Λότζια

Ανοικτή πληγή για τον Δήμο Ηρακλείου είναι η περίφημη διαδικασία της κινητικότητας, που ροκανίζει δομικές λειτουργίες της Λότζια, οι οποίες “αιμορραγούν”, καθώς αποδεκατίζονται από προσωπικό. Ικανά και έμπειρα στελέχη που υπηρετούν σε νευραλγικές διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες έχουν ανοίξει τη διαδικασία της μετακίνησης τους σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται κρίσιμα πόστα στη λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου. Ενδεικτικό είναι ότι από τα οκτώ άτομα του δημοτικού ταμείου τα έξι έχουν μπει στη διαδικασία της κινητικότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική περίοδο που η αυτοδιοίκηση αφενός δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αφετέρου παίρνει στις πλάτες της ένα μεγάλο μέρος της μάχης ζωής που δίνει η χώρα με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το γεγονός ότι εν μέσω covid εξελίσσεται η διαδικασία της κινητικότητας, έχει προκαλέσει δυσφορία στη Λότζια που ζητά να παγώσει η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο έχει ολέθρια αποτελέσματα σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες. Η αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Μαρία Καναβάκη με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι το όλο θέμα θα πρέπει να αναδειχτεί τόσο από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, όσο και από την ΚΕΔΕ, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που βασανίζει ολόκληρη την αυτοδιοίκηση. Η ίδια σημειώνει ότι ήδη ο Δήμος έχει υποστεί βαριές απώλειες, καθώς έχουν φύγει από τον Δήμο στελέχη που υπηρετούσαν σε καίρια πόστα όπως τμήματα της διεύθυνσης οικονομικών, του τμήματος προσωπικού, επίσης ειδικότητες  όπως οδηγών, προσωπικού καθαριότητας που είναι πάρα πολύ σημαντικές. Η αναπλήρωση των στελεχών αυτών εξακολουθεί να μένει ακάλυπτη σε κάποια τμήματα με δεδομένη τη γενικότερη υποστελέχωση του Δήμου. Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι «η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για λίγους μήνες λόγω κοροναϊού που έδωσε το ΥΠΕΣ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση της υποστελέχωσης. Η Τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις και επίσης χρειάζεται να κρατήσει στους κόλπους της τα ήδη «έμπειρα στελέχη της».

Ειδικότητες που η κυρία Καναβάκη χαρακτηρίζει αναγκαίες είναι διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργατικό και τεχνικό προσωπικό. «Τώρα που είναι σε εξέλιξη ο επόμενος κύκλος κινητικότητας θα πρέπει να το δουν με προσοχή με αίσθημα ευθύνης προς την Αυτοδιοίκηση, να μην προχωρήσει», τονίζει η αντιδήμαρχος σημειώνοντας ότι δε γίνεται οι υπηρεσίες των Δήμων να χαρακτηρίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως κρίσιμες, και να ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, και την ίδια ώρα να είναι σε εξέλιξη κινητικότητα».

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας στον πρώτο κύκλο της κινητικότητας την άνοιξη του 2019 από τον Δ. Ηρακλείου αιτήθηκαν συνολικά 37 άτομα από τα οποία αποχώρησαν 12 το περασμένο διάστημα.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη είχε τότε υπογράψει αρνητικά για τη μετακίνηση αυτή λόγω υποστελέχωσης για την αποχώρηση όλων των αιτούντων και των 37, όμως η τοποθέτηση της δεν ήταν δεσμευτική. Έτσι έφυγαν 5 ΠΕ Διοικητικού στο ΕΛΜΕΠΑ

  • 1 ΔΕ διοικητικού Περιφέρεια, 1 ΠΕ Οικονομικού Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2 οδηγοί προς δήμους της Κρήτης, 2 από προσωπικό καθαριότητας προς δήμους της Κρήτης
  • 1 ΤΕ διοικητικός σε δήμο της Αττικής. Επίσης με ειδικές διατάξεις και παλαιότερες νομοθεσίες αποχώρησαν άλλα 4 άτομα και προς τον Δήμο αντίθετα ήρθαν μόνο 5 άτομα.

Ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας το 2020, φέρνει ξανά τον Δήμο σε δεινή κατάσταση, καθώς έχουν αιτηθεί μετακίνηση συνολικά 32 άτομα. Και για τους 32 και αυτή τη φορά η κυρία Καναβάκη υπέγραψε αρνητική γνώμη με την ίδια αιτιολογία της  υποστελέχωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλος αριθμός αυτών που αιτήθηκαν σε αυτόν τον νέο κύκλο υπηρετεί σε υπηρεσίες κρίσιμες της Διεύθυνσης Διοικητικών, της διεύθυνης Οικονομικών,  των ΚΕΠ, της Καθαριότητας, των Κοινωνικών, κ.λπ.

Όπως τονίζει η αντιδήμαρχος κ. Καναβάκη στην «Π» εμείς εγκαίρως εντοπίσαμε το πρόβλημα από τον πρώτο κύκλος κινητικότητας 2019 και με επιστολή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών αναδείξαμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Τα αιτήματα αυτά είναι και τώρα επίκαιρα καθώς ζητάμε να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία απόσπασης ή μετάταξης που είναι σε εξέλιξη στο τρέχοντα κύκλο κινητικότητας για τους ΟΤΑ α’ βαθμού, για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δημάρχου του φορέα προέλευσης. Επίσης ζητάμε με τη λήξη των εκτάκτων μέτρων, να επεκταθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων ΟΤΑ α’ βαθμού, όπως μέχρι σήμερα ισχύει για τους υπαλλήλους Τεχνικών Υπηρεσιών, η δέσμευση για τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου του         φορέα προέλευσης , προκειμένου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσπασης ή μετάταξης προς άλλον φορέα.