Το 2018 “μυρίζει” εκλογές και ράβουν κοστούμια

Αν και ο χρόνος για τις εθνικές τουλάχιστον εκλογές, είναι απροσδιόριστος, το ενδιαφέρον που δημιουργείται είναι μεγάλο, αφού πάρα πολλοί θεωρούν το 2018 χρονιά εκλογών.

Οι ζυμώσεις έχουν αρχίσει σε όλα τα επίπεδα και τα ονόματα των υποψήφιων – υποψήφιων έχουν αρχίσει να ακούγονται έντονα. Μετά την παρουσίαση των υποψήφιων για το Δήμο Ηρακλείου, η «Π» παρουσιάζει όλα τα σενάρια που διακινούνται, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, όσο όμως και σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών.

Το τι θα γίνει στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού μέχρι στιγμής ο Σταύρος Αρναουτάκης φαίνεται να είναι ο μοναδικός διεκδικητής της θέσης. Ακόμα βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος αν τελικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια, αλλάζει εντελώς τους συσχετισμός. Ως πιθανός δεύτερος διεκδικητής μάλιστα, αντλεί από την ίδια δεξαμενή Αρναουτάκη, γεγονός που αναμένεται να κάνει τη μάχη αρκετά σκληρή. Μέχρι στιγμής πάντως, κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές ότι μπορεί να συμβεί, ενώ άλλη τροπή προβλέπεται να πάρουν οι εξελίξεις εφόσον ο Σταύρος Αρναουτάκης κατέβει τελικά με μια «τριπλή» στήριξη Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τελική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, αν λάβει κανείς υπόψη πως υπάρχει πρόθεση για «καθαρά» κομματικά χρίσματα σε όλες τις Περιφέρειες. Σε αυτή την περίπτωση αναμένουμε έναν ακόμα υποψήφιο, ο οποίος όμως πρέπει να «ζυγιαστεί» σε όλα τα επίπεδα και προς το παρόν δεν θεωρείται εύκολη η επιλογή ενός προσώπου που να σηκώσει τέτοιο βάρος.

Οι βουλευτές

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, το Ηράκλειο προβλέπεται να πάρει «φωτιά», με τις μεγαλύτερες και εντονότερες «φωτιές» να εκδηλώνονται σε Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία, οι υποψήφιοι «στριμώχνονται» λόγω συνθηκών και είναι πολλοί εκείνοι που δεν προβλέπεται να… περάσουν στην επόμενη φάση. Αν λάβει κανείς υπόψη πως η Νέα Δημοκρατία προσδοκά σε 3 ή ακόμα και 4 έδρες στο Ηράκλειο, γίνεται αντιληπτό πως στο χώρο υπάρχει έντονος συνωστισμός. Με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες και χωρίς να είναι ακόμα γνωστές οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμάται ότι για πρώτη φορά δεν θα βρεθούν στο τοπικό ψηφοδέλτιο οι Αυγενάκης και Κεφαλογιάννης. Ο μεν πρώτος, διότι ως Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής δικαιούται μια εκλόγιμη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο δεύτερος διότι πλέον ακολουθεί άλλο δρόμο πολιτικά στην Ευρωβουλή. Κατόπιν τούτου, κι αν δεν υπάρξει κάποιος διαφορετικός σχεδιασμός, τα «ισχυρά» χαρτιά της Νέας Δημοκρατίας τοπικά στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι οι Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο στενό περιβάλλον Μητσοτάκη, αλλά και ο Γρηγόρης Πασπάτης. Εσχάτως στο κάδρο προστέθηκε το όνομα μιας πιθανής υποψηφιότητας του πρώην Περιφερειακού Συμβούλου Αντύπα Σηφάκη, η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να ταράξει πολιτικά τα νερά, καθώς με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα η Νέα Δημοκρατία προσβλέπει σε άνοιγμα στον μεσαίο χώρο. Εντονότατη φημολογία υπάρχει για ένα ακόμα όνομα, που έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία και διαπιστευτήρια, το οποίο είναι αυτό του δερματολόγου Γιώργου Επιτροπάκη. Σ’ αυτά τα ονόματα πρέπει να προστεθούν τα ονόματα του αντιδημάρχου Γιάννη Αναστασάκη, των πολιτευτών Γιώργου Ματαλλιωτάκη και Γιάννη Δεικτάκη, οι οποίοι πραγματοποιούν αξιοπρεπή πορεία πολιτικά, έχουν κριθεί σε επίπεδο εκλογών και μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο.  Μεγάλο ενδιαφέρον όμως αναμένεται και σε σχέση με τις γυναίκες του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, που παραδοσιακά αποτελούν «πονοκέφαλο» για το κόμμα. Το όνομα της Αθηνάς Σπανάκη – Κοχιαδάκη θεωρείται ως ισχυρό για την επιλογή στο ψηφοδέλτιο. Την ίδια στιγμή, έχει αρχίσει να συζητείται έντονα το όνομα της πολιτικού επιστήμονα Νικολέτας Σφακιανάκη, που θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη «φρεσκάδα» στο ψηφοδέλτιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι νικητής στις επόμενες εκλογές. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, οι 3 έδρες φαντάζουν ουτοπία, οπότε πιθανότατα να υπάρξουν οπισθοχωρήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, οι κάθοδοι των Βαρδάκη, Μιχελογιαννάκη και Ηγουμενίδη θεωρούνται δεδομένες, παρά το ότι, για μία ακόμα φορά το κόμμα θα υποστηρίξει πως όλες οι υποψηφιότητες προέρχονται από τη δημοκρατική επιλογή της Νομαρχιακής Επιτροπής και του κόμματος. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ωστόσο, εάν ο βουλευτής Ηρακλείου και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επιλέξει για μία ακόμα φορά το Ηράκλειο ως εκλογική του Περιφέρεια. Με ερωτηματικό για μία ακόμα φορά παραμένει η στάση του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Φωτάκη, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί στη μάχη του σταυρού. Με δεδομένες όμως τις πολύ συχνές εμφανίσεις του στο Ηράκλειο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί στο ψηφοδέλτιο και θα διεκδικήσει εκλογή στη μάχη του σταυρού.  Ένα ακόμα όνομα που επίσης ακούγεται δυνατά για το τοπικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό του δικηγόρου Δημήτρη Κλαράκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αξιοποιήσει ένα ακόμα στέλεχος για να αναχαιτίσει την ορμή Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ακούει στο όνομα Χάρης Μαμουλάκης. Ο νυν Αντιδήμαρχος ήθελε από την προηγούμενη εκλογική διαμάχη να συμμετέχει στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τον είχε κρατήσει πίσω το γεγονός του νέου εγχειρήματος του κόμματος, αλλά και η πιθανότητα να «καεί» πολιτικά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαινε πολύ καλά. Είναι γνωστό πάντως ότι ο αντιδήμαρχος θέλει και τον Δήμο Ηρακλείου.

