Πέρασαν 25 χρόνια για να μείνει η πλατεία Ελευθερίας δίχως… εκτοξευτήρες!

 

Βλέπουν οι Ηρακλειώτες ότι αφαιρέθηκαν οι πυλώνες φωτισμού της πλατείας Ελευθερίας και δεν το πιστεύουν. Σχεδόν 25 χρόνια τώρα…στοίχειωναν την ιστορική πλατεία που είχε διαφορετικό χρώμα, πολλά λουλούδια και πράσινο και όχι…εκτοξευτήρες.

Φυσικά αυτό το έργο που τόσο επικρίθηκε μόνο τυχαίο δεν ήταν. Σχεδιάστηκε με βάση την βραβευμένη μελέτη των Σκουτέλη-Ζανόν (1993), έλαβε έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1996) και αφού κατασκευάστηκε- το έργο πληρώθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια- εγκαινιάστηκε το 2000. Ακριβώς 24 χρόνια πριν…

Όλα αυτά τα χρόνια ειπώθηκαν πολλά, ακούστηκαν περισσότερα. Και γράφτηκαν, όπως τον τελευταίο καίριο άρθρο του πρώην υπουργού και καθηγητή Μαν.Δρεττάκη ο οποίος μέσα από τις στήλες της ΠΑΤΡΙΣ ζήτησε να…τελειώσουμε με αυτή την ιστορία και να ξηλωθούν οι πυλώνες!

Στην απάντησή του ο Ν.Σκουτέλης έθιξε το θέμα της αρχιτεκτονικής μελέτης, επικαλέστηκε άλλα έργα στον κόσμο, αντίστοιχης αισθητικής και αναφέρθηκε στην ασχήμια γύρω από την πλατεία λέγοντας πως αυτό είναι το πρόβλημα. Εν μέρει έχει δίκιο προφανώς. Αλλά το συγκεκριμένο έργο σίγουρα δεν περιποιεί τιμή για τους Ηρακλειώτες και την ιστορία της πόλης. Ακόμη και το επιχείρημα των αρχιτεκτόνων ότι δεν αποτυπώθηκε πλήρως στην κατασκευή τα όσα είχαν προβλέψει στην μελέτη τους ήταν επιχείρημα για να…κατέβουν από εκεί οι πυλώνες.

Και τελικά βρέθηκε η λύση από τη δημοτική αρχή Καλοκαιρινού που τόλμησε κάτι που δεν τόλμησαν άλλοι δήμαρχοι. Έστω και με αφορμή την…στατικότητα των πυλώνων ο δήμος έδωσε εντολή να προχωρήσει το ξήλωμα και παρά τις αντιρρήσεις της πολυπράγμονος αρχαιολογικής υπηρεσίας που το θεωρεί…μνημείο.

Πήρε τώρα η δημοτική αρχή τα πρώτα credits με το ξήλωμα. Τώρα θα κριθεί με τα νέα φωτιστικά που θα βάλει. Γιατί δεν θα συγκρίνονται μόνο με τους «εκτοξευτήρες» που ξηλώθηκαν, αλλά και με την ιστορία της πόλης!