιστεί με βεβαιότητα ποιος οδηγούσε), που κατά πάσα πιθανότατα δεν γνώριζε τους δρόμους και την περιοχή, έστριψε ενδεχομένως σε λάθος διάβαση σε σχέση με τη διαδρομή που ακολούθησε προς το κέντρο. Ουσιαστικά η διάβαση αυτή διέρχεται κάθετα από την κοίτη του ποταμού και χρησιμοποιείται συχνά και από τους ντόπιους για να «κόψουν» δρόμο.
Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Νίκος Λαγουδάκης, έκανε λόγο για «ιρλανδική διάβαση». Όταν μιλάμε για «ιρλανδικές διαβάσεις» διεθνώς αναφερόμαστε σε πρόχειρες διαβάσεις που δημιουργούνται για να εξυπηρετείται η διέλευση οχημάτων από χειμάρρους που στο τμήμα αυτό έχουν ασφαλτοστρωθεί και έτσι δεν απαιτείται η δαπάνη πολλών χρημάτων για την κατασκευή μίας γέφυρας. Τέτοιες διαβάσεις όμως είναι απαγορευτικές να διασχίζονται υπό συνθήκες κακοκαιρίας και καταρρακτώδους βροχής.
Παρόλα αυτά, όπως επισήμαναν δημόσια κάτοικοι της περιοχής, δεν υπήρχε καμία προειδοποιητική σήμανση. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι κατ’ επανάληψη είχαν διαμαρτυρηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κατασκευαστεί γεφυράκι, προειδοποιώντας ότι θα χαθούν ζωές. «Ήρθαν οι άνθρωποι σε γλέντι, να τιμήσουν τον τόπο μας και το νιόπαντρο ζευγάρι και χάθηκαν» έλεγε συγκλονισμένος κάτοικος της περιοχής. Υπήρξε και άνθρωπος που πριν από χρόνια διασώθηκε από θαύμα, όπως περιέγραψε, από ανάλογη κατάσταση.
Πρωτοφανής κινητοποίηση
Από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκε το Κέντρο Άμεσης Δράσης για το περιστατικό, ξεκίνησε μία τεράστια κινητοποίηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την 3η ΕΜΑΚ Κρήτης, την Αστυνομία, το Λιμενικό.
Μέσα στο σκοτάδι και με τη βροχή να πέφτει ακατάπαυστα οι ομάδες έρευνας και διάσωσης ξεκίνησαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού του παρασυρμένου οχήματος. Προοδευτικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν κατά μήκος του ποταμού έφθασαν τους 50 άνδρες.
Οι έμπειροι άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης κατέφθασαν εξοπλισμένοι με βάρκα αλλά και το drone της υπηρεσίας προκειμένου να «σκανάρουν» το ποτάμι. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην επιχείρηση προστέθηκε και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος ανέλαβαν τις έρευνες στην παράκτια ζώνη.
Πρόκειται για το φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού Σταθμού του Κόκκινου Πύργου και το ναυαγοσωστικό σκάφος της Αγίας Γαλήνης. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι από σήμερα οι έρευνες θα συνεχιστούν και από πλευράς Λιμενικού με την προσθήκη τρίτου σκάφους σε συνδυασμό με την συνδρομή ειδικού κλιμακίου.
Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις προς συνδρομή των ερευνών ενώ συγκινητική για μία ακόμα φορά είναι η ανταπόκριση των εθελοντών Σαμαρειτών. Τον συντονισμό της γιγαντιαίας επιχείρησης έχει ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Νίκος Λαγουδάκης, ενώ στον τόπο των ερευνών βρέθηκε και ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Κώστας Λαγουδάκης.
Κατά γενική ομολογία πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση δεδομένου ότι το ύψος του νερού στο ποτάμι φθάνει έως και το 1,5 μέτρο και επικρατεί θολούρα λόγω των φερτών υλικών και της λάσπης. Επιπλέον υπάρχει πυκνή βλάστηση από καλαμιές. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη. οι έρευνες επεκτείνονται σε μία ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων κάτι που τις καθιστά ακόμα δυσκολότερες. Στελέχη της ΕΜΑΚ ανέφεραν στην «Π» ότι «χτένισαν» δυο-τρεις φορές πάνω-κάτω τις όχθες του ποταμού μέχρι το τέρμα του και ανάλογα έπραξαν και με το drone.
Σοκ και αγωνία για τους συγγενείς των αγνοουμένων
Στον τόπο των ερευνών έσπευσαν από νωρίς χθες συγγενείς των αγνοούμενων μεταξύ των οποίων ο πατέρας του 29χρονου, Μανώλης Γιαννακάκης. “Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» ανέφερε σοκαρισμένος, με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.
Ο κ. Γιαννακάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους περιέγραψε ότι κατάλαβε πως συμβαίνει κάτι σοβαρό όταν του τηλεφώνησε η αδερφή της νύφης του, η οποία δεν είχε πάει στον γάμο.
Τον ρώτησε με αγωνία αν η οικογένειά της επέστρεψε στον Άγιο Νικόλαο, καθώς παρά τις επίμονες κλήσεις της προς όλους τους επιβαίνοντες, δεν μπορούσε να τους βρει. Αυτό ανησύχησε τον πατέρα, ο οποίος προσπάθησε και εκείνος να επικοινωνήσει με τον γιο και τη νύφη του, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.
Η Ροδούλα Τζαγκαράκη και ο Κώστας Γιαννακάκης, το ζευγάρι των αγνοουμένων, είναι γονείς ενός βρέφους μόλις έξι μηνών, το οποίο είχαν αφήσει στους γονείς του Κώστα, λόγω της κοινωνικής εκδήλωσης στην οποία έπρεπε να παραστούν.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή το κοριτσάκι ήταν αδιάθετο, υπήρχε τακτική επικοινωνία της μητέρας με τη γιαγιά προς ενημέρωση της κατάστασής του.
Στο μοιραίο αυτοκίνητο επέβαιναν ακόμα η μητέρα της Ροδούλας, Μαρία, και η μικρότερη αδερφή της, Μαριλένα. Η τρίτη αδερφή της οικογένειας επίσης ζει από χθες τη δική της εφιαλτική αγωνία. Ελπίζει σε ένα θαύμα για τα αγαπημένα της πρόσωπα.
Το εύρημα στην παραλία του Αφραθιά
Μεσημβρινές ώρες χθες στην παραλία του Αφραθιά στο Τυμπάκι εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής μία εργαλειοθήκη οχήματος ίδιου τύπου με το αυτοκίνητο της αγνοούμενης οικογένειας. Οι Αρχές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να ανήκει στο αυτοκίνητο καθώς είναι καινούργια. Το ζευγάρι απέκτησε το Hyundaiπριν από περίπου έναν-ενάμιση χρόνο.
Στήθηκε… εργοτάξιο
Γνώστες της περιοχής επιμένουν ότι κατά μήκος του Γεροπόταμου υπάρχουν κοιλώματα, «κολύμπες» όπως τις αποκαλούν, όπου το βάθος του νερού ξεπερνά τα 5-6 μέτρα.
Τέτοια κοιλώματα υπάρχουν και σε απόσταση 100-200 μέτρων από το σημείο από το οποίο παρασύρθηκε το αυτοκίνητο της οικογένειας. Αξιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές στην περιοχή στήθηκε ένα άτυπο εργοτάξιο με βαριά χωματουργικά μηχανήματα (εκσκαφείς και γερανούς) με σκοπό την εκτέλεση στοχευμένων ενεργειών, απομάκρυνσης των καλαμιών και διάνοιξης καναλιών για την παροχέτευση του νερού, προκειμένου να πέσει η στάθμη του νερού ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν αποτελεσματικότερα την κοίτη του ποταμού.
Όμως η εξερεύνηση του πυθμένα στο συγκεκριμένο σημείο δεν απέδωσε καρπούς. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη με το πρώτο φως της ημέρας θα συνεχιστούν οι εργασίες στην κοίτη με τη συνδρομή των μηχανημάτων.
Από πλευράς τους οι έρευνες θα συνεχίζονταν καθόλη την διάρκεια της νύχτας και όλοι ελπίζουν η στάθμη του νερού να πέσει μέχρι σήμερα οπότε και αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, κ. Γιώργος Τσικαλάς, ο οποίος επίσης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο των ερευνών τόνισε ότι σήμερα θα επιχειρηθεί να ερευνήσουν όλη την κοίτη του ποταμού σε όλο το μήκος του μέχρι τη θάλασσα.