«Γόρδιο δεσμό έχει να επιλύσει» η τοπική Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ενδιαφέρον και για συμβολικούς λόγους είναι πολύ μεγάλο, με την παράταξη τοπικά να θεωρεί ότι έχει τη δυναμική να εκλέξει δύο βουλευτές στο Ηράκλειο. Ιδανικός στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα ήταν ένας τουλάχιστον βουλευτής σε κάθε νομό, κάτι το οποίο είναι δύσκολο μεν, αλλά δίνει κίνητρο σε πολλούς να συμμετέχουν. Σ’ αυτή τη σκακιέρα, τα πάντα εκκινούν από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος αν αποφασίσει να κατέβει ξανά, το πολιτικό παιχνίδι έχει άλλες προεκτάσεις και πιθανά να δημιουργήσει επιφυλάξεις σε υποψήφιους. Η κατάσταση όμως πολιτικά έχει αλλάξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να κάνει στρατηγικές επιλογές και να αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ανανέωση. Στο νέο πολιτικό σκηνικό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οφείλει να σεβαστεί την περίπτωση Δανέλλη, ο οποίος είναι εν ενεργεία βουλευτής με Το Ποτάμι κι εφόσον το ζητήσει, πρέπει να είναι στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών. Αντίστοιχα πολύ μεγάλο αγώνα για Το Ποτάμι έχει κάνει η νεαρή δικηγόρος Μαρία Δαμανάκη, που μπορεί να αξιώσει αν επιθυμεί, κάποια θέση. Από την άλλη, οι Μενέλαος Μποκέας και Λάμπρος Αντωνόπουλος, ως εκπρόσωποι της νέας γενιάς με ισχυρά πολιτικά διαπιστευτήρια σε δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ, είναι ονόματα που μπορούν να αξιοποιηθούν.  Με δεδομένη την ισχυρή παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη παράλληλα στις εσωκομματικές εκλογές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ευρωβουλευτής θα πρέπει να έχει λόγο στις επιλογές, γεγονός που προσθέτει στη λίστα πολλά ονόματα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται του Αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά, του Περιφερειακού Συμβούλου Σταύρου Τζεδάκη, ο οποίος έχει ερείσματα και στον αγροτικό χώρο, όπως επίσης και του επιχειρηματία Νίκου Μπουνάκη, ο οποίος έχει πολλές δυνατότητες να ενεργοποιήσει δεξαμενές ψήφων από διάφορους χώρους και είναι ίσως το ισχυρότερο φαβορί απ’ όλους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εκλογική μάχη αναμένεται σκληρή και οι διαδικασίες των εκλογών αρκετά σύνθετες, αφού τα ισχυρά ονόματα σε όλα τα κόμματα πληθαίνουν και η αναμέτρηση προβλέπεται αρκετά ενδιαφέρουσα.