Χαμός στη Γαλλία μετά την ήττα Μακρόν- Οι Ρεπουμπλικάνοι φλερτάρουν με την Ακροδεξιά

«Σεισμό» προκάλεσαν στη Γαλλία τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που ανάγκασαν τον Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση του Γάλλου προέδρου, σε περίπτωση κακών αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές, παρόλο που ο ίδιος διέψευσε αυτό το σενάριο. Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα γαλλικά κόμματα.Ο πρόεδρος του κόμματος Les Republicains δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού δήλωσε ότι επιδιώκει ευρεία συμμαχία ανάμεσα στο γκωλικό κόμμα του και την γαλλική ακροδεξιά.
«Εχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

«Δεν παραιτούμαι», λέει ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών. Ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από τη συντριβή του στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Η «Εθνική Συσπείρωση» με επικεφαλής υποψήφιο τον Ζορντάν Μπαρντελά κατέγραψε έναν εκλογικό θρίαμβο επικρατώντας με 31,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση», που περιορίστηκε μόλις στο 14,6%. «Δεν είναι η Εθνική Συσπείρωση που γράφει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Figaro .«Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, όπως και η θέση του προέδρου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα», τόνισε, καθώς πολλοί προβλέπουν πως η «ζαριά» των πρόωρων εκλογών για να ανακοπεί η προέλαση της ακροδεξιάς μπορεί να οδηγήσει στο πολιτικό του τέλος και να φέρει την Λεπέν στην εξουσία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε αυτήν την κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ευελπιστώντας πως οι πολιτικές όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική μιας ακροδεξιάς διακυβέρνησης θα συσπειρωθούν γύρω του για να την αποτρέψουν.

Πρόκειται για μια κίνηση που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποδείχθηκε αποτελεσματική για τον Γάλλο Πρόεδρο. Ωστόσο πολλοί προειδοποιούν πως τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και με την απόφασή του για πρόωρες εκλογές ενδέχεται να αποβεί μοιραία για τους σχεδιασμούς του.

Καθώς στο πυρήνα του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία βρίσκεται ο Πρόεδρος, εάν η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν υποστεί άλλη μια συντριβή – και μάλιστα διαδοχική – σε εκλογική αναμέτρηση, τότε αναπόφευκτα η πίεση προς τον ίδιο θα ενταθεί.
Παρότι ο ίδιος επιμένει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια την επόμενη ημέρα ενός δεύτερου συνεχόμενου εκλογικού θριάμβου της ακροδεξιάς.

Εκτίναξη ξανά για τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων

Η φημολογία πάντως περί παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν έφερε νέα εκτίναξη στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων (η χθεσινή ήταν απόρροια των ανακοινώσεων για πρόωρες εκλογές) τα οποία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από την πανδημία και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020.

Οι αποδόσεις στα 10ετή γαλλικά ομόλογα (γνωστά ως OAT) σημείωσαν άνοδο 10 μονάδων βάσης, με την απόδοση να διαμορφώνεται έως και 3,32%. Το selloff στα γαλλικά ομόλογα είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread με τα γερμανικά στις 64 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο (σε επίπεδο κλεισίματος).

Υπενθυμίζεται πάντως πως μετά τη σαρωτική νίκη του στις ευρωεκλογές, ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν – με πρόεδρο τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά – είναι το δημοφιλέστερο κόμμα στη Γαλλία ενόψει και των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match. Ερωτηθέντες ποιο κόμμα θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους -στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου– 60% απάντησαν τον «Εθνικό Συναγερμό».