Η Μισέλ Ομπάμα δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο σύζυγός της θα δώσει το παρών. Και αυτό έκανε κάποιους στα social media να μιλούν για επικείμενο διαζύγιο.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά εντός του Ιανουαρίου που η πρώην Πρώτη Κυρία δεν βρίσκεται στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς απουσίασε και από την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ την προηγούμενη εβδομάδα. Η Μισέλ Ομπάμα ήταν η μοναδική πρώην Πρώτη Κυρία που έλειπε από την τελετή, ενώ ο σύζυγός της κάθισε δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ και η μεταξύ τους συζήτηση τράβηξε τα βλέμματα.
«Επιβεβαιώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί στην 60η τελετή ορκωμοσίας. Η πρώην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, δεν θα παραβρεθεί στην επικείμενη ορκωμοσία», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ζεύγους, στην οποία δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απουσία της Μισέλ Ομπάμα.
Αυτές οι δύο απουσίες της έκαναν κάποιους στα social media να μιλούν για ρήξη στον γάμο των Ομπάμα. «Πιστεύω ότι ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα οδεύουν προς το διαζύγιο», έγραψε κάποιος. «Τα κουτσομπολιά λένε ότι παίρνουν διαζύγιο και σύντομα θα το ανακοινώσουν», ήταν μια άλλη ανάρτηση. «Πού είναι το ενιαίο μέτωπό τους;», αναρωτήθηκε άλλος χρήστης.
Όμως, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές. Κάποιοι εκτιμούν ότι με την απουσία της η Μισέλ Ομπάμα κάνει μια «πολιτική δήλωση», γυρίζοντας την πλάτη της στον Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν θα επέλεγε ποτέ την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ για να ανακοινώσει το διαζύγιό της. Ας είμαστε λογικοί», σχολίασε άλλος. Κάποιοι προβάλουν το επιχείρημα πως η Μισέλ Ομπάμα πενθεί την απώλεια της μητέρας της, η οποία πέθανε στις 31 Μαΐου.
Η Μισέλ Ομπάμα έχει μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματά της για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι έβαλε την οικογένειά της σε κίνδυνο με τη ρητορική της. Επίσης, είχε κάνει εκστρατεία εναντίον του προεκλογικά, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Με την απουσία της από την ορκωμοσία σπάει την παράδοση για την τελετή, στην οποία συνήθως δίνουν το παρών οι πρώην πρόεδροι με τις συζύγους τους. Η Λόρα Μπους και η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να παραστούν στην τελετή της 20ης Ιανουαρίου μαζί με τον Τζορτζ Μπους και τον Μπιλ Κλίντον.
Ποιους έχει καλέσει ο Τραμπ στην ορκωμοσία
Στις ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων συνήθως δίνουν το παρών ξένοι διπλωμάτες και όχι αρχηγοί κρατών. Αυτή είναι μία ακόμα παράδοση που σπάει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έχει προσκαλέσει αρκετούς ξένους ηγέτες, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.
Κατά κύριο λόγο, οι προσκεκλημένοι του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ είναι ακροδεξιοί και εθνικιστές πολιτικοί. Αυτό δείχνει πολλά για το πώς σκοπεύει να κινηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, σημειώνει το Politico.
Ο Ρεπουμπλικάνος προσκάλεσε τον προηγούμενο μήνα τον Σι στην ορκωμοσία, αιφνιδιάζοντας τους Κινέζους διπλωμάτες. Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει αν έλαβε επίσημη πρόσκληση ή αν ο Σι απάντησε σε αυτή.
Η πρόσκληση της τελευταίας στιγμής- αλλά και το γεγονός ότι ποτέ Κινέζος πρόεδρος δεν έχει παραστεί σε τέτοια τελετή στις ΗΠΑ- έκανε την παρουσία του Σι απίθανη, ακόμα κι αν ήθελε να δώσει το παρών. Το Πεκίνο κάνει στρατιωτικού τύπου σχεδιασμό- που συνήθως απαιτεί μήνες- για ταξίδια στο εξωτερικό. Όμως, ο Σι θα στείλει υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τους Financial Times θα είναι είτε ο αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ, είτε ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Στην κορυφή της λίστας των προσκεκλημένων του Ντόναλντ Τραμπ είναι η Τζόρτζια Μελόνι και ο Χαβιέρ Μιλέι. Ο πρόεδρος της Αργεντινής έχει επιβεβαιώσει ότι θα είναι στην Ουάσινγκτον στις 20 Ιανουαρίου. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός- που συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικάνο στο Μαρ-α-Λάγκο πριν από λίγες ημέρες- θα παραστεί στην ορκωμοσία αν της το επιτρέψει το πρόγραμμά της, ανακοίνωσε το γραφείο της.
Επίσης, προσκεκλημένος είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, αλλά δεν θα καταφέρει να δώσει το παρών, σύμφωνα με το γραφείο του. Πρόσκληση εστάλη στον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε- ο οποίος ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα παραστεί. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει προσκληθεί, αλλά δεν θα καταφέρει να δώσει το παρών καθώς έχει κατασχεθεί το διαβατήριό του, όσο διεξάγεται έρευνα για απόπειρα πραξικοπήματος.
Στην τελετή της 20ης Ιανουαρίου θα δώσουν το παρών επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ και της Ιαπωνίας, Τακέσι Ιγουάγια. Στη λίστα μεταξύ άλλων είναι επίσης ο λαϊκιστής Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, ο Γάλλος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, που έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες.
Πρόσκληση εστάλη και στην Άλις Βάιντελ, την υποψήφια καγκελάριο του AfD, αλλά το γραφείο της ανακοίνωσε ότι δεν θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον λόγω της εκστρατείας της ενόψει των εκλογών στη Γερμανία. Αντί για τη Βάιντελ, στην ορκωμοσία θα πάει ο συμπρόεδρός της στο AfD, Τίνο Κρούπαλα. Αντίστοιχη κίνηση έκανε το επιτελείο του Τραμπ προς την Ισπανία- προσκάλεσαν τον Σαντιάγο Αμπασκάλ, τον ηγέτη του υπερεθνικιστικού Vox- και την Πορτογαλία, καθώς εστάλη πρόσκληση στον Αντρέ Βεντούρα, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Chega».
Εκτός από τους πολιτικούς ηγέτες, στην τελετή θα παραστούν πολλοί δισεκατομμυριούχοι. Πέρα από τη δεδομένη παρουσία του Ίλον Μασκ, εκεί θα βρίσκονται ο Τζεφ Μπέζος, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αλλά και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιέλ.
Αντίθετα, στην ορκωμοσία δεν προσκλήθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Πρόσκληση έλαβε η πρέσβειρα της ΕΕ στην Ουάσινγκτον, Γιοβίτα Νελιουπσιένε, η οποία θα παραστεί.
Επίσης, εκτός της λίστας έμειναν από τη Γαλλία τόσο η Μαρίν Λεπέν, όσο και ο πρόεδρος του κόμματός της, Ζορντάν Μπαρντελά.