Ουκ ολίγα δημοσιεύματα έχουν προβληθεί τον τελευταίο μήνα για τον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς έσπασε το περίφημο «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ και εισέβαλε στη χώρα, πραγματοποιώντας τη εισβολή της 7ης Οκτωβρίου και τις συνεπακόλουθες σφαγές. Ακόμη ένα ρεπορτάζ από την αμερικανική Washington Post ωστόσο ρίχνει μια ενδοσκοπική ματιά στα άδυτα μίας από τις κρισιμότερες συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής τον τελευταίο μισό αιώνα.
Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021… τότε ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι μια υψηλής τεχνολογίας αναβάθμιση του φράγματος που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας θα προστάτευε τους κατοίκους των κοντινών ισραηλινών περιοχών από τρομοκράτες.
«Τόσο υπόγειο όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωνε με περηφάνεια ο ταξίαρχος Eran Ofir, ο οποίος ηγήθηκε του έργου. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, στο βίντεο της Washington Post φαίνεται ξεκάθαρα πώς στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν από την εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.
Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι ένοπλοι της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού -μια τακτική γνωστή στο εσωτερικό της ομάδας ως «σχέδιο τύφλωσης», για να παραβιάσουν το υψηλής τεχνολογίας.
Εκπαιδευτικά βίντεο που έδειχναν τρομοκράτες να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν ορατά σε όλους. Διαπιστώσαμε ότι η Χαμάς είχε επίσης επεκτείνει τα στρατόπεδά της για αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που είναι ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες. Η Washington Post εντόπισε γεωγραφικά αυτά τα στρατόπεδα χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο.
Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα του αμερικανικού μέσου, βρέθηκε υλικό που δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού έγιναν οι παραβιάσεις – από το πέρασμα Erez στο βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.
Διαπιστώθηκε ότι η Χαμάς είχε επίσης επεκτείνει τις δυνάμεις της, δραστηριότητα που είναι ορατή σε διαδικτυακούς χάρτες, ενώ εκπαιδευόταν κι επί σειρά μηνών για να παραβιάσει τον φράχτη. Εκείνο που υπογραμμίζεται πάντως είναι το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν εκτίμησαν σωστά τις προθέσεις της Χαμάς, πιστεύοντας ότι οι τελευταίοι δεν θα προχωρούσαν σε εισβολή.
«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτήν τη δυνατότητα, οπότε δεν φανταστήκαμε τι θα συμβεί» τόνισε ο Τσαρλ Φρέλιτς, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές δυνάμεις αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για το ρεπορτάζ της Washington Post